Cu toții avem obiceiuri: tindem să ne trezim la aceeași oră în fiecare zi, să ne spălăm pe dinți, să ne bem cafeaua dimineața și să plecam la serviciu urmând același traseu, în fiecare zi. Deși programul meu de muncă a devenit mai flexibil, obiceiurile mele de dimineață s-au menținut: îmi încep diminețile la ora 6, cu un grand latte cu scorțișoară, în timp ce citesc ultimele noutăți, în online, pentru jumătate de ora, iar apoi trec la treabă.
Cercetările arată că aproximativ jumătate din acțiunile noastre zilnice sunt determinate de repetiție. Oamenii de știință ce analizează comportamentul uman și studiază formarea obiceiurilor spun că mulți dintre noi încercăm să creăm obiceiuri sănătoase în mod greșit.
De ce este atât de greu să-ți formezi noi obiceiuri sănătoase?
În sesiunile de coaching pe care le am, la un moment dat, se ajunge la subiectul obiceiuri. De multe ori atingerea unui obiectiv este la distanță de un obicei. Dacă ajungi să-ți implementezi un obicei pe o perioadă suficient de lungă, te va duce la îndeplinirea acelui obiectiv.
- Vrei să slăbești, ai nevoie de un obicei;
- Vrei să fii sănătos, ai nevoie de un obicei;
- Vrei să economisești, ai nevoie de un obicei;
- Vrei să te dezvolți sau să înveți o abilitate nouă, ai nevoie de un obicei.
Iar viteza dezvoltării noilor obiceiuri este determinată, în mare măsură, de intensitatea emoției care însoțește decizia de a acționa.
Nu degeaba Aristotel zicea că:
Suntem ceea ce facem în mod repetat. Prin urmare, excelența nu este un act, ci un obicei.
Iată 4 pași prin care să-ti creezi un obicei nou!
1. Stabilește-ti obiectivul
Atunci când cineva îmi spune că vrea un nou obicei și nu reușește să-l implementeze, prima întrebare pe care o pun este: „Care este obiectivul tău? De ce vrei să ai acest obicei?”. Și aici se blochează pentru o clipă.
Dacă obiectivul nu îți este clar, obiceiul nu va dura foarte mult. Motivația vine din motivele pentru care vrei să faci un lucru. Atenție că avem tendința să răspundem la întrebarea „de ce?” cu un obiectiv aparent sau impus în loc de un obiectivul real.
- Vreau să citesc pentru că așa e bine
- Vreau să fac meditație pentru că a zis Jay Shetty
- Vreau să economisesc pentru că nu reușesc să o fac
- Vreau să merg la sală pentru că este sănătos/ vreau să slăbesc.
Dar daca sănătatea era importantă pentru tine, erai atent la ce mâncai și renunțai la shaorma și Cola.
Mulți se apucă de sală pentru că merg și prietenii lor și este o modalitate de socializare, dar în momentul în care unul dintre ei renunță, renunță toți. Sau, dacă vei găsi o altă modalitate de a socializa, fără a depune atâta efort, vei renunța tu.
Ai nevoie de o fundație pe care să construiești iar acea fundație o reprezintă obiectivele congruente cu valorile tale.
Să zicem că sănătatea și banii sunt în valorile tale. Atunci, obiectivele tale legate de sănătate sunt să ajungi la 60 de ani și să ai 70 de kg, să ai pătrățele și să poți face 100 de flotări. În ceea ce privește banii, îți dorești să fii independent financiar, având investiții care să-ți genereze X euro/an.
Atunci, obiceiurile de care ai nevoie pentru a ajunge la aceste obiective sunt:
- Să mergi la sală de 3-5 ori pe săptămână;
- Să folosești fastingul intermitent 16/8;
- Să economisești și să investești 20% din venit, lunar;
- Să citești zilnic 10 pagini despre educație financiară.
Cu cât aceste obiectivele vor fi mai importante pentru tine, cu atât vei fi mai motivat să te ții de aceste obiceiuri.
O altă modalitate de a implementa direct un obicei este prin linking, adică să-ți creezi noi legături neuronale. Folosesc această tehnică în coaching și funcționează foarte bine. Îți pot povesti mai multe despre ea în cadrul unei întâlniri.
Prin urmare, înainte de a implementa un obicei, ia o un pix și o foaie și întreabă-te de ce vrei să ai acest obicei, fii cât mai specific și notează minim 7-10 motive.
2. Începe cu pași mici
După ce îți este clar „de ce”-ul din spatele obiceiului, următorul pas este să începi, cu pași cât mai mici, pentru că ai nevoie că creezi noi legături în creier.
Dacă vorbim de sală, în loc să mergi să tragi 2 ore de fiare pentru că ești entuziasmat, și după să ai o febră musculară care te va împiedica să mai mergi în restul săptămânii, poți începe cu 20 de minute, doar testând aparatele, până te obișnuiești.
Sau poți merge prima data doar pentru a explora sala, fără să faci exerciții. Poți face asta și atunci când ești foarte obosit sau nu ai timp să stai o oră, pentru a nu întrerupe obiceiul de a merge de 3-7 ori pe săptămână.
În ce privește cititul, poți începe cu 3 pagini pe zi, după o săptămână mai poți adăuga 2-3 pagini, ca în câteva luni să ajungi la 30-50 de pagini citite pe zi.
3. Planifică obiceiul
Creierul funcționează pe instrucțiuni clare. Dacă îți vei spune că vei merge săptămână asta la sala de 5 ori, când ai timp, ce să vezi … Nu o să ai timp! Daca îți propui să citești pe parcursul zilei, când o să ai timp, o să vină noaptea și vei zice ”o să citesc mâine mai mult”.
Leagă acțiunea de un obicei existent și/sau blochează timp pentru el pe parcursul zilei.
- Ajungi acasă de la serviciu, te schimbi și te duci la sală 30-60 de minute.
- După ce îți bei cafeaua dimineața și citești „știrile„ pe Facebook, mergi la sală, faci duș, mănânci și mergi la serviciu.
- În timp ce îți bei cafeaua citești 10 pagini sau, seara de la ora 9 la ora 9.30, planifici să citești 10 pagini.
Și nu te opri aici! Trece planificarea într-o agendă sau în calendarul de pe telefon, cu setare de notificare zilnică. Folosește-te te toate pârghiile disponibile!
Sistemele pot bate disciplina pentru că voința este limitată, așa cum au demonstrat studiile, se consumă cu fiecare mică decizie pe care o luăm. Așa că, dacă găsești un sistem potrivit pentru modul tău de funcționare, vei învinge de cele mai multe ori disciplina și voința.
4. Monitorizează
Ce nu poți măsura nu poți influența.
Sunt o mulțime de instrumente de monitorizare în funcție de obiceiul pe care îl urmărești.
La sală poți folosi un ceas precum este Fitbit, în care îți poți stabili, pe lângă 3-5 antrenamente pe săptămână, și un număr de minute în zonă sau un număr minim de calorii arse. Sau, în funcție de obiectivul și „de ce”-ul din spatele obiceiului, poți seta alte funcții. De aceea este maxim de important motivul pentru care ai ales acest obicei.
Dacă vorbim despre un obicei zilnic, cum ar fi cititul, probabil cel mai simplu și mai util instrument, pe care l-am descoperit în cartea Deep Work, este lanțul lui Seinfeld. Poți afla mai multe din video-ul 6 pași prin care poți renunța la un obicei.
Monitorizarea îți oferă feedback, motivație, control, dopamină și în final rezultate dar atenție că neurologul Andrew Huberman nu recomandă să implementezi mai mult de 2-3 obiceiuri o dată.
Cum zicea James Clear în cartea Atomic Habits:
Să chiulești o dată este un accident. A doua oară este deja începutul unui obicei.
Aceștia sunt niște pași generali, niște principii, ce trebuie adaptați în funcție de obiceiul pe care vrei să-l implementezi. Sper că ți-au fost de folos!
Tu ce noi obiceiuri vrei să implementezi? Nu ezita să împărtășești răspunsul tău în comentariile de mai jos.