fbpx

10 minute = 1 săptămână

Articol Efectul Fluturelui

Indiferent care îți sunt obiectivele, atingerea lor se realizează cu pași mici, prin acțiuni mărunte, făcute zilnic. 

Dacă nu ți-ai setat încă obiective, aici pe blog la secțiunea obiective găsești mai multe articole și informații care-ți vin în ajutor. 

Dacă faci 10 minute de efort fizic și după te uiți în oglindă, nu o să vezi nici un rezultat. În schimb, dacă lucrezi la un proiect doar 10 minute pe zi, cinci zile pe săptămână, până la sfârșitul anului vei fi atins echivalentul unei săptămâni întregi de lucru de 40 de ore, neîntrerupte investite în respectivul proiect.

Ideea e că nimeni nu a atins o anumită performanță dintr-o singură acțiune. Warren Buffett nu a ajuns miliardar din prima, printr-o singură investiție. Michael Jordan nu a ajuns cel mai mare baschetbalist cu un singur antrenament sau un singur meci jucat, și așa mia departe.

Puterea celor 10 minute  

Iată o formulă simplă, care îți poate schimba viața: 

10 minute = 1 săptămână

Este un exercițiu de matematică simplu:

10 minute în fiecare zi, de luni până vineri, înseamnă 50 de minute pe săptămână, înmulțite cu 50 de săptămâni pe an, înseamnă 2500 de minute, adică 41 de ore, echivalentul a 5 zile a câte 8 ore.

10 minute nu par multe, ținând cont că pierdem zilnic zeci de minute în trafic, făcând conversații inutile, sau ore întregi pe social media sau TV.

În 2021, la nivel mondial, s-au petrecut 142 de minute pe zi, pe social media, iar România media se află la ~136 de minute pe zi.

social media timp petrecut romania

Poate nu realizezi ce înseamnă 136 de minute pe zi. Dar într-un an înseamnă 863 de ore, adică 36 de zile NEÎNTRERUPT pe social media.

Imaginează-ți ce ai putea realiza cu o săptămână întreagă de efort intens. Alegeți un obiectiv important pentru tine și lucrează la îndeplinirea lui o săptămână, a câte 8 ore pe zi. Doar 10 minute în fiecare zi, folosite inteligent, în practică deliberată, pot aduce schimbări considerabile.

Imaginează-ți ce poți face cu 20 minute pe zi (2 săptămâni), cu 30 minute pe zi (3 săptămâni) sau, de ce nu, 1 oră pe zi (6 săptămâni).

Nu spune că nu ai o oră pe zi disponibilă. Setările telefonului tău, la aplicațiile folosite frecvent, probabil o să te contrazică. 

  • În loc să te uiți la televizor sau să te uiți la seriale, lucrează la ideea sau la visul tău;
  • În loc să te trezești la ora 8, trezește-te la 7 sau de ce nu, la 6.
    Ai o mulțime de beneficii. (Am vorbit despre asta în articolul despre cartea Club 5 A.M

Dacă-ți dorești ceva suficient de mult, îți faci timp, indiferent de celelalte obligații pe care le ai. 

Adevărul este că majoritatea oamenilor nu-și doresc suficient de mult și își protejează eul invocând lipsa de timp.

Warren Farrell, în una dintre cărțile sale prezenta câteva date de la biroul de statistică a muncii din SUA care aratau că:

O persoană care lucrează cu 13% în plus, câștigă cu 44% mai mult la salariu, conform biroului de statistică a muncii din S.U.A.

Why Men Earn More – Warren Farrell

Îți garantez că dacă citești doar 10 minute pe zi cărți de educație financiară, după un an, situația ta financiară se va îmbunătăți. 

grafic bani crestere

Dacă citești 10 minute pe zi din domeniul în care lucrezi, după un an de zile, nivelul tău va fi peste medie, vei fi mai performant și vei fi cu un mare pas înainte, față de punctul din care ai plecat. Dacă faci asta 30 de minute pe zi, sau o oră, probabil vei deveni expert în zona ta de interes. 

Dacă nu mă crezi, ia-o ca pe o provocare și testează asta. După, întreabă-i pe cei din jurul tău care a fost progresul. O să-mi mulțumești mai târziu.

Problema este că noi nu avem capacitatea de a ne proiecta în timp, imaginându-ne la acel nivel, ca să ne dăm seama de evoluție și de impact. În schimb, avem o capacitate incredibilă de adaptare la situația din prezent. Dacă suntem la un nivel foarte jos, după un timp ni se va parea normal, pentru că nu avem capacitatea de a conștientiza unde am putea fi, sau cât suntem de capabili. 

La fel, ne adaptăm atunci când dormim puțin și ajungem să percepem că funcționăm ca și cum ar fi normal, deși performanța este la un nivel scăzut. Acesta devine noul nivel și îl percepem ca fiind 100%.

Studiile arată că dacă dormi 6 ore pe zi, 3 zile la rând, te vei simți ca și cum ai o noapte nedormită sau ai băut alcool. Problema este că, dacă continui așa, te vei adapta, vei avea impresia că starea ta este normală și nu vei sesiza că funcționezi la jumătate din capacitate. 

Procrastinarea

Am observat în sesiunile de coaching, că persoanele care au probleme cu procrastinarea nu se folosesc de timpii aceștia mici. 

„Am 20 minute libere, dar nu mă apuc să lucrez fiindcă oricum am nevoie de 2 ore ca să finalizez. O să mă apuc mâine când am mai mult timp.”

Iar mâine întervine altceva. 

În acele 20 de minute nu o să termini tot taskul pe care-l aveai, dar dacă lucrezi 20 de minute la el, o să fii cu 20 de minute mai aproape de finalizarea lui. 

Cei care au tiparul acesta, au obiceiul să facă asta în orice situație. 

Cum faci orice, aşa faci totul. 

T. Harv Eker

Cum m-a ajutat această formulă

Mie acest concept mi-a schimbat viața. Ideea am citit-o într-o carte pe care am primit-o cadou, Musai List. M-a fascinat atât de mult încât, din momentul acela, am început să mă uit zilnic unde am timpi morți și i-am înlocuit, parțial, cu diverse obiceiuri. 

De exemplu, în pauza de la serviciu, de o oră, am împărțit-o în jumătate: 30 de minute mâncat și socializat cu colegii iar 30 de minute i-am alocat pentru citit. 

Care a fost rezultatul? În anul respectiv am citit 72 de cărți. 

Pentru cei ce văd ca obstacol zgomotul și sunt distrași, vă mărturisesc că, după câteva luni am ajuns la capacitatea de a mă concentra și cu 5 persoane lângă mine, sau cu sunete de la aplicații mobile sau cu televizorul în fundal. Creierul are o capacitate enormă, trebuie doar să-i dai o direcție și să-l antrenezi.

Rezultatul celor 72 de cărți mi-a adus acțiuni mai bune în management, o comunicare îmbunătățită și decizii financiare ce m-au dus într-un punct pe care nu-l vedeam realizabil la momentul respectiv.

Te invit să practici și tu puterea celor 10 minute și să-i observi rezultatele.

Am prezentat acest subiect și într-o variantă video, pe care ți-o recomand s-o urmărești:

Dacă te aflii într-o perioadă în care simți că-ți lipsește claritatea, n-ai o direcție clară sau pur și simplu îți dorești să te dezvolți mai mult, am creat un program în acest sens, care s-ar putea să-ți fie de mare ajutor.

Află mai mult despre program aici. 🚀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui