Orice s-ar spune în favoarea sărăciei, e foarte clar că nu poţi trăi o viaţă completă şi plină de succes dacă nu eşti bogat.
Wallace Wattles
Despre carte:
Știința de a deveni bogat de Wallace Wattles publicată în 1910, dar care este tipărită și în prezent, ne spune că există o știință exactă a îmbogățirii, ca și algebra sau aritmetica, iar aceia care acționează în acest ”anumit mod”, fie cu un scop definit, fie accidental, se îmbogățesc; în timp ce aceia care nu acționează în acest ”anumit mod”, indiferent cât de mult se străduiesc sau cât sunt de capabili, tot rămân săraci.
Idea de bază a cărții este că oricine poate ajunge prosper dacă își dorește, dar pentru asta trebuie să țină cont de următoarele lucruri:
– trebuie să treacă de la o gândire competitivă la o gândire creativă;
– să fiei recunoscător pentru ceea ce are;
– să se focuseze pe ceea ce-și dorește și nu pe ceea ce nu-și dorește, pe lipsuri sau probleme;
– să-și formeze o imagine mentală clară și bine definită a lucrurilor pe care și le dorește;
– să petreacă constant timp contemplând la viziunea lui;
– să facă zilnic tot ce poate pentru a îndeplini fiecare acţiune în modul cel mai de succes;
– să le ofere altor oameni o valoare mai mare decât echivalentul în bani pe care îl primeşte pentru a duce la dezvoltarea vieții.
Cartea îți oferă niște informații utile, dar nu-ți oferă nici pe departe o ”știință exactă a îmbogățirii” așa cum ne spune în introducere. Dacă ești fan Napoleon Hill probabil îți va plăcea și vei rezona cu ideile și stilul cărții.
Pasaje din carte:
- Toate formele pe care omul le creează cu mâinile sale trebuie întâi să existe în gândurile sale; el nu poate da formă unui lucru fără ca acel lucru să existe întâi ca gând.
- Niciodată nu te teme că vei pierde ceea ce îţi doreşti, doar pentru că altul “ţi-a luat-o înainte.” Asta nu se poate întâmpla niciodată; tu nu cauţi ceva ce este în posesia altuia; tu eşti cel care creează ceea ce doreşte.
- Recunoştinţa ne aduce mintea în totală armonie cu energiile creative ale universului. Fără recunoştinţă, nu te poţi feri de gândurile de dezamăgire, care apar oricând în viaţă.
- Din momentul în care îi permiţi minţii tale să se concentreze asupra neîmplinirilor, începi să pierzi teren. Îţi fixezi atenţia asupra obişnuitului, sărăciei, urâtului, iar mintea ta începe să dea forma acestor lucruri. Devenim imaginea a ceea ce ne captează atenţia.
- Când trimiţi un mesaj unui prieten, nu îi trimiţi toate literele alfabetului în ordine şi apoi îl laşi pe el să alcătuiască mesajul de capul lui; şi nici nu iei cuvinte la întâmplare din dicţionar. Îi trimiţi o frază coerentă; una care să însemne ceva.
La fel este și cu dorințele tale, trebuie să ştii ceea ce vrei şi să fie clar. Nu îți vei putea îndeplini niciodată dorințele dacă ele sunt vagi şi neconturate, ele transformate in obiective, iar acest lucru trebuie făcut într-o manieră coerentă.
- Nu vorbi despre problemele tale financiare din trecut; dacă le-ai avut, nu te gândi deloc la ele. Nu povesti despre sărăcia părinţilor tăi, despre greutăţile de la începuturile vieţii tale; a face aşa ceva înseamnă să te plasezi mental printre săraci în acest moment, iar asta cu siguranţă va opri mişcarea lucrurilor în direcţia ta.
- Nu aştepta ca o ocazie să îndeplinească toate condiţiile; când ţi se oferă o oportunitate de a avansa şi te simţi atras către ea, urmeaz-o. Va fi primul pas către o altă ocazie, mai bună. Indiferent cât de înfricoşător poate părea un obstacol, privit de la distanţă, vei descoperi că, dacă vei continua pe o Anumită Cale, el va dispărea pe măsură ce te apropii, sau va apărea o modalitate prin care să-l ocoleşti.