fbpx

#96 Goal Setting: A Motivational Technique That Works! – Dr. Edwin Locke și Dr. Gary Latham

Goal Setting: A Motivational Technique That Works!

Despre carte:

𝗚𝗼𝗮𝗹 𝗦𝗲𝘁𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝗔 𝗠𝗼𝘁𝗶𝘃𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗧𝗲𝗰𝗵𝗻𝗶𝗾𝘂𝗲 𝗧𝗵𝗮𝘁 𝗪𝗼𝗿𝗸𝘀! scrisă de Dr. Edwin Locke și Dr. Gary Latham considerați pionierii teoriei stabilirii obiectivelor. Aceștia au petrecut mulți ani cercetând teoria stabilirii obiectivelor și a motivației, desfășurând peste 400 studii pe o perioadă de 25 de ani, în diverse medii, atât în laborat cât și în mediul organizațional.

Concluzia?

Dr. Edwin Locke raportează că în 90% din cazuri au obținut rezultate pozitive pentru stabilirea obiectivelor și că nu există dovezi care să ateste că obiectivele nu funcționează. 𝗦𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗼𝗯𝗶𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗼 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗲 𝘃𝗶𝘁𝗮𝗹𝗮̆ 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗼𝗯𝘁̗𝗶𝗻𝗲 𝘀𝘂𝗰𝗰𝗲𝘀𝘂𝗹 𝗶̂𝗻 𝗼𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗱𝗼𝗺𝗲𝗻𝗶𝘂.

Iar câțiva ani mai târziu Dr. Gary Latham a demonstrat că există o legătură inseparabilă între stabilirea obiectivelor și performanță. Studiu care a devenit foarte renumit și adus în discuție foarte des în zona de performanță.

Pentru ca obiectivele să funcționeze, trebuie să aibă două caracteristici principale: obiectivul să fie dificil (dar realizabil) și specific. Pentru că, cu cât obiectivul este mai dificil, oamenii tind să muncească mai mult pentru a-l atinge; iar specific înseamnă să existe și un termen limită, un plan de acțiune și o planificare atentă.

Deși conceptul de stabilire a obiectivelor pare oarecum unul simplu, studiile arată că unii nu-și stabilesc obiective din cauza faptului că este prea simplu și că au impresia că fac deja asta. Eroarea pe care o fac majoritatea este că își stabilesc obiectivele ca și cum îi scriu lui Moș Crăciun o scrisoare, fără un plan de acțiune și o planificare.

Pasaje din carte:

  • Obiectivele specifice și provocatoare conduc la o performanță mai bună decât cele ușoare sau vagi, iar feedback-ul duce la o performanță mai mare doar atunci când și obiectivele sunt provocatoare.
  • Stabilirea obiectivelor este o tehnică eficientă pentru creșterea productivității, deci dacă vrei să-și crește productivitatea ar trebui sa ai niște obiective clare.
  • Munca în vederea atingerii unui obiectiv este o sursă majoră de motivație – care, la rândul său, îmbunătățește performanța.
  • Feedback-ul obiectivelor prin intermediul monitorizării săptămânale și al progresului oferă un sentiment de realizare, recunoaștere și împlinire.

Merită citită:

Cumpără cartea:

Celelalte recenzii:

Recomandări de cărți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui