fbpx

15 Sfaturi financiare

Fie că dorești să îți planifici veniturile, să economisești într-un mod eficient din punct de vedere financiar, să gestionezi o moștenire sau să generezi venituri, aceste sfaturi financiare pot fi o investiție de neprețuit.

Nu sunt un consultant financiar acreditat ci doar un pasionat de domeniu, iar cele 15 sfaturi despre care îți povestesc astăzi le-am adunat în ultimii ani și consider că merită aplicate.

1.    Găsește-ți un mentor

Caută-ți o persoană care este acolo unde îți dorești tu să ajungi, pentru că acele cunoștințe pe care ea le-a dobândit te pot ajuta să iei niște decizii financiare mai bune pe viitor și să scurtezi drumul spre obiectivele tale.  Cum ar fi să primești sfaturi despre investiții de la vecinul de la etajul doi care este instalator?

2.    Stabilește-ti De ce-ul

Stabilește-ti scopul din spatele obiectivelor financiare. Scopul este ceva mult mai profund, este acel ceva care te motivează, care te face să te ridici dimineața din pat. În schimb, obiectivele financiare sunt reduse doar la bani, cărora dacă nu le dai o scop, nu poți face altceva decât să aprinzi focul cu ei.

Stabilește-ti scopul, viața pe care vrei să o trăiești, iar scopul obiectivelor financiare este să te ducă acolo.

3.    Trăiește-ți propria viață, nu pe a altuia

Pentru a face asta ai nevoie să-ți stabilești niște obiective în viață, cum am zis mai devreme, un scop. Altfel vei merge după cum va bate vântul sau după cum vor ceilalți, adică familia, prietenii, la fel ca o barcă fără motor, care nu are nici o destinație. Așa ca stabilește-ți niște obiective anuale SMART, ca de exemplu:

  • Creșterea venitului cu 10%
  • Economisire lunară de 1000lei sau 10% din venit
  • Achitare datorii 100%
  • Creșterea averii nete cu 20%

Și așa mai departe, iar la final de an tragi linie și vezi ce ai atins și ce nu.

4.    Fii atent la modul de gândire pe care îl ai despre bani

Avem tot felul de limitări legate de bani învățate din familia, de la prieteni sau chiar la școală.

De exemplu, o limitare pe care am auzit-o des în copilărie este “mai bine sărac și fericit, decât bogat și nefericit”. Dacă în subconștientul tău există înrădăcinat așa ceva, atunci chiar dacă îți dorești să ajungi într-o situație materială mai bună, tot timpul subconștientul te va sabota.

Un exercițiu util este să-ți scrii pe foaie toate aceste credințe pe care le ai despre bani și să le echilibrezi. Dacă vrei mai multe detalii despre asta, scrie-mi în comentarii.

5.    Nu te compara cu alții

Avem tendința să ne comparăm, inclusiv financiar, doar că fiecare este într-o situație diferita și noi vedem doar strălucirea de la suprafață, nu știm ce se afla în spate.

Dr. Demartini zicea:

Dacă ești o pisică și te aștepți să înoți ca un pește, o să fii mâncat. Iar dacă ești un pește și crezi că te poți cățăra ca o pisică, o să fii mâncat. Așa că nu are sens să te compari cu nimeni, decât cu tine.

6.    Ești media celor mai apropiați prieteni

Dacă cei mai apropiați 5 prieteni cu care îți petreci cel mai mult timpul sunt sportivi, mă îndoiesc că tu ești obez. Același lucru se aplică și din punct de vedere financiar, așa că fii atent cu cine îți petreci cel mai mult timpul.

7.    Economisește!

Bogăția nu se măsoară prin cât de mult cheltuiești, ci prin cât de mult ai economisit.

Poate ai auzit deja asta de zeci de ori, dar cred că este unul din punctele cheie. O persoană care câștigă 3000lei și economisește 1000lei, este mai bogată decât una care câștigă 10.000lei, dar cheltuie 9500lei și economisește 500lei.

Fă-ți un obicei în a economisi și plătește-te pe tine prima dată!

8.    Redu-ți inflația stilului de viață

Dacă nu-ți monitorizezi cheltuielile s-ar putea să descoperi la finalul lunii, că ai cheltuit mai mult decât ai câștigat. Inflația stilului de viață te poate împiedica să economisești și să-ți construiești averea.

Avem tendința ca atunci când primim o mărire de salariu sau ne creștem venitul, să ne creștem și stilul de viață. Ce ar fi dacă mi-aș lua o mașină nouă dacă tot câștig mai mult? Șansele să apară mereu câte ceva care să te împiedice să economisești sunt foarte mari, așa că începe de astăzi!

9.    Stabilește-ți un buget de plăceri

Stabilește-ti un buget de economisire, dar și unul de plăceri pentru a avea un echilibru. Iar bugetul de plăceri folosește-l pentru a te recompensa atunci când îți atingi un obiectiv, cu ceva care îți face plăcere. Dar ai grijă să NU depășești bugetul! Studiile arată că banii cheltuiți pe experiențe îi fac pe oameni mai fericiți decât dacă sunt cheltuiți pe diverse lucruri. Pe tine ce te face fericit?

10.    Fă o prioritate din achitarea datoriilor

Datoriile îți blochează timpul viitor mai degrabă prin mai multă muncă decât prin a avea timp pentru distracție. Este important să înțelegi că o dependență de credite, care au ca scop să îți finanțeze stilul de viață, este un mod de a te ține în datorii. Rupe lanțul datoriilor și începe să plătești lunar mai mult decât rata minimă pentru a scăpa de ele cât mai curând posibil.

11.    Administrează-ți banii

Împarte venitul procentual în mai mult categorii precum nevoi, plăceri, educație, investiții, economii, etc. în funcție de obiectivele tale. Pentru a afla cum, îți recomand să urmărești video-ul despre Sisteme de administrare a banilor.

12.    Monitorizează-ți averea netă

Ca să-ți înțelegi finanțele persoanele, trebuie să-ți urmărești banii și averea. Așa că fă-ți un calcul și vezi care este:

  • averea totală
  • averea netă
  • veniturile
  • datoriile
  • și cheltuielile.

 Există și aplicații mobile pentru a te ajuta să faci asta.

13.    Petrece timp săptămânal citind despre finanțe și investiții

Dacă vrei să iei controlul finanțelor tale trebuie să începi să citești. Nu contează că sunt cărți, articole, bloguri sau alte formate. Un obicei de a citi câteva ore pe săptămână îți poate schimba viața financiară.

14.    Investește în tine

Dacă îți pui întrebarea „în ce ar trebuie să investesc?”, răspunsul este „investește în tine”! Înainte să începi să investești în tot felul de instrumente financiare, investește prima dată în tine, pentru a căpăta informațiile ce îți vor aduce liniștea sufletească și sentimentul de control.

15. Banii pot aduce fericirea

Acest punct are legătură cu primele sfaturi discutate. Deși auzim des că banii nu aduc fericirea, în realitate banii pot aduce fericirea dacă un scop. 

Și acum unii vor spune: „Nu, eu vreau să salvez planeta, nu vreau bani”. Ok, gândește-te câți copaci poți planta dacă nu ai avea bani și câți copaci ai putea planta dacă ai avea bani.

Fericirea nu reprezintă banii în sine, fericirea reprezintă îndeplinirea visurilor tale.

Închei cu un citat al scriitorul umorist Dorel Șora, care sper să vă motiveze:

„Banii nu aduc fericirea, dacă sunt putini…!”

Cărți recomandate:

Tata bogat, tata sarac – Robert T. Kiyosaki: https://bit.ly/36KI0BI

Cel mai bogat om din Babilon – George S. Clason: https://bit.ly/2yU104o

Drumul catre libertatea financiara – Bodo Schafer: https://bit.ly/36XueMp

Dacă preferi varianta video:

Care este cel mai bun sfat financiar pe care l-ai primit până acum?

Nu ezita să ne împărtășești răspunsul tău în comentariile de mai jos.


Distribuie dacă ți-a plăcut:

One thought on “15 Sfaturi financiare

  1. Raspuns la: “Care este cel mai bun sfat financiar pe care l-ai primit până acum?”

    Am auzit asta in cursul lui Lorand – “De vorba cu banii” si mi s-a parut geniala:
    “Vrei sa ii ajuti pe oamenii saraci? Ai grija sa nu ajungi unul dintre ei!!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui