fbpx

#140 Acum, aici, contezi – Andrei Roșca

andrei rosca

Atunci când te rog să mă asculți 
și tu începi să-mi dai sfaturi, 
nu ai făcut ce te-am rugat.

Anonim

Despre carte:

Acum, Aici, Contezi de Andrei Roșca este o carte sau, așa cum se autointitulează, un ghid practic de conectare prin ascultare. Poate că în prima fază nu sună prea atrăgător, dar este mai mult decât atât. Ascultarea este o abilitate, chiar dacă majoritatea nu o văd așa, pentru că o confundă cu „a auzi”.

Ce înseamnă ”a asculta”?

DEX-ul definește ascultarea ca „o încordare a auzului pentru a percepe un sunet sau un zgomot, a se strădui să audă”. Deci, un prim element al ascultării reale este intenția de a auzi.

Ghidul este format din 8 pași care reprezintă și capitolele principale, fiecare atingând un element cheie din procesul de a deveni un mai bun ascultător și de a te conecta cu ceilalți. Acestea vin la pachet cu multă informație valoroasă care te poate ajuta în procesul tău de dezvoltare.

Inițial, am cumpărat cartea la lansare pentru că îl urmăream pe Andrei Roșca, dar nu cu gândul de a o citi, deoarece nu mă interesa subiectul în mod special. Într-o seară am luat-o în mână să mă uit prin ea și m-am trezit că am citit mai bine de un sfert din ea, terminând-o în zilele următoare.

Cartea este foarte bine structurată, găsești poveste, studii și exerciții practice perfect combinate pentru a da sens informației și pentru a te ține conectat.

Pentru mine, este una dintre cele mai bine scrise cărți de la noi pe care eu am citit-o, și mă refer la cărțile din zona aceasta de dezvoltare. Majoritatea sunt scrise cu scopul de a scoate o carte, pentru că dă bine la brand și nu de a oferi valoare. Acestea sunt scrise superficial, cu pagini goale introduse doar ca să iasă numărul de pagini, etc. Aceasta nu face parte din această categorie.

Ce nu mi-a plăcut au fost citatele în engleză care cumva mă deconectau de la carte, dar asta poate și din cauză că îi asociez pe cei care amestecă româna cu engleza cu „gamerii”. Deși la final găsești citatele traduse, nu am înțeles ideea.

Și ce mi s-a mai părut fain a fost că la final, pe copertă, a lăsat un QR code cu playlist-ul pe care l-a folosit la scrierea cărții.

Pasaje din carte:

  • Capacitatea noastră de a înțelege ceea ce ni se întâmplă în viață și capacitatea de a lua decizii nu se antrenează citind rezumate. Valoarea stă în procesul de a parcurge pas cu pas informația, de a o procesa. Iar în timpul acestui proces ne transformăm, devenim. Ne actualizăm sistemul de operare. Sigur că și informația contează. Dar am văzut de sute de ori diferența colosală dintre un om care a citit o carte și cel care a citit doar ideile principale dintr-o carte. 
    Fiindcă persoana care începe să citească o carte și persoana care ajunge la sfârșitul ei sunt oameni diferiți. Iar ceea ce îi face diferiți nu este doar informația, ci procesul în sine.

  • Meditația este, prin excelență, o modalitate de a-ți antrena capacitatea de a reduce aglomerarea de gânduri din mintea ta, reducând în acest mod zgomotul intern.

  • Oamenii întrerup fiindcă una dintre nevoile lor de bază, nevoia de a fi văzuți, auziți, de a simți că și ei contează, nu le este împlinită.

  • Trebuie! Acest sentiment că ”trebuie” vine din atașamentul pe care îl avem față de lucruri și, în special, față de rezultate.

  • De câte ori judecăm pe cineva, acesta este un indicator că ne judecăm (și) pe noi și că ceea ce acolo ne doare. 

  • Ne satisfacem nevoia de siguranță și certitudine și prin acțiuni negative:
    – mâncăm excesiv și cumpărăm prea multă mâncare (fiindcă am crescut cu realitatea că ”nu avem suficientă mâncare”, chiar dacă în prezent aceasta nu mai este o realitate);
    – colectăm compulsiv obiecte (rezolvă sentimente de nesiguranță că ceva ”ne lipsește”, iar acum că l-am cumpărat ne putem relaxa – pentru o zi sau două, după care nevoia reapare);
    – fumăm (inhalăm puternic și profund, iar acest lucru ne relaxează pentru că, de fapt, beneficiile de relaxare sunt similare cu un banal exercițiu de respirație);
    – încercăm să-i controlăm pe ceilalți (începem să ne controlăm soțul/soția din cauza fricii de abandon sau a fricii de eșec pentru a simți siguranța);\
    – abuzăm de alcool (este o metodă la îndemână, facilitează relaxarea, oferă confort în contexte sociale).

  • Oamenii sunt așa cum sunt în urma experiențelor lor de viață și a familiei din care provin. Nu trebuie să judecăm.

Merită citită:

4 stele jumate

Cumpără cartea:

Celelalte recenzii:

Recomandări de cărți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui