fbpx

#75 Blink – Malcolm Gladwell

blink

Cheia unei bune decizii nu reprezinta cunoștințele, ci înțelegerea.

Malcolm Gladwell

Despre carte:

Blink de Malcolm Gladwell, o carte despre puterea gândirii fără a gândi și psihologia din spatele primei impresii pe care o avem față de ceva sau cineva, despre cele două secunde în care etichetezi un anumit lucru la prima vedere.

Știi cum se zice, prima impresie contează, iar această carte prezintă studii prin care arată cum facem asta fără să vrem și impactul pe care-l are.

Totodată nu am înțeles exact scopul cărții, care este concluzia. Luăm decizii bune în 2 secunde, cum este povestirea de la început cu statuia falsă de 10 milioane de dolari, dar în același timp luăm și decizii proaste pentru că etichetăm involuntar niște lucruri, care de multe ori se dovedesc a fi contrare așteptărilor.

Deci, o decizie luată rapid poate fi la fel de bună ca una gândită în detaliu, dar nu vei ști asta până nu vei trece testul timpului. Și, totodată, ca să poți lua decizii rapid, ai nevoie de anumite cunoștințe sau experiență în acel domeniu.

Pe cât de mult mi-a plăcut cealaltă carte a lui Gladwell, ”Excepționalii”, pe atât de mult n-am rezonat cu aceasta. Probabil că aveam și niște așteptări mari de la ea. Deși nu mi-a displăcut, prezintă multe studii și experimente relevante care mi-au plăcut și m-au împins să citesc cartea în 3 zile.

Dar, cumva, nu am o concluzie clară, în afară de ”orice decizie iei, rapidă sau gândită s-ar putea să fie la fel de bună”, deciziile bune, uneori, nu stau în anumite informații specifice. Și, uneori, ar trebui să ne bazăm și pe intuiție, mai ales când avem senzația că ceva nu pare în regulă.

Pasaje din carte:

  • Liberul arbitru este doar o iluzie, în mare parte a timpului, funcționăm pe pilot automat, iar modul în care gândim și acționăm este decis de subconștient. Decizie care este luată înainte de a fi noi conștienți.
  • Conform erorii lui Warren Harding, studiile arată că dacă ai sub 1.67m înălțime șansele ca să ajungi pe poziția de CEO sunt extrem de mici, echivalent cu a fi femeie sau afro-american, pentru că majoritatea dintre noi asociem inconștient, fără să ne dăm seama, abilitățile de lider cu o figură impozantă.

    De aici explicația de ce multe persoane din poziții de conducere nu sunt persoane excepționale.

    Și acest lucru este susținut și de alt studiu, care arată că o persoană de 1.82m câștigă în medie cu 5.525$ mai mult anual, decât o persoană care are 1.65m.
  • Procesul decizional corect înseamnă echilibru între gândirea rațională și cea instinctivă. Și, în același timp, are nevoie de simplitate.

Merită citită:

3 stele

Cumpără cartea:

Celelalte recenzii:

Recomandări de cărți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui