fbpx

#63 Bhagavad Gita – J.P. Vaswani

Bhagavad Gita carte

Ne identificăm cu profesia noastră și cu statutul nostru care sunt la fel de nesimfinicative ca viața unei musculițe poposită pe un gem.

JP Vaswani

Despre carte:

Bhagavad Gita de Pe înțelesul tuturor de Jashan Pahlajrai Vaswani, un manual de înţelepciune practică, menit să te ghideze prin călătoria vieţii.

Gita pentru hinduism este considerată fiind Biblia Umanităţii. Bhagavad Gita Este un vechi text epic sanscrit, compus din 700 de versete, inclus în Mahabharata care înseamnă „Cântarea lui Dumnezeu” sau ”Cântecul divin”, autorul fiind necunoscut, deși este atribuită înţeleptului Vyasa.

Bhagavad Gita este venerat ca un text sacru, de către marea majoritate a tradiţiilor hinduse, și în special de adepţii lui Krishna.

Textul este o conversație între un tânăr războinic Arjuna și Krishna. În care Arjuna este într-o situație în care se așteaptă să se lupte într-un război cu verii săi și are o dilemă morală, dacă este bine să lupte sau nu cu familia sa. Este un păcat pentru un războinic să ucidă alţi oameni?

În această situație disperată, Arjuna apelează la Krishna pentru ajutor. Iar răspunsurile pe care le primește nu sunt exact ceea ce vrea să audă, dar este ocazia lui Krishna de a-i spune unui muritor despre cum funcționează universul și despre cea mai bună abordare a vieții.

Deși personal îmi plac învățăturile spirituale, nu am rezonat foarte mult cu aceasta și nu mă refer la Bhagavad Gita, ci la modul în care a scris și structurat autorul cartea. 

Este împărțită în capitole foarte scurte cu explicații despre ce se întâmplă în acel capitol, la care a adăugat o scurtă analiză a lui, după care o parte pentru reflecții personale, întrebări și sugestii practice. Pentru mine această structură m-a deconectat de la Bhagavad Gita în sine.

De aceea nota este pentru carte și nu despre Bhagavad Gita, pe care probabil o citi și interpreta și sub altă formă.

De reținut:

 • Există doar o singură întrebare simplă, dar importantă, la care ar trebui să încercăm să răspunde, și anume:

  Cine sunt eu?

  Realitatea e că toți suntem ignoranți în ceea ce privește adevărata noastră natură. Noi ne identificăm cu corpul nostru, cu forma fizică, materială, care nu e decât un fir de praf în vastitatea infinită a cosmosului. Ne identificăm cu profesia noastră și cu statutul nostru care sunt la fel de nesimfinicative ca viața unei musculițe poposită pe un gem.
 • Evită să fii agresiv și să-ți impui tot timpui viața și opiniile asupra celorlalți.
 • Următoarele slăbiciuni stanjenesc progresul:
  –        Egoul și irascibilitatea;
  –        Tendința de a vorbi despre tine;
  –        Căutarea defectelor în ceilalți;
  –        Pierderea timpului prin bârfă;
  –        Efortul făcut fără tragere de inima;
  –        Amânarea.
 • Afundă-te în munca voluntară. Fă-ți datoria și încă puțin pe deasupra. Muncește pentru bunăstarea celorlalți. Munca egoistă încetinește creșterea spirituală. Dezvoltă-ți spiritul detașării, al neatașării față de muncă și de rezultatele acesteia. NU te lăsa influențat nici de succes, nici de eșec, nici de laudă , nici de vină.
 • Cuvântul ”moarte”, așa cum îl folosim în sens lumesc, nu este altceva decât plecarea sufletului(Atman) dintr-un corp pentru a intra în altul. Deci nu este înțelept să plângem după moartea corpului, că acest corp uman este construit din cele 5 elemente și nu este altceva decât sălașul temporar al eternului Atman pentru ca acesta să experimenteze rezultatele karmelor sale.
 • Principiul întrupat nu ucide şi nu este ucis, nu se naşte şi nu moare niciodată, nefiind supus devenirii, schimbării şi transformării.

  El nu se schimbă, nu se transformă, nu dispare, când trupul în care este întrupat este ucis. Cine cunoaşte spiritul etern şi nepieritor, nenăscut şi neschimbător, ştie că spiritul nu moare.

  Spiritul schimbă trupurile, precum omul hainele cu care se înveştmântează, îmbrăcând altele, noi.

  Spiritul nu este tăiat de săbii, nu este găurit de gloanţe, nu este ars de foc, nu este udat de apă, şi nici bătut de vânt.

  El este etern, omniprezent, stabil, imuabil, neschimbător, continuu, nemanifestat, de necuprins cu mintea. Cel ce îl cunoaşte astfel, nu se întristează, nu se emoţionează, deoarece cunoaşte adevărul. Cel ce cunoaşte adevărul, are mintea neclintită de emoţii şi sentimente, fiind liniştit şi împăcat. Tot ce se naşte va muri, inevitabil, într-un fel sau altul.
 • Spiritul nemanifestat se manifestă prin fiecare viaţă terestră nouă, în noi şi noi corpuri, experimentând noi şi noi experienţe.

  Acest lucru nu trebuie să te tulbure, ci trebuie acceptat ca ceva normal şi firesc, aşa cum zilnic te desparţi de unii oameni, pentru a-i reîntâlni din nou, peste un anumit timp. Cel întrupat în toate trupurile omeneşti, nu este niciodată cu nimic vătămat.

  De aceea este ilogic şi inutil să plângi moartea unei fiinţe pământeşti. Nu există dispariţii definitive şi despărţiri definitive…

Merită citită:

3 stele

Cumpără cartea:

Celelalte recenzii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui