Antifragilul depășește rezistența sau robustul. Robustul rezistă șocurilor și rămâne la fel; antifragilul devine mai bun.
Nassim Taleb
Despre carte:
Antifragil, de Nassim Taleb, ne vorbește despre ce avem de câștigat de pe urma dezordinii sau despre cum să trăim într-o lume pe care nu o înțelegem.
Este una dintre cele mai dificile cărți pe care le-am citit până acum, spre deosebire de Lebada Neagra, în această carte Taleb duce ideile în stilul lui agresiv prin toate domeniile vieții, însoțite de mulți termeni complecși și de multe exemple din viața de zi cu zi care o face cumva mai accesibilă și incitantă. Ideea de bază din spatele acestei cărți este oarecum simplă. Nassim Taleb împarte lumea și tot ce este în ea (oameni, lucruri, instituții, moduri de viață) în trei categorii: fragil, robust și anti fragil. Și contestă obsesia umană pentru predictibil și siguranță, care ne face fragili.
De reținut:
- Naturalul este și antifragil și fragil, în funcție de sursa variației. Corpul uman (biologicul) poate beneficia de pe urma factorilor de stres pentru a se întări, dar până la un anumit punct. De exemplu, oasele ne vor deveni mai dense dacă sunt supuse unui stres episodic, cum ar fi ridicarea de greutati, principiu care se aplică atât fizic cât și psihic, care te poate face antifragil. Însă materialul, o farfurie nu va avea de câștigat de pe urma stresului, ele pot fi robuste, dar nu pot fi antifragile.
- Micile incendii de pădure curăță periodic sistemul de materialul inflamabil, așa că acesta nu mai are posibilitatea de a se acumula. Prevenirea sistematică a incendiilor astfel încât pădurea să fie ”sigură” face ca incendiul mare sa fie mult mai grav. Din motive similare stabilitatea nu este bună nici pentru economie, firmele devin foarte slabe pe parcursul perioadelor îndelungate de prosperitate constantă, iar punctele vulnerabile ascunse se acumulează. Prin urmare amânarea crizelor nu este o idee prea grozavă.