fbpx

#84 Psihocibernetica 2000 – Bobbe Sommer

Psihocibernetica

Acționăm întotdeauna într-o manieră care corespunde imaginii de sine.

Maxwell Maltz

Despre carte:

Psihocibernetica 2000 de Bobbe Sommer reprezintă o actualizare a renumitei cărți din ani ‘60,
Psiho-Cibernetica” de dr. Maxwell Maltz, renumit chirurg estetician, care a devenit conștient de schimbările care au loc la oameni, după o intervenție chirurgicală, în special chirurgia feței, și care a intuit din practică că imaginea de sine are o influență covârșitoare asupra împlinirii personale.

De-a lungul anilor săi de practică medicală, a observat ca majoritatea pacienților, pe care i-a tratat în cazul unor desfigurări grave, manifestau profunde schimbări de personalitate în săptămânile de  după operație. O creștere a încrederii în sine părea a reflecta noul lor aspect, ca și cum schimbarea fizionomiei le-ar fi reconstruit și psihicul.

Ideea că imaginea de sine este cheia psihologiei noastrre a apărut încă din ani ‘30. Dar nimeni nu a răspuns la întrebarea ”Cum creează imaginea de sine o personalitate?”.

Maltz a găsit un răspuns în stiinta ciberneticii, termen care a fost inventat în 1948 și vine din greacă, care înseamnă ”cârmaciul corabiei”, referindu-se la un sistem automat de ghidare, ca un servomecanism, la fel cum se comportă sistemul nervos.

Acesta este motivul pentru care el și-a numit cartea “Psiho-Cibernetica”, deoarece mintea este cârmaciul corpului, ca un pilot automat, iar imaginea de sine este elementul cheie care controlează sistemul de funcționare și de ghidare care te poate duce în direcția succesului sau a eșecului.

Cartea de față pleacă practic de la principiile de bază a lui Maxwell Maltz, pe care le-a transformat într-un ghid practic de a atinge succesul în diverse arii ale vieții.

Câteva probleme pe care le atinge:
–        Depășirea timidității;
–        Creșterea încrederii de sine;
–        Cum să eviți teama;
–        Cum să-ți stabilești și să-ți atingi obiectivele;
–        Cum să-ți corectezi pornirile agresive;
–        Cum să reacționezi constructiv la critică;
–        Cum să faci față sentimentelor autodistructive;
–        Cum să ții departe gândurile negative.

Pentru mine cartea de bază “Psiho-Cibernetica” de Maxwell Maltz a fost una dintre cărțile mele preferate, am considerat-o multă vreme cea mai bună carte citită. Asta și pentru că a venit într-un moment în care aveam nevoie de ea și m-a ajutat să mă dezvolt și să-mi ating obiectivele.

Așa că, dacă ți se pare interesantă cartea, recomand să începi cu “Psiho-Cibernetica” de Maxwell Maltz.

Pasaje din carte:

  • Nici o schimbare de comportament nu poate avea loc dacă nu se schimbă imaginea de sine.
  • Creierul omenesc este un sistem automat de ghidare. Totul depinde de țintele pe care le stabilim și de felul în care reacționăm la propriile erori. Dacă nu are niciun scop sau nu reacționează corect la feedback, rezultatul este un eșec.
  • Imaginea de sine stabilește limitele pe care mintea le poate realiza. Iar o imagine de sine negativă te poate împiedica să-ți stabilești obiective pe care să le atingi.
  • Ne menținem echilibru atâta vreme cât ne îndreptăm spre ceva. Încercarea de a ne menține echilibrul în timp ce staționăm ne face să îl pierdem și, în final, să cădem.
  • Dacă te concentrezi asupra limitelor, și nu asupra destinației, te vei izbi de aceste limite. Dacă percepția ta este atat de negativă încât nu ai nici o destinație, te vei rătăci pe drum și nu vei ajunge nicăieri.
  • Acționezi și simți, nu conform felului în care sunt într-adevăr lucrurile, ci conform imaginii pe care și-o creează mintea despre cum ar trebui să fie aceste lucruri. Ai anumite imagini mentale despre lume și despre oamenii ce te-nconjoară și acționezi ca și cum aceste imagini ar fi adevărate.
  • Dacă ai acceptat o idee, de la profesori, de la părinți, de la prieteni, din reclame sau din orice altă sursă și ești ferm convins că această idee este valabilă, adevărată, ea va avea aceeași putere asupra ta ca și cuvintele pe care le folosește cel care-și hipnotizeaza subiecții.
  • Ai grijă ce le spui copiilor tăi. S-ar putea să fie de acord cu tine. Înainte să-i pui o etichetă, este important să te întrebi: ”Oare în acest fel doresc eu să se perceapă, pe sine, copiii mei?”

Merită citită:

3 stele

Cumpără cartea:

elefant.ro

Celelalte recenzii:

Recomandări de cărți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui