fbpx

Cadranul banilor – Partea 1

cadranul banilor

Cu siguranță ai auzit despre una dintre cele mai cunoscute cărți de educație financiară, “Cadranul banilor” de Robert Kiyosaki, autor ca care a scris și ”Tată bogat, tată sărac”, carte care a fost vândută în peste 32 de milioane de exemplare.

Despre cadranul banilor se vorbește în prima parte a cărții și este ideea principală. Celelalte idei le vom aborda în două articole separate, partea 2 și partea 3

Tu din ce cadran faci parte?

Găsești la finalul articolului cadranul complet.

Angajat 

În acest cadran, își câștigă venitul majoritatea oamenilor. Sunt cei care caută siguranţă și beneficii ca răspuns la sentimentul de teamă, o caracteristică a celor care provin din cadranul „A”. Pentru ei, ideea de a avea un job stabil, sigur, este de multe ori mai importantă decât banii. 

Angajatul poate fi CEO sau paznic la o firmă. Nu este vorba despre ce face, cât despre înţelegerea contractuală făcută cu cel care deține locul de muncă în sine, unde angajatul oferă timp, energie și abilitățile pe care le are,  iar angajatorul îi oferă, la schimb, venitul stabilit prin înțelegere.

Venitul este în general fix și limitat, iar când un angajat încetează să mai lucreze, venitul lui încetează de asemenea. 

Principala problemă a cadranului “A” este că destinul financiar, securitatea și libertatea unui angajat depind de angajatorul lui.

Cum știi dacă ești în cadrul “A”? → Ai un job la care să mergi.

Liber Profesionist

Mulți angajați se satură de lipsa lor de control și aleg să lucreze pentru ei înșiși. Liberii profesioniști lucrează în continuare ca angajați dar, în același timp, dețin și locul de muncă.

Aici pot intra medicii, tehnicienii, stomatologii, etc., toate persoanele care desfășoară activități independente. Ei sunt în general perfecționiștii, cei care merg pe premiza că “nimeni nu face asta mai bine ca mine.” Pentru ei este foarte important să fie respectați ca specialiști, la fel cum pentru angajați este importantă siguranța.

Liberii profesioniști pot avea venituri foarte mari dar, la fel ca angajații, atunci când încetează să lucreze, încetează și veniturile lor, iar venitul este limitat de timp.

Un detaliu important: mulţi din cadranul „L” ezită să îi instruiască pe alţii sau chiar să angajeze, întrucât, o dată instruiţi, aceştia sfârşesc prin a deveni „concurenţii” lor, ceea ce îi face să trudească şi mai mult şi să facă treaba singuri.

Deci, cum știi dacă ești în cadranul “L”? → Ești proprietarul jobului tău.

Proprietar de afacere

Acest grup de oameni ar putea fi aproape opusul celor din cadranul „L”. Spre deosebire de liberi profesioniști, cărora nu le place să delege pentru că nimeni nu o face mai bine decât ei, adevăraţii proprietari de afaceri sau antreprenori agreează acest lucru.

Motto-ul caracteristic al celor din cadranul „P” este: „De ce să fac eu asta când pot angaja pe altcineva s-o facă pentru mine, cineva care s-o facă şi mai bine?”

Prin urmare, liberul profesionist deţine o slujbă, un job, proprietarul de afacere deţine un sistem care poate funcționa și fără implicarea lui.

Cum știi dacă ești în cadranul “P”? → Deții un sistem prin care oamenii lucrează pentru tine.

Investitor

Investitorii fac bani din bani, ei dețin active care produc venituri. Acesta este cadranul pentru venituri cu adevărat pasive. Cei din acest cadran, de obicei, au acumulat bani într-unul sau mai multe dintre celelalte trei cadrane iar acum pun banii să lucreze pentru ei, să producă și mai mulți bani.

Investitorii cumpără, în general, acțiuni sau părți  din companiile deținute de cei din cadranul “P”. Iar acest capital al  investitorilor contribuie la dezvoltarea afacerii, alimentând sistemele create de proprietarii de afaceri, producând și mai mulți bani pentru toți cei implicați.

Prin urmare, cum știi dacă ești în cadrul “I”? → Banii lucrează pentru tine.

Independența financiară

Există mai multe căi către independența financiară, dar cele mai multe dintre ele duc, în cele din urmă, spre partea dreaptă a cadranului.

În partea stângă a cadranului se află 90% din populație, care împarte 10% din averea lumii, iar în partea dreaptă se află ceilalți 10% din populație, care împart restul de 90% din averea lumii.

cadranul banilor

În concluzie, dacă dorești să obții independență financiară și libertate, începe să înveți abilitățile și mentalitatea necesară pentru a te muta spre partea dreaptă a cadranului.

Cel mai puternic activ pe care îl avem cu toții este mintea noastră. Dacă este bine antrenată, poate crea o bogăție enormă.

Robert Kiyosaki

Partea 2: Cele 7 niveluri de investitori

Partea 3: Cei 7 pași către succesul financiar

Varianta video:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui