fbpx

Calea către autenticitate într-o lume axată pe performanță

Societatea modernă pune un accent foarte mare pe High Achiever (performeri), iar obținerea rezultatului a devenit obiectivul suprem. 

Dacă ne uităm la curentul venit din vest din partea influencerilor, o să auzi doar:

  • „Stabilește-ți obiective 10x și fă orice este nevoie să le atingi.”
  • „Succesul vine atunci când ești dispus să faci ceea ce alții nu vor.”
  • „Să atingi succesul înseamnă să fii dispus să faci sacrificii pentru a obține ceea ce îți dorești.”

Dar este oare calea potrivită?

Cred că avem fiecare cel puțin o cunoștință High Achiever, care câștigă mulți bani, care nici nu atinge bine obiectivul și deja îl urmărește pe următorul, și totuși nu este mulțumită, se simte goală, neîmplinită.

Atunci, ar trebui să renunțăm la obiective? 

În același timp, vedem multe persoane Creative Thinking care au dificultăți financiare, depresii și alte probleme de genul acesta.

Problema este că atunci când apare un curent nou, avem tendința să ne ducem către extreme.

Un exemplu este trendul despre cititul de cărți. Toată lumea îți spune că dacă vrei să ai succes trebuie să citești 52 de cărți pe an. Și totuși sunt mulți care fac asta și nu se schimbă nimic.

Chiar luna trecută am avut o sesiune de coaching în care clienta îmi zicea că:
”Am citit în ultimii ani zeci de cărți, am fost disciplinată, am tot felul de rutine, obiceiuri zilnice și nu înțeleg de ce nu am reușit să ajung acolo unde îmi doresc. M-am saturat…” 

Așa că, din punctul meu de vedere, calea este alta, nu este una ușoară, pentru că necesită flexibilitate mentală și asta ne lipsește în prezent la majoritatea, mai ales când ne dorim rezultate imediate.  

Dar înainte să vorbim despre o posibilă soluție, hai să vedem ce reprezintă profilele de High Achiever și Creative Thinker.

High Achiever

Un High Achiever este o persoană care se străduiește constant să atingă obiective mari și să exceleze în tot ceea ce face. Acesta este adesea asociat cu performanțele academice sau profesionale deosebite.

Avantaje

1. Rezultate măsurabile: High Achievers sunt adesea capabili să producă rezultate tangibile și măsurabile. Acest lucru este benefic în multe domenii, de la afaceri la academie, unde performanța este cuantificată.

2. Auto-motivare: În mod tipic, acești indivizi sunt foarte motivați și sunt impulsionați de dorința de a atinge excelența.

3. Reputație și recunoaștere: High Achievers câștigă de obicei recunoaștere și respect pentru realizările lor, ceea ce poate deschide multe uși în cariera lor.

Dezavantaje

1. Stres și burnout: Încercarea constantă de a atinge performanța poate duce la stres și burnout. Ei pot avea dificultăți în a se relaxa sau a se deconecta de la muncă.

2. Eșecul poate fi devastator: Datorită așteptărilor ridicate pe care le au de la sine, eșecul poate avea un impact enorm asupra stării lor de bine emoționale.

3. Lipsa de creativitate: În unele cazuri, concentrarea excesivă pe atingerea obiectivelor poate împiedica gândirea creativă și inovarea.

Creative Thinker

Un Creative Thinker este o persoană care valorizează procesul și au abilitatea de a gândi în moduri noi și neconvenționale. Aceștia sunt adesea asociați cu domeniile artei, designului, scrisului și inovației.

Avantaje

1. Inovare: Creative Thinker sunt adesea la frontiera inovației, găsind noi modalități de a rezolva problemele sau de a exprima idei.

2. Flexibilitate: Ei sunt capabili să se adapteze și să își schimbe perspectiva mai ușor, ceea ce poate fi de neprețuit în situații incerte sau în schimbare.

3. Satisfacție personală: Creativitatea poate fi o sursă profundă de satisfacție personală, oferind un sentiment de realizare și împlinire care depășește adesea recunoașterea externă.

Dezavantaje

1. Inconsistență: Rezultatele creative pot fi mai greu de măsurat și pot fi mai inconsistente decât cele ale unui high achiever.

2. Dificultăți financiare: În multe domenii, creativitatea nu este la fel de bine recompensată financiar ca performanța.

3. Înțelegerea și recunoașterea: Societatea și organizațiile pot avea dificultăți în a înțelege și a recunoaște valoarea aportului creativ.

O altă cale

Există și o altă cale, aparent simplă, doar că necesită multă muncă.

Lucrul pe care ar trebui să-l urmărim ar trebui să fie împlinirea.

Suntem ființe biologice, creierul vine cu niște legături neuronale prestabilite(hard-wired), legături construite de-a lungul evoluției. 

Acesta este și motivul pentru care comportamentul uman este unul previzibil, plecând de la niște nevoi de bază. Dacă nu ar fi existat acest comportament previzibil, probabil marketingul și multe alte sisteme bazate pe comportament nu ar fi existat.

Așa că datorită modului în care omul a evoluat și s-a dezvoltat sistemul nervos, el este împins „cu forța” spre a căuta împlinirea. Iar împlinirea apare atunci când îți umpli vidurile pe care le ai.

O alternativă

Trebuie să lucrezi din greu să obții un set de abilități care să-ți permită să-i servești pe ceilalți(societatea), dar și pe tine, într-o manieră în care să fie împlinitoare pentru tine.

Dacă faci asta, vei avea viața pe care ți-o dorești.

Asta nu înseamnă că nu vei avea dificultăți sau probleme, dar vei avea un scop în viață, o misiune.

Până la urmă, care este scopul vieții? 

Să-ți găsești misiunea. Trebuie să faci ceva pentru care să simți că meriți respect, ceva care să fie onorabil și care să te împlinească. Când vei face asta, vei putea trece mai ușor prin dificultățile vieții.

Dar partea aceasta trebuie să o decizi tu, ceea ce alegi să faci, ce este valoros pentru tine, prin ce o să te simți respectat. Suntem persoane diferite și avem valori diferite.

Dacă ceea ce faci este în valorile tale și simți că meriți să fii respectat pentru asta, atunci vei fi autentic.

Ce înseamnă „în valorile tale”?

Lucrurile pe care le prețuiești și sunt în acord cu sufletul tău (esența ta), indiferent de influențele externe. Mai exact, nu te va interesa dacă la final te va aplauda cineva sau nu; NU contează că vei percepe niște obstacole în proces sau că cineva te va vedea într-un anume fel, o vei face oricum pentru că asta are sens pentru tine.

Asta înseamnă să fii autentic, să trăiești în acord cu valorile tale.

Despre cum faci asta am vorbit pe larg în articolul Cum îți descoperi pasiunea și cum faci bani din ea, unde am scris mai multe despre proces și despre valori, îl poți citi aici.

Dar atenție, modul prin care să te simți împlinit este prin proces și nu rezultat! Dacă vei urmări doar rezultatul, vei avea de cele mai multe ori o viață mizerabilă.

Uită-te cât de mulți oameni ajung să fie respectați pentru rezultatul pe care îl au – mașina scumpă, banii pe care i-au produs – dar au o carieră sau o viață nefericită, cu un job pe care îl fac cu sila sau prin modul în care se chinuie să producă bani.

Asta nu înseamnă că ar trebui să excluzi obiectivele. Din contra, obiectivele sunt foarte importante, obligatorii. Ele îți oferă direcție și motivație, dar trebuie ținut cont, în egală măsură, și de modul în care urmărești să ajungi la acel obiectiv.

Chiar dacă nu atingi obiectivul, care de cele mai multe ori se simte neplăcut, nu o să-ți pierzi încrederea în tine. Dacă nu ai reușit, nu o să te percepi ca un ratat (care și-a ratat viața) sau ca un eșec, ci ca parte din proces. Ai făcut ceea ce te împlinește și ai oferit și primit valoare.

Concluzie

Pe lângă soluția de care am vorbit mai sus în articol, consider că obiectivele ar trebui să fie obligatorii, pentru că ele îți oferă direcție, monitorizare, claritate și progres. Dar ele ar trebui să fie congruente cu valorile tale, adică procesul spre obiective să fie ceva ce îți oferă împlinire.

Și în loc de întrebarea pe care toți guru motivaționali o folosesc:

Ce ai vrea să faci dacă ai ști că nu eșuezi?

Care din punctul meu de vedere nu este întrebarea potrivită.

Ar trebui să te întrebi:

Ce te-ar împlini să faci în fiecare zi, chiar și dacă vei eșua să atingi obiectivul final?

One thought on “Calea către autenticitate într-o lume axată pe performanță

  1. In viata avem datoria sa ne gasim calea inimii. Asta inseamna ca suntem aliniati la propriile talente si abilitati naturale, pasiuni, pe care le dezvoltam si pe care le urmam. Atunci suntem ca un rau care curge prin viata si facem ceea ce conteaza pentru noi, ceea ce iubim, contribuind la evolutia si viata celorlalti. Din pacate ne cunoastem prea putin cu adevarat. De aceea primul pas este autocunoasterea bazata pe abilitati si interese naturale ce pot fi dezvoltate in competente reale.. iar acestea pot fi puse in serviciul celorlati in functie de nevoi. Aceasta este calea inimii, aceasta este misiunea fecarui om… Abia atunci esti valoros

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui