fbpx

Abilitatea de a învăța rapid lucruri grele

Trăim într-o perioadă în care concentrarea, atenția și munca profundă au devenit abilități foarte rare. Suntem distrași non-stop de stimuli vizuali și auditivi, notificări, tik-tok-uri, muzică, seriale, chiar și de navigatul fără scop pe internet. Am ajuns să fim conectați neîntrerupt la un dispozitive electronice.

Omul hibrid este deja printre noi, ne comportăm ca și cum telefonul și internetul fac deja parte din noi, iar creierul a ajuns să perceapă asta. Dacă nu mă crezi, stai fără telefon și internet o zi întreagă și vezi cum te simți – e ca și cum îți lipsește o parte din corp.

Îl folosim atât de des încât creierul l-a integrat în modul în care funcționează. De aceea, această abilitate de a te concentra și de a te scufunda într-o muncă profundă a devenit tot mai rară și, în același timp, tot mai valoroasă.

Ce înseamnă concentrarea profundă?

Ca și o definiție, concentrarea profundă reprezintă abilitatea de a te concentra fără să te lași distras de sarcinile care îți solicită intelectul și care îți permite să acumulezi rapid informații complexe într-un timp mai scurt.

Noua economie

În această nouă economie, trei grupuri de oameni vor avea un avantaj specific:

 • cei care pot lucra bine și creativ cu mașini inteligente;
 • cei care sunt cei mai buni în ceea ce fac;
 • cei cu acces la capital.

Și pentru a face parte din aceste categorii ai nevoie de 2 abilități de bază:

 • abilitatea de a stăpânii rapid lucruri grele (tehnologia se schimbă rapid);
 • abilitatea de a produce la un nivel de elită, atât în raport cu calitatea, cât și cu viteza.

Pentru a aduce aceste doua abilități la nivel de măiestrie, ai nevoie de abilitatea de a te concentra profund.

De exemplu, dacă încerci să deprinzi o abilitate complexă (administrarea unei baze de date SQL), într-o stare de concentrare scăzută (pagina de Facebook deschisă, telefonul îți trimite notificări constant), transmiți impulsuri electrice în prea multe circuite, simultan și arbitrar, fără a izola grupul de neuroni pe care dorești, de fapt, să-l întărești.

Cum ajungi la concentrare profundă?

Înainte de toate, trebuie să ai un obiectiv pe termen lung, o direcție clară sau cum îl numesc psihologii, un scop de vârf. Mai apoi, trebuie să-ți definești niște obiective pe termen mediu și scurt.

obiectivul inalt

Ele îți vor da o imagine de ansamblu prin care vei ști care sunt acțiunile cărora trebuie să le acorzi importanță și cărora nu și totodată, vei ști de ce faci această muncă profundă. Altfel, e ca și cum ai alerga la o competiție fără a avea un traseu sau o linie de finish.

O serie de cercetări arată că avem o cantitate finită de voință, care se epuizează pe măsură ce o folosim.

Cu alte cuvinte voința nu este o manifestare a caracterului pe care o poți utiliza fără limită. Iar toate aceste elemente perturbatoare (social media, notificări, distrageri) îți secătuiesc voința.

De aceea, cheia dezvoltării abilității de te concentra profund și de a fi extrem de productiv este să treci dincolo de bunele intenții și autocontrol și să introduci rutine și sisteme în viața ta, menite să minimizeze cantitatea limitată de voință. Iar voința folosește-o pentru a-ți crește responsabilitatea și a te ține de aceste routine, stabilite în mod intenționat.

4 sfaturi prin care poți crește concentrarea și productivitatea

1.     Programează-ți ziua

Respectă-ți timpul, hotărând în avans ce vei face pe parcursul zilei și blocând anumite perioade din zi, pe care să le dedici acelei activități sau acțiuni. Gândește-te că ai stabilită o întâlnire sau un interviu, de la ora 11 la 12. Orice ai face, fie că navighezi fără sens pe internet, te uiți la video-uri pe TikTok sau socializezi cu cineva, te vei opri și te vei prezenta la acea întâlnire. Comparativ cu atunci când îți petreci ziua întrebându-te “ce să fac acum?” și actionezi după stare, vei lucra la sarcina cât ai chef, de cele mai multe ori, fiind mai puțin decât ar fi necesar.

Cred că-ți sună cunoscut replica “am ceva important de făcut dar o fac eu până diseară”. Vine seara și constați că nu ai facut-o și uite așa te mai îndepărtezi puțin de obiectivul tău. Dacă nu ai stabilit dinainte ce vei face în anumite momente, distragerile din online îți vor face mereu cu ochiul.

Dacă nu-ți controlezi destinul, altcineva o va face în locul tău.

Jack Welch, fost CEO la General Motors

Folosește o agendă sau un carnețel, pe care să-ți notezi înainte de a-ți începe ziua, toate sarcinile pe care le ai de făcut, fie că vorbim de un domeniu al cunoașterii sau de un domeniu practic. Apoi, alege cele mai importante 2-3 sarcini care îți vor aduce cele mai bune rezultate în raport cu obiectivul tău, și blochează timp pe parcursul zilei pentru ele.

agenda planificare

Asta nu înseamnă că nu poți rămâne flexibil și nu te poți adapta la noile provocări care apar în timpul zilei. Atunci când apare o provocare și ești întrerupt, sau este amânată acea sarcină, iei agenda și decalezi blocurile de timp pe perioada imediat următoare din zi.

Și când mă refer la provocări, nu mă refer la apelurile unui prieten și statul la povesti, sau ceva interesant de pe net. Conversația respectivă sau informațiile pe care le citești, te aduc mai aproape de obiectivul tău decât sarcina pe care ți-ai stabilit-o?
În 99.9% din cazuri răspunsul este NU.
În cazul acesta, salvează subiectul pentru mai târziu și îi aloci timp in agendă.

Totodată, stabilește-ți și un interval în care se desfășoare această muncă, de exemplu, de la 9 – 17,  7-15, 7-18, și lasă-ți și o perioadă liberă, recomandat ar fi, spre finalul zilei. Asta îți permite te concentrezi pe ceea ce contează cu adevărat, deoarece există o cantitate limitată de ore într-o zi pentru a produce cu adevărat valoare.

Această abordare necesită o privire mai atentă asupra modului în care îți organizezi ziua, dar va produce mai multă valoare, în comparație cu o zi de lucru lungă și nestructurată.

2.     Elimină distragerile

Dacă nu te poți concentra acolo unde lucrezi, acasă sau la birou, din cauză că sunt multe distrageri, depune efort pentru a căuta un loc, sau o modalitate, prin care să le elimini.

Atunci când suntem concentrați și apoi suntem distrași, chiar și pentru câteva secunde, e similar cu deschiderea unei aplicații, în timp ce tu folosești deja alta, care îți consumă o cantitate mare de RAM. Din păcate, mintea nu poate face upgrade ca un calculator. Atunci când revenim acolo unde eram concentrați, așa cum arată studiile făcute de Sophie Leroy, rămân niște reziduri de informații, care ne iau din cantitatea de atenție, și avem nevoie de timp pentru a reveni la starea inițială.

Acum imaginează-ți cum este pentru creier când primește zeci de notificări și distrageri pe parcursul zilei. Studiile arată că avem nevoie în medie de 24 de minute pentru a ajunge la un nivel optim de concentrare. Dacă atunci când lucram avem tot felul de distrageri înseamnă că noi nu ajungem niciodată la capacitatea noastră maximă de muncă, productivitate și performanță.

Telefonul

Cea mai mare distragere, fără îndoială, este telefonul și navigatul pe internet.

Iar pentru asta există aplicații mobile, chiar și pentru laptop, prin care poți limita anumite site-uri și aplicații sau chiar accesul la internet, pe anumite perioade ale zilei.

Pe telefon poți folosi Appblock, iar pentru laptop recomand FocusMe.

Sau, dacă ești suficient de motivat, poți programa perioade de timp, bine stabilite, în care poți folosi internetul, iar în restul timpului îl ții blocat.

Telefonul poate fi o problemă și fără internet, mai ales dacă sună des și socializezi mult. Așa că-ți poți stabili să răspunzi DOAR la apelurile care au legătură cu task-urile și obiectivul tău, iar pentru restul, stabilește-ți un interval orar, spre seară, în care să revii către toate persoanele ce te-au sunat.

Ține cont de două detalii:

 1. Atunci când iei o mică pauză de la activate sau ai încheiat-o, impune-ți o pauză de cel puțin 5 minute, înainte de a verifica telefonul sau de a intra pe o pagină de internet. Așteptarea, pur și simplu plictisindu-te, a devenit o experiență nouă în viața modernă, dar din punct de vedere al concentrării este un lucru extrem de valoros.
 2. Nu ține telefonul lângă tine atunci când lucrezi, pune-l undeva în afara ariei tale vizuale.

E-mailul

O altă mare distragere, cu precădere în companii este e-mailul.

Un studiu făcut de McKinsey, în 2012, a constatat că în medie, cei din domeniul cunoașterii, dedică peste 60% din săptămâna de lucru comunicării electronice și căutărilor pe internet, 30% din acest timp fiind pentru a citi și a răspunde la e-mailuri.

Pentru a-l limita, există multe metode, dar îți recomand două lucruri pe care le poți face:

 1. Dezactivarea notificărilor, folositoare pentru toate aplicațiile, acestea fiind o distragere foarte puternică pentru minte.
 2. Stabilirea anumitor perioade în zi (NU dimineața sau seara, înainte de culcare), în care să-ți verifici e-mailurile și să răspunzi la ele.
  Nu-mi spune că primești e-mailurile urgente la care trebui să răspunzi, pentru că nu există așa ceva! Pentru urgențe folosim telefonul.

Pe perioada zilei îți poți stabili 2-3 intervale, de maxim 10 minute, în care să-ți verifici e-mailul. Ca să-ți fie mai ușor, poti chiar dezinstala aplicația de e-mail și să-l accesezi doar din browser. E-mailul îl poți configura cu diverse filtre automate, poți folosi diferite aplicații care să-ți răspundă sau să-ți planifice e-mailurile care trebuie trimise recurent, etc.

Așa că, dacă vrei să închei ziua mai împlinit și relaxat, nu lăsa mintea să “bălească” ore în șir, navigând semi-inconștient și fără direcție pe internet.

3.     Comportă-te ca și cum ai avea un business

Exact cum un business are reguli clare, proceduri, obiective și KPI, așa poți funcționa și tu, dacă îți dorești să fii cu adevărat productiv și performant.

Setează-ți mici obiective care să te provoace să muncești mai profund, stabilește-ți reguli după care să funcționezi, implementează sisteme și ritualuri, mici obiective și indicatori de performanță.

De exemplu:
Activitate: Lucrez la acest articol pe care îl citești.
Obiectiv specific: 2 ore, de la 11-13.
Indicator de performanță: Un rezumat de 3 pagini, din studii, articole și informații extrase din cărți în ziua precedentă.

În același timp, monitorizează-ți munca în fiecare zi: câte ore ai lucrat la un proiect, câte ore au fost neproductive, pentru a ști la ce te raportezi și, în același timp, pentru a crește performanța.

E ca și cum ai avea un tablou de bord. Orice tip de muncă poate fi măsurată, trebuie doar să-ți cauți sistemele potrivite și indicatorii de performanță relevanți.

4.     Fii leneș

Da, ai auzit bine! Alocă-ți timp în care să nu faci nimic și, deși pare o pierdere de vreme, este foarte benefic pentru minte.

ATENȚIE! Să fii leneș nu înseamnă să stai pe canapea, navigând pe internet sau uitându-te la seriale.

Studiile arată că ne putem concentra profund între 30 de minute și maxim 4 ore pe zi, în principal, în primele 8-10 ore de la trezire.

Stabilește-ți o perioadă în care să muncești, dar și o perioadă de timp liber, producând două efecte:

 1. Legea lui Parkinson, despre care am vorbit;
 2. Pentru a relua procesul a doua zi, și a lucra la capacitate maximă, avem nevoie de o perioadă în care mintea să se odihnească.

Studiile arată că, chiar dacă pare că tu lucrezi mai mult ca număr de ore, fie că vorbim de minte sau de corp, intensitatea și productivitatea scad. Cercetările lui Clifford Nass arată că odată ce mintea s-a obișnuit să fie distrasă la cerere, este greu să scapi de această dependență, chiar și atunci când vrei să te concentrezi.

Dacă fiecare moment de pauză din viață – să spunem că trebuie să aștepți 5 minute la coadă – este tratat prin a arunca rapid o privire pe telefon înseamnă că, probabil, mintea ți-a fost modificată ajungând o epavă în materie de concentrare.

Încheie ziua printr-o rutină, prin care să te deconectezi total de munca pe care o faci, închizând toate buclele deschise. Asta presupune ca, după o anumită oră, să renunți total la e-mailuri sau orice discuție legată de muncă. Dacă în continuare trimiți mesaje și discuți despre muncă, atunci rămâi conectat până înainte de somn și îți va afecta calitatea somnului.

Ca activitate, poți face plimbări, conversații cu un prieten, să te joci cu copiii, poți asculta muzică, sau alte activități care nu-ți solicită atenția.

Concluzie

Dacă ar fi să reducem tot articolul la o singură acțiune, care să-ți aducă o îmbunătățire remarcabilă a productivității și a concentrării, atunci aceasta ar fi planificarea zilei.

Concentrarea intensă, pe perioade mai mari de timp, nu este ceva ce creierul poate face într-un mod natural. De-a lungul evolutiei, nu a avut nevoie de această abilitate și de aceea nu s-a dezvoltat. Să luăm ca exemplu cititul: ne este foarte greu să citim intervale de 1-2 ore continuu și mai ales, să facem asta zilnic. Deși sunt obișnuit să citesc constant, de peste 15 ani, foarte rar pot citi mai mult de o oră.

În ultimii ani, am început să ne antrenăm mintea în direcția opusă, și să ne mutăm atenția foarte rapid de la una la alta, prin video-uri scurte, pe subiecte diferite, care vin în atenția noastră cu o viteză incredibilă. Multitudinea de imagini, sunete, informații, pe care le derulăm în social media, nu sunt doar un obicei zilnic, ci au devenit o dependență.

De aceea, avem nevoie de rutine și sisteme pentru a ne antrena creierul.

Resurse:

Dacă vrei să afli mai multe despre cum să-ți crești concentrarea, îți recomand să citești aceste cărți dar și studiile din articol (de unde au fost și extrase și o parte informațiile prezentate):

Deep Work – Cal Newport
Grit – Angela Duckworth
Peak – Anders Ericsson
Studiu despre rezidurile de atenție
Controlul cognitiv în mediile multitasking

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui