fbpx

10 metode de economisire

Vrei să economisești bani, dar nu știi cum?

Astăzi îți voi prezenta 10 metode pe care eu le-am folosit pentru a economisi mai mulți bani.

1.    Mașina

Poate cheltuiala cea mai mare pe care nimeni nu o ia în considerare este deținerea unei mașini.

Și acum vine întrebarea: „Cum adică, să nu am mașină?”

Eu în urma cu aproximativ 3 ani, după un curs al lui Lorand, mi-am vândut mașina. De ce?

Pentru că la momentul respectiv mă costa aproximativ 600 de lei pe lună, sumă ce includea benzina, asigurarea, impozitele și revizia. Asta înseamnă un total de peste 7000lei anual și era vorba de o mașină cu costuri foarte mici de întreținere.

În urma acestei constatări am făcut un calcul: dacă aș fi mers la serviciu zilnic cu taxiul, 7 km dus-întors, aș fi închiriat mașină de două ori pe an pentru a merge de la Oradea la Suceava, plus câteva deplasări lunare cu taxiul în oraș, la final de an ieșeam puțin peste 4000 de lei. Asta înseamnă că economiseam 3000 de lei anual.

Deci, în cazul meu, mașina era o nevoie? Clar nu!

Atenție, nu zic că ar trebui să-ți vinzi mașina, doar îți recomand să îți analizezi costurile folosind calculatorul prezentat de Lorand pe site-ul său, pentru că, majoritatea dintre noi, nu avem nevoie de mașină, doar o folosim pentru a ne consolida statutul.

2.    Televizorul

Conform statisticilor pierdem timp la televizor, în medie, 5 ore/zi și majoritatea dintre noi avem 2-3 televizoare în casă.

Pe lângă timpul pierdut și banii dați pe televizor, plătim lunar abonamentul la cablu și consumăm energia electrică, iar asta înseamnă câteva sute de lei anual. Eu am renunțat la abonamentul tv acum câțiva ani și sunt bine, chiar cu mai mulți bani în buzunar.

Jim Rohn spunea:

Oamenii săraci au televizoare mari. Oamenii bogați au biblioteci mari. Aceasta nu este o coincidență.

3.    Abonamentul la telefon

Încă mai văd persoane în jurul meu care au abonamente la telefonul mobil de zeci de euro, când pe cartela cu 5 euro ai mai mult decât poți consuma. Renunță la abonament și treci pe cartelă! Eu pe lângă abonamentul tv am renunțat și la abonamentul de internet, având în vedere că opțiunea de pe cartelă îmi oferă lunar 50-100 GB de internet.

4.    Minimalismul

Minimalismul este un concept care se poate aplica în diferite forme, și reprezintă reducerea stilului de viață la lucrurile esențiale, un concept care te poate ajuta să economisești bani.

Eu mi-am făcut inventarul în dulap și am hotărât să păstrez 70 de articole din cele aproximativ 200 pe care le aveam. Și aici e partea importantă: de fiecare dată când vreau să-mi cumpăr un articol nou, trebuie să renunț la altul din ceea ce dețin. Asta mă ajută să-mi dau seama dacă chiar am nevoie de un nou lucru și dacă sunt dispus să renunț la ceva în schimbul lui. Ideea este să-ți păstrezi același număr total de articole.

5.    Bugetarea cheltuielilor

Monitorizarea cheltuielilor și împărțirea venitului pe diferite categorii poate fi una dintre cele mai bune decizii pe care o poți lua din punct de vedere financiar.

De exemplu, daca îmi aloc 10% din ceea ce câștig pentru plăceri (ieșiri în oraș, restaurant, film, obiecte vestimentare, etc.), atunci o să mă încadrez în acei bani. Dacă luna asta am avut un venit mai mic, nu am să mai cheltui aceiași bani ca luna trecută, pentru că procentul este fix și, de data asta, se aplică unei sume mai mici.

Am făcut un video foarte bun doar pe tema aceasta, Sistem de administrare a banilor, pe care te invit să îl urmărești pe pagina de YouTube.

6.    Lista de cumpărături

Dacă te duci la cumpărături fără lista, 100% vei cădea în capcana strategiilor de marketing din magazine și vei ieși cu mult mai multe cumpărături decât te așteptai. Se investesc mulți bani în studii și în strategii pentru creșterea consumului, și au demonstrat că au succes.

Lista e singura soluție pentru a sta focusat pe ce ai nevoie. La fel ca și în cazul unui obiectiv, dacă nu l-ai setat, vei ajunge unde vor ceilalți, nu unde vrei tu.

7.    Cardurile de credit

Nu folosi carduri de credit, mai ales pentru lucrurile ce nu sunt o nevoie. Cumpără doar dacă ai buget pentru acel lucru, dacă nu, amână până aduni banii necesari. Am vorbit mai multe la bugetare cheltuielilor (punctul 5.).

8.    Mănâncă sănătos

Deși zahărul și produsele cu conținut mare de zahăr au devenit o normalitate, multe studii arată că dependența de zahăr este mai mare decât dependența față de marfa lui Escobar. Găsiți mai multe informații despre dependența de zahăr în cărțile doctorului Mark Hyman.

Dacă am spus replica „așa îmi este poftă de ceva dulce”, înseamnă că sunt dependent de zahăr. Poate ți se pare exagerat, dar asta duce la câteva sute de lei lunar.

Un exemplu:

În 2017, conform aplicației de monitorizat cheltuielile, am platit 1100 de lei pe chestii mărunte precum o prăjitură, o ciocolată, etc., cu toate că nu consumam prea mult zahăr nici în urmă cu câțiva ani.

Poate nu pare mult, dar sunt sigur că, în general, se cheltuie mult mai mulți bani pe “aș mânca ceva dulce.”

9.    Creșterea venitului și stilul de viață

Avem tendința ca atunci când ne creștem venitul să creștem și stilul de viață. Să cumpărăm o mașină mai scumpă, haine mai scumpe, vacanțe mai scumpe, ca să se vadă. În schimb, dacă îți vei păstra stilul de viață, vei putea ajunge la siguranța financiară, subiect despre care vorbeam în alt video și pe care îl găsești pe canalul de YouTube.

10.    Setează-ți obiective

Obiectivele sunt ca un GPS: dacă nu le ai, nu știi unde ești și nu știi unde vrei să ajungi.

Setează-ți un obiectiv lunar de economisire, ca de exemplu 10% și acceptă să trăiești cu 90% din ceea ce câștigi, fiindcă nu cred că te va afecta foarte tare. Pentru aprofundarea subiectului îți recomand să citești cartea, Cel mai bogat om din Babilon.

Așa cum tot Jim Rohn spune în cartea 7 strategii pentru obținerea bogăției și fericirii:

Oamenii săraci își cheltuiesc banii și economisesc ceea ce rămâne. Oamenii bogați își economisesc banii și cheltuiesc ceea ce rămâne. Este vorba de aceiași sumă de bani – doar de o filozofie diferită.

Dacă tragi linie vei vedea că după un an vei economisi câteva mii de lei. Îți recomand să alegi 2-3 metode dintre acestea și să le pui în practică începând de acum.

Cărți recomandate:

Tata bogat, tata sarac – Robert T. Kiyosaki: https://bit.ly/36KI0BI

Cel mai bogat om din Babilon – George S. Clason: https://bit.ly/2yU104o

Drumul catre libertatea financiara – Bodo Schafer: https://bit.ly/36XueMp

Dacă preferi varianta video:

Tu ce metode ai ales să folosești și cum au funcționat pentru tine?

Nu ezita să ne împărtășești răspunsul tău în comentariile de mai jos.


Distribuie dacă ți-a plăcut:

One thought on “10 metode de economisire

  1. Super articol!

    Cu masina cheltuiesc 1074 de lei pe luna, din care 330 de lei pe luna reprezinta costul de achizitie al ei, deci, luand in considerare ca tu nu ai inclus si acest cost la mine ar fi 1074-330= 744 lei pe luna. As fi vrut si eu sa o vand, dar e destul de utila cand ai 2 copii mici.. deocamdata o mai tin 😛

    La capitolul telefon am renuntat de mult la abonament, cartela “is the best”. Tot timpul am cautat ceva sa fie cat mai ieftin si tocmai ce am descoperit YOXO de la orange, iti faci singur abonamentul in aplicatia lor si am asa: nelimitat minute internationale si 20 gb trafic net cu 19 lei pe luna (nu platesti in euro! ci in lei, fix 19 lei!) , iar in plus, cand expira perioada de 30 de zile primest bani inapoi pe netul neconsumat (exemple: 5 lei pt 20gb ; 4 lei pt 16gb etc..). Plus ca poti sa iti inchizi cand vrei tu abonamentul yoxo si sa treci inapoi pe cartela orange!

    Cablul TV? Avem doar 1 televizor in living, iar de curand ne-am dat seama ca nu il folosesc decat parintii nostri cand vin in vizita. Avand in vedere ca biblioteca noastra e din ce in ce mai plina, o sa le propun cand mai vin in vizita sa se serveasca cu o carte. Am ramas doar cu internetul 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui