Fiecare decizie financiară pe care o iau oamenii este logică pentru ei la momentul respectiv și îndeplinește toate condițiile necesare.
Morgan Housel
Despre carte:
Psihologia banilor de Morgan Housel, expert în finanțe comportamentale și istorie, ne prezintă 19 lecții atemporale despre prosperitate, lăcomie și fericire, folosind o abordare diferită față de cărțile din zona financiară, o abordare ”rezonabilă”.
Scopul cărții de față este de a te convinge, cu ajutorul câtorva lecții sub formă de povestiri, că aptitudinile personale sunt mai importante decât latura tehnică a banilor. Aptitudine pe care el o numește „psihologia banilor”.
Cea mai mare bogăție este posibilitatea de a te trezi în fiecare dimineață și de a spune: „Azi pot să fac orice vreau eu”.
Pentru că, dacă există un numitor comun când vine vorba de fericire – un combustibil universal pentru bucurie – acela este dorința oamenilor de a avea control asupra vieții lor.
Cartea conține 20 de capitole, fiecare dintre ele descriind ceea ce consideră Morgan Housel a fi cele mai importante, și adesea cele mai paradoxale, caracteristici ale psihologiei banilor. Capitolele gravitează în jurul unei teme comune, dar sunt de sine stătătoare și pot fi citite separat.
Experiența fiecăruia cu privire la felul în care funcționează lumea este unică. Iar ceea ce trăiești pe propria piele este mai convingător decât ceea ce înveți din pățaniile altora.
Așa că, noi toți – tu, eu, toată lumea – trecem prin viață ancorați într-o serie de opinii despre modul în care funcționează banii, care variază considerabil de la om la om.
Ceea ce ție îți pare nebunesc, mie mi se poate părea logic. Un om crescut în sărăcie se gândește la risc și răsplată într-un mod absolut de neînchipuit pentru copilul unui bancher înstărit.
Probabil ai auzit inclusiv în videourile mele de pe Youtube: să economisești 10% din venit, să-ți faci un backup de minim 6 luni, să investești, etc.
Niciunul dintre aceste lucruri nu este rău sau greșit. Însă, faptul că știi ce ai de făcut nu-ți spune nimic despre ce se va petrece în mintea ta atunci când chiar vei încerca să o faci.
Pentru a înțelege de ce se înglodează oamenii în datorii, nu trebuie să analizezi ratele dobânzilor; trebuie să studiezi istoria lăcomiei, a nesiguranței și a optimismului. Pentru a pricepe de ce investitorii își vând toate acțiunile când o piață în scădere a atins punctul cel mai de jos, nu trebuie să studiezi matematica profiturilor viitoare estimate; trebuie să te gândești la chinul de a-ți privi familia întrebându-te dacă nu cumva investițiile tale le periclitează viitorul.
Eu am avut așteptări destul de mari de la carte, fiind cam singura carte din zona financiară care mi-a rămas pe listă. Am ocolit-o pentru că o aveam doar în engleză, până acum 2 luni, când un prieten mi-a cumpărat-o în română, fiind tipărită recent.
Cartea este despre bunăstare și nu neapărat despre bani, având o înclinație puternică spre zona de investiții. Pentru că, dacă vrem să extragem niște acțiuni practice, ideea este simplă: cheltuie mai puțin decât câștigi, economisește și investește pe termen lung folosindu-te de efectul compus.
Dacă îți dorești să o citești, ar trebui să ai un minim de cunoștințe din zona investițiilor pentru a o putea înțelege 100%.
Iar legat de așteptări, nu mi le-a îndeplinit neapărat dar, dacă este să fiu obiectiv, este o carte bună, foarte bună, având în vedere că am extras 13 pagini de notițe. Dar citind foarte mult din zona aceasta, plus investind deja de 8-9 ani, nu mi-a mai adus atât de multă valoare precum mi-ar fi adus acum 4-5 ani, când, dacă aș fi citit-o sigur aș fi evitat niște pierderi, sau mai bine zis, aș fi avut un randament mai mare.
Pasaje din carte:
- Există două subiecte care ne afectează pe toți, indiferent dacă ești interesat de ele sau nu: sănătatea și banii.
- Pot citi despre ce a însemnat să pierzi tot ce aveai în timpul Marii Crize Economice. Însă nu am cicatricile emoționale ale celor care chiar au trecut prin asta.
- Teoretic, oamenii ar trebui să ia decizii legate de investiții în funcție de obiectivele lor și de caracteristicile opțiunilor de investiții disponibile în momentul respectiv.
Dar nu se întâmplă așa.
Economiștii au descoperit că deciziile privind investițiile luate de oameni pe parcursul vieții se află în strânsă legătură cu experiențele trăite de acești investitori în generația lor – în special experiențele de la începutul perioadei de maturitate.
Dacă ai crescut în vremuri în care nivelul inflației era ridicat, atunci ai investi mai puțini bani în obligațiuni mai târziu, comparativ cu cei care au crescut în vremuri în care nivelul inflației era scăzut.
- Economistul Bhashkar Mazumder a arătat că veniturile fraților sunt mai corelate decât înălțimea sau greutatea. Dacă ești bogat și înalt, sunt mai multe șanse ca fratele tău să fie și el bogat, decât să fie înalt.
- Dificultatea de a recunoaște cât este noroc, cât pricepere și cât risc este una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm atunci când încercăm să învățăm cea mai bună modalitate de a ne gestiona banii.
- Când lucrurile merg extrem de bine, conștientizează că nu merg așa de bine precum crezi tu. Același lucru este valabil și invers.
- Pentru o parte importantă a societății noastre, inclusiv pentru cei mai înstăriți și mai puternici dintre noi, „destul” pare să nu mai aibă limite în ziua de astăzi.
- Cea mai grea aptitudine financiară este să nu mai ridici ștacheta cu nivelul de viata. Dar este și una dintre cele mai importante. Dacă așteptările cresc odată cu rezultatele, atunci nu are niciun rost să te străduiești să obții mai mult, căci te vei simți la fel și după ce vei depune efort suplimentar.
- Capitalismul modern este expert în două lucruri: acumularea averii și stârnirea invidiei. Poate că merg chiar mână în mână; dorința de a-ți depăși semenii te poate motiva să muncești din greu. Dar viața își pierde hazul dacă nu știi ce înseamnă destul. După cum se spune, fericirea înseamnă doar rezultate minus așteptări.
Problema aici este comparația socială.
Ideea este că plafonul comparației sociale este atât de sus, încât practic nimeni nu-l va atinge vreodată. Asta înseamnă că este o luptă care nu poate fi câștigată nicicând
- Să obții bani e una. Să îi păstrezi e alta.
Obținerea banilor și păstrarea banilor reprezintă două aptitudini diferite.
Pentru a câștiga bani, este necesar să îți asumi riscuri, să fii optimist și să ieși la rampă.
Dar, pentru a-ți păstra banii, ai nevoie de opusul asumării riscurilor. Ai nevoie de modestie și de teama că îți poți pierde banii la fel de repede cum i-ai câștigat. Trebuie să fii cumpătat și să accepți că cel puțin o parte din tot ceea ce ai agonisit se datorează norocului, așa că nu te poți baza pe ideea că succesul din trecut se va repeta la nesfârșit.
- Efectul compus funcționează doar dacă lași o acțiune să crească ani de zile. Este ca atunci când plantezi un stejar: într-un an de creștere, nu se observă cine știe ce progres, 10 ani marchează o diferență considerabilă, iar 50 de ani pot crea ceva absolut extraordinar.
Dar pentru a obține și a menține această creștere extraordinară trebuie să supraviețuiești tuturor urcușurilor și coborâșurilor imprevizibile cu care toți ne vom confrunta inevitabil de-a lungul timpului.
- O personalitate echilibrată – să fii optimist în privința viitorului, dar paranoic cu privire la ceea ce te-ar putea împiedica să ajungi la acel viitor – este vitală.
- Nu e important dacă alegi corect sau greșit, ci câți bani faci atunci când alegi corect și câți pierzi atunci când alegi greșit. Poți să te înșeli în 50% din cazuri și tot să faci o avere.
- Mai important decât salariul. Mai important decât dimensiunea locuinței. Mai important decât prestigiul serviciului. Să ai control când vine vorba de a face ce vrei, când vrei și cu cine vrei este cea mai extinsă variabilă a stilului de viață care îi face pe oameni fericiți.
- În 1955, venitul mediu al unei familii, ajustat la inflație, era de 29.000 de dolari. În 2019, era puțin peste 62.000 de dolari. Am folosit această avuție pentru a duce o viață greu de conceput pentru americanii din anii ’50, chiar și pentru o familie din clasa de mijloc. Locuința americană medie s-a mărit de la 91 m2 în 1950 la 226 m2 în 2018. Acum, o locuință americană obișnuită are mai multe băi decât ocupanți. Avem mașini mai rapide și mai eficiente, avem televizoare mai ieftine și cu o rezoluție mai bună.
Ceea ce s-a întâmplat, în parte, este că ne-am folosit banii în plus pentru a cumpăra lucruri mai mari și mai bune. Dar, în același timp, am renunțat la a avea mai mult control asupra timpului nostru. În cel mai bun caz, aceste lucruri se anulează reciproc.
Însă, ceea ce s-a întâmplat cu timpul nostru nu arată deloc a progres. Iar motivul ține în mare parte de tipul jobului pe care îl avem cei mai mulți dintre noi.
În comparație cu generațiile precedente, controlul pe care-l avem asupra timpului nostru s-a diminuat. Și cum controlul asupra propriului timp este un factor esențial în influențarea fericirii, nu ar trebui să ne surprindă deloc că oamenii nu se simt cu mult mai fericiți, chiar dacă sunt, în medie, mai bogați ca niciodată.
- În cartea lui, ”30 de lecții de viață”, Karl Pillemer a intervievat 1.000 de americani în vârstă, căutând cele mai importante lecții pe care le-au învățat din experiența lor de decenii întregi. El a scris:
– Nimeni – nici măcar un singur om dintr-o mie – nu a spus că, pentru a fi fericit, trebuie să încerci să muncești cât poți de tare ca să faci bani să îți cumperi lucrurile pe care ți le dorești.
– Nimeni – nici măcar un singur om – nu a spus că este important să fii cel puțin la fel de avut ca oamenii din jurul tău și că, dacă ai chiar mai mult decât ei, te bucuri de un succes veritabil.
– Nimeni – nici măcar un singur om – nu a spus că ar trebui să îți alegi profesia în baza puterii de câștig pe care ți-o dorești în viitor.
Ceea ce prețuiau erau prieteniile de calitate, sentimentul de a face parte din ceva mai mare decât ei și timpul petrecut în voie alături de copiii lor.
Învață de la cei care le-au trăit pe toate: controlul asupra timpului tău reprezintă cele mai mari dividende pe care le poți cumpăra cu bani.
- Să cheltuiești bani pentru a le arăta oamenilor câți bani ai tu este cea mai rapidă modalitate de a-ți împuțina banii.
- Prosperitate înseamnă mașini de lux neachiziționate. Diamante necumpărate. Ceasuri nepurtate, haine lăsate în magazin și propuneri refuzate de a trece la clasa întâi. Avuția reprezintă active financiare care nu au fost încă transformate în bunuri vizibile.
Nu percepem în felul acesta averea, pentru că nu putem contextualiza ceea ce nu vedem.
- Un studiu efectuat în America a descoperit că oamenii supraestimează cu un factor egal cu 4 numărul de calorii arse în timpul unui antrenament. Apoi, consumă, în medie, cam de două ori mai multe calorii decât cele pe care tocmai le-au ars… ideea e că poți anula rapid efortul depus pentru a face sport mâncând multă mâncare, și cei mai mulți dintre noi chiar asta facem.
Mișcarea este ca bogăția. Te gândești: „Am depus efort, iar acum merit să mă răsfăț cu o masă copioasă”. Prosperitatea înseamnă să refuzi masa și să arzi calorii nete. Este greu și ai nevoie de autocontrol. Dar, în acest fel se creează o diferență între ceea ce ai putea face și ceea ce alegi să faci pentru a avea beneficii în timp.
- Dacă averea este ceea ce nu cheltuiești, la ce bun să o ai?
Acumularea averii are prea puțin de-a face cu venitul tău sau cu profiturile din investiții, ci este strâns legată de rata economiilor tale.
Economisirea este o protecție împotriva caracteristicii inevitabile a vieții de a te surprinde al naibii de tare în cel mai prost moment posibil.
Un alt beneficiu al economiilor care nu are legătură cu obiectivul de a cumpăra ceva, ci cu dobândirea controlului asupra timpului tău. Orice mică economie este ca și cum ai lua un punct din viitor care ar fi putut fi deținut de altcineva și ți l-ai returna ție.
Flexibilitatea și controlul asupra timpului tău reprezintă un câștig nevăzut al averii.
- Să-ți bazezi deciziile pe eforturile din trecut care nu mai pot fi rambursate – sunt o pacoste într-o lume în care oamenii se schimbă de-a lungul timpului. Acestea fac ca noi, cei din viitor, să devenim prizonierii versiunilor noastre diferite din trecut.
- Lecția în cazul de față este că, atunci când vine vorba de bani, unul dintre cele mai importante lucruri este să îți înțelegi propriul orizont temporal și să nu te lași convins de acțiunile și comportamentul unor oameni care nu joacă același joc ca tine.
Principala mea recomandare este să îți dai toată silința să identifici jocul pe care îl joci.