fbpx

#74 Poți face avere, chiar dacă începi mai târziu – David Bach

Este prea târziu doar dacă renunți. Banii pot rezolva 90% din problemele tale.

David Bach

Despre carte:

Poți face avere, chiar dacă începi mai tarziu de David Bach ne propune un plan complet pentru a dobândi libertatea financiară la orice vârstă. Deși cartea se adresează celor care au trecut de prima tinerețe, conceptele prezentate sunt valabile pentru orice vârstă.

Ce ne prezintă autorul în carte nu este nou, sunt aceleași idei de bază precum dobânda compusă, economisirea, ”plătește-te pe tine prima data” sau investițiile, dar sunt puse în alte contexte și transformate în idei motivaționale, cum este „factorul latte” și, în același timp, prezintă exemple concrete ale clienților cu care el a lucrat.

Cartea este compusă din 5 părți, începând cu prima parte motivațională, după care continuând cu „factorul latte” și cum să cheltui mai puțin, cum să economisești mai mult, cum să câștigi mai mult și terminând cu importanța donațiilor și a acțiunilor caritabile.

Ideea de bază a cărții este simplă: educă-te financiar, plătește-te pe tine prima dată, achită-ți datoriile și economisește pentru a investi. Fă asta indiferent de venitul pe care îl ai sau de vârsta la care ai ajuns.

În termeni optimiști, chiar dacă începi târziu sau câștigi puțin, tot poți face avere. Însă, trebuie să-ți dorești cu adevărat. Trebuie să fii dispus să-ți analizezi atent viața și să fii dispus să faci anumite schimbări, care probabil vor presupune renunțarea la multe lucruri care-ți fac plăcere. Secretul pentru a face avere nu este să câștigi mai mult, ci să cheltuiești mai puțin decât câștigi.

Este o carte tipică autorilor motivaționali americani, dar este o carte foarte bună pentru cei care caută informații de bază din educație financiară, ce te motivează și îți oferă instrucțiuni clare, pentru a pune în practică, oferindu-ți un plan propriu-zis. Deși este mai mult aplicabilă pentru cei din America și mai puțin pentru restul lunii, din cauza faptului că noi nu avem planurile 401k sau IRA, deduceri de taxe în imobiliare sau acces la diverse fonduri de investiții. Dar asta nu trebuie să fie un obstacol, se pot înlocui cu alte instrumente la care avem acces, precum impozite mai mici și alte avantaje fiscale.

Pasaje din carte:

  • Creierul tău este presetat. Zilnic te trezești și te gândești din nou la 90% din lucrurile la care te-ai gândit și ieri. Folosești aceleași cuvinte, te încarci cu aceleași sentimente și de cele mai multe ori faci aceleași lucruri, dar ne așteptăm la rezultate diferite.
  • Împrumută bani doar ca să faci bani, nu ca să-i pierzi. Dacă nu poți plăti cu banii jos, nu cumpăra. Nu trebuie să te împrumuți ca să pari bogat, nu trebuie să-ți închiriezi un stil de viață. Dacă împrumuți bani ca să pari bogat, vei rămâne garantat sărac.
  • Ia exemplu de la stat și plătește-te pe tine prima dată. Statul și-a dat seama cu mult timp în urmă că planificarea bugetară nu funcționează; el nu-ți lasă alegerea de a rămâne cu tot salariul în mână, sperând pur și simplu că-ți vei administra banii și vei fi în stare să-ți plătești toate impozitele. El a ales să-ți ia banii în mod automat, așa că folosește-te și tu de această idee atunci când economisești sau îți plătești datoriile.Creează-ți un sistem automat care să-ți garanteze că nu vei cheltui banii pe alte lucruri, înainte să te plătești pe tine.

Merită citită:

3 stele

Cumpără cartea:

Celelalte recenzii:

Recomandări de cărți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui