fbpx

#95 Arta subtilă a nepăsării – Mark Manson

Nu vei fi niciodată fericit dacă tot cauți să afli din ce e compusă fericirea. La fel cum nu vei trăi dacă tot încerci să descoperi sensul vieții.

Albert Camus

Despre carte:

Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson, care ne oferă o abordare diferită față de cărțile obișnuite din această zonă de dezvoltare, o abordare chiar opusă care îți oferă o altă perspectivă a lucrurilor, una sinceră și necesară.

Deși aceste abordări nu prea vând, se pare că aceasta a avut un titlu suficient de bun care să atragă atenția.

Cartea te va ajuta să analizezi un pic mai limpede decizia de-a cataloga unele lucruri drept importante și altele drept neimportante din viața ta. Îți va transforma durerea într-o unealtă, trauma într-o forță, iar probleme în probleme mai acceptabile. Este ca un ghid pentru suferință, un ghid care te învață cum să te raportezi la ea, să-i dai un sens, să arăți mai multă compasiunea și modestie.

Nu este o cartea care te învață cum să acumulezi lucruri sau să ai succes, ci mai curând cum să pierzi și să renunți.

Deși traducerea în română a titlului nu exprimă foarte bine idea cărții, să nu-ți pese nu înseamnă a fi indiferent, ci a te simți confortabil cu faptul că ești diferit. Pentru că nu se poate să nu-ți pese de nimic, trebuie să-ți pese de ceva. Întrebarea este de ce anume să-ți pese?

Concluzia pe care am tras-o este că putem visa cat vrem la o viață lipsită de probleme, o viata de fericire nesfarsita si induiosare eternă, doar ca aici, pe pământ, probleme nu încetează niciodată. Așa că dacă suferința și problemele nu fi evitate, ar trebui sa ne căutăm un scop pentru care sa merite.

Pasaje din carte:

  • Ironia este că această fixație pe aspectele pozitive – ce e mai bine, ce e superior – nu face decât să ne reamintească la nesfârșit ce nu suntem, ce ne lipsește, ce nu am reușit să devenim.
  • Cheia unei vieți mai bune nu este să-ți pese de mai multe lucruri, ci de mai puține, adică de ce este adevărat, urgent și important.
  • Societatea contemporană, prin intermediul minunilor culturii consumeriste și al rețelelor sociale de tip ”hei uite, viața mea e mai cool decât a ta”, a produs o întreagă generație de oameni care cred că nu este deloc în regulă să ai experiențe negative, anxietate, frică, rușine, etc. Uita-te la fluxul de informații de pe Facebook, acolo toată lumea o duce extraordinar.
  • Azi când ne simțit aiurea, fie și pentru 5 minute, suntem bombardați cu 350 de poze cu oameni complet fericiți trăind niște vieți al naibii de minunate, așa că devine aproape imposibil să nu ne spunem că e ceva în neregulă cu noi.
  • Cu cât cauți să te simți mai bine tot timpul, cu atât vei fi mai puțin satisfăcut, fiindcă, atunci când cauți inadins ceva, asta nu face decât să-ți intensifice senzația că lucrul respectiv lipsește. Cu cât ești mai disperat să fii bogat, cu atât mai sărac și mai nevrednic te simți, indiferent de cât de mulți bani faci defapt.
  • Imaginează-ți că ești într-un magazin și vezi o doamnă în vârstă care și-a pierdut cumpătul și țipă la casier din cauză că această nu vrea să-i accepte cuponul de 30 cenți. De ce-i pasă doamnei atât de mult de chestia asta? Pentru că nu mai există nimic altceva mai important de care ar putea să-i pese.
  • Atunci când omul nu are nicio problemă, mintea găsește automat o cale de-a inventa niște probleme.
  • Omul ajunge la maturitate în momentul în care învață să se îngrijoreze doar pentru lucrurile care merită.
  • Suntem programați să fim nemulțumiți de ceea ce avem și nemulțumiți doar de ceea ce nu avem. Nemulțumirea permanentă face ca specia noastră să lupte pentru supraviețuire, să construiască și să cucerească.
  • Durerea, în toate formele ei, este cea mai eficientă metodă prin care corpul nostru îndeamnă la acțiune.
  • Fericirea vine din rezolvarea problemelor. Cuvantul cheie este ”rezolvare”. Pentru a fi fericit, îți trebuie ceva de rezolvat. Fericirea este, așadar, o formă de acțiune, o activitate, nu ceva ce ți se oferă în mod pasiv, nu este ceva ce descoperi prin imagine într-un articol cu cele mai bune 10 sfaturi.
  • Ce ne face fericiți azi n-o să ne facă și mâine, deoarece biologia noastră are întotdeauna nevoie de ceva mai mult.
  • Obsesia fericirii duce inevitabil la o goană perpetuă după ”altceva” – altă casă, altă relație, altă mașină, altă mărire de salariu. Și, în ciuda tuturor eforturilor, ajungem într-un punct straniu de asemanator cu cel din care am plecat. Psihologii numesc asta ”banda de alergare hedonistă”.
  • Viața este o spirală verticală ce nu se termină niciodată. Cine își imaginea că are voie să se oprească din urcat vreodată mă tem că n-a înțeles despre ce este vorba. Fericirea este urcușul în sine.
  • Adevărul este că nu există probleme personale. Orice problemă ai avea, există mari șanse că milioane de alți oameni să se fi confruntat cu ea în trecut, să se confrunte cu ea în prezent sau în viitor.
  • Dacă suferința este inevitabilă, dacă problemele nu pot fi evitate, atunci întrebarea pe care ar trebui sa ne-o punem nu este ”Cum pot opri suferință?”, ci ”De ce sufăr – care este rolul suferinței mele?”
  • Mulți oameni sunt atât de obsedați de a trăi ”corect” că nici nu mai ajung vreodată să trăiască cu adevărat.

Merită citită:

Cumpără cartea:

Celelalte recenzii:

Recomandări de cărți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui