fbpx

5 acțiuni prin care să-ți optimizezi investițiile

Piețele au o ofertă nesfârșită de oportunități iar visul oricărui investitor este să știe cum să le identifice și să profite de ele. Dacă ai instrumente utile pentru proiectarea unei strategii de investiții, multiplicarea acesteia fără costuri suplimentare și gestionarea riscurilor, atunci este mult mai ușor să iei decizia corectă, de aceea, vom vorbi astăzi despre 5 acțiuni prin care îți poți optimiza investițiile.

1.    Obiceiul de a investi constant (frecvența)

Gretchen Rubin spunea:

Ceea ce facem în fiecare zi contează mai mult decât ceea ce facem din când în când.

Vom lua ca exemplu indicele S&P 500, care este poate cel mai important indicator de referință, iar perioada pe care îl vom analiza va fi cea din ultimii 12 ani, pentru a lua in calcul și criza din 2008.

După cum vezi, chiar dacă au existat crize ca cea din 2008 sau căderi mai mici, dacă investeai constant, ai fi avut un randament mediu anual de 6% sau 8% incluzând dividendul.

Sau, pentru a fi mai clar, dacă investeai 100€ lunar în ultimii 12 ani, cu tot cu criza din 2008, la final ți-ai fi dublat banii.

2.    Randamentul

Randamentul este un indicator financiar care reflectă cât de profitabil este instrumentul în care vrem să investim, se măsoară în procente și este cel mai important factor atunci când alegem o investiție.

O să luăm 3 exemple.

  • Dacă investim 1000€ cu un randament de 1.5%, probabil maximul pe care îl poți negocia la un depozit, vom avea un venit brut anual de 15€, la 5000€ vom avea 75€, iar la 10.000€ vom avea 150€.
  • Dacă investim aceleași sume, dar cu de randament de 5%, după un an vom avea venit 50€ la 1000€ investiți, la 5000€ va fi un venit de 250€, iar la 10.000€ venitul va fi de 500€.
  • Iar dacă creștem randamentul la 8% la 1000€ vom avea 80€ venit, la 5000€ venitul va fi de 400€, iar la 10.000€ venitul este de 800€.

Interesant cum câteva procente îți pot creste venitul din investiții de până la 5 ori. Dar trebuie să ții cont că randamentul este corelat cu riscul, iar asta înseamnă că, cu cât este mai mare randamentul, cu atât este mai mare și riscul.

3.    Dobânda compusă

Despre ce este dobânda compusă și cum funcționează am făcut un video separat, pe care te invit să îl vezi ca să înțelegi mai ușor cifrele despre care vom vorbi.

O să luăm două exemple cu o dobândă de 8%.

  • Dacă depui o sumă de 10.000€ cu o dobândă de 8%, după 10 ani ți se va dubla suma, după 20 îți va crește de 5 ori, iar după 30 de ani vei avea de 11 ori suma inițială. Aceasta este varianta în care depui o sumă mai mare la început și o lași acolo.
  • Varianta a doua este de a investi constant. Dacă depui o sumă fixa de 100€ lunar, după 10 ani, vei aduna aproximativ 18.000€, după 20 ani vei ajunge la aproape 59.000€, iar după 30 ani la 149.000€.

După cum vezi, obiceiul de a investi este mai important decât suma investită.

4.    Comisioanele

Indiferent dacă investești printr-un broker, într-un fond de investiții sau deschizi un cont la bancă, vei plăti tot felul de comisioane, de cele mai multe ori ascunse. Dar vom vorbi strict despre cifre.

  • Dacă investim 100.000€ cu o dobândă de 7%, cu un comision de anual de 3%, după 30 ani vom acumula peste 320.000€.
  • Dacă la aceiași investiție reducem comisionul la 2%, la final vom avea peste 430.000€, cu peste 100.000€ în plus față de primul exemplu.
  • Iar dacă îl reducem la 1% la final, vom avea peste 570.000€.

Ți se pare comisionul de 3% nesemnificativ? Atunci vei avea cu 250.000€ mai puțin bani la final.

Te întrebi cum este posibil? Răspunsul îl găsești la punctul 3, unde vorbim despre dobânda compusă, doar ca în cazul acesta funcționează în defavoarea ta.

Așa că mare atenție la comisioane, mai ales la fondurile de investiții! Eu m-am păcălit în urmă cu câțiva ani, pentru că nu am citit bine contractul. Am crezut că am un comision de 1.2% dar, de fapt, comisionul final era de 2.2%.

5.    Instrumentele financiare

Am vorbit despre obiceiul de a investi constant, randament, comisione, iar acum îți voi prezenta pe scurt câteva exemple de investiții:

Titlurile de statAnul acesta avem titluri de stat și în EURO, pe lângă cele in RON, iar emisiunea din vara aceasta se poate vinde prin bursă.

Fondurile de investiții – Conform fitzoom, acesta este top 10 fonduri de investiții cu randamentele pe ultimele 6 si 12 luni.

ObligațiunileAici avem obligațiunile listate pe BVB. După cum vezi, au randamente bune.

AcțiunileAici poți vedea evoluța Indicelui BET pe ultimii 10 ani, care reprezintă indicele de referință al pieței locale de capital.

Educația – Daca am vorbit doar în cifre până acum, vom vorbi despre educație tot în cifre. Dacă investești în educația ta, citind mai mult despre domeniul în care activezi, participând la cursuri și seminarii sau chiar investind timp urmărind materiale ca acesta, atunci îți poți creste venitul de la 2000 lei pe luna la 2200 lei. Diferența de doar 200 lei o poți investi lunar, cu o dobândă de 8%, iar după 10 ani vei ajunge la suma de peste 34.000 lei. Poate nu pare mult pentru unii, dar pentru cei care au un venit de 2000lei lunar e o sumă considerabilă.

Tony Robbins spune în una dintre cele mai bune cărți de educație financiară:

Ceea ce contează este că stăpânești banii și că ei nu te stăpânesc pe tine. Atunci ești liber să trăiești viața în termenii tăi.

Cărți recomandate:

Cel mai bogat om din Babilon – George S. Clason: https://bit.ly/2yU104o

Banii: Stapaneste jocul – Tony Robbins: https://bit.ly/2TVn1al

Investitorul inteligent – Benjamin Graham: https://bit.ly/3h9mJ9u

Dacă preferi varianta video:

Tu cum ai ales să îți optimizezi investițiile?

Nu ezita să ne împărtășești răspunsul tău în comentariile de mai jos.


Distribuie dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui