În 2020 am citit doar 40 de cărți. De ce zic „doar”? Pentru că în anii trecuți am citit chiar și 70 de cărți într-un an. În schimb, anul 2020 a fost un an nou, pentru că m-am mutat într-o nouă casă, într-un nou oraș, la un nou job și toate acestea au creat un mediu nou în care a trebuit să treacă ceva timp până să-mi creez rutine noi. În 2019 de exemplu, majoritatea cărților le-am citit în pauza de masă de la job, care era suficient de lungă cât să-mi permită asta, în schimb la noul job nu mai pot avea obiceiul acesta.
Mai jos îți voi prezenta cele 10 cărți pe care le recomand și ce idei mi-au plăcut din ele, cărți care mie mi-au adus valoare, plus lista cu celelalte 30 de cărți. Dacă nu au fost incluse în cele 10, nu înseamnă că nu merită citite. Personal consider că există cărți mediocre, la care este în regula să renunți, cărți pe care le citești în momente nepotrivite (prea devreme sau uneori prea târziu) și cărți care vin exact atunci când ai nevoie de ele și te marchează o lungă perioadă de timp.
Obiectivul pentru 2021 este să citesc 50 de cărți, dar într-o ordine bine definită sau în funcție de un anumit moment la care sunt. Iar pentru asta mi-am făcut o lista cu ele și am început sa mi le adun. Până acum am strâns deja 20 dintre ele.
Încă ceva, cărțile prezentate sunt puse în ordinea în care le-am citit. Dacă ești interesat de vreo carte, poți sa dai direct click pe titlul cărții(link afiliat) sau dacă ai întrebări poți să-mi scrii în comentarii, pe e-mail sau pe Facebook.
1. de James Clear
Atomic Habits de James Clear este una dintre cele mai bune cărți pentru schimbarea obiceiurilor și comportamentelor pe care am citit-o. Deși o să-ți dea impresia că știi toate lucrurile acestea, modul în care este structurată cartea te ajută să înțelegi pas cu pas ce sunt obiceiurile, cum le elimini pe cele vechi și cum implementezi altele noi.
De reținut
Există 3 straturi ale schimbării comportamentale:
- Primul strat este schimbarea rezultatelor, cum ar fi: pierderea în greutate;
- Al doilea strat este schimbarea procesului de acțiune și aici se referă la schimbarea și implementarea unei rutine noi, cum ar fi: activitatea fizică;
- Al treilea strat reprezintă schimbarea propriei identități. Acest nivel include modificarea convingerilor: percepția asupra propriei persoane sau a celor din jur.
Ca să-ți creezi un obicei pozitiv există 4 reguli simple care trebuie urmate:
- Indiciul trebuie să fie vizibil.
- Acțiunea trebuie să fie atractivă.
- Acțiunea trebuie să fie ușor de executat.
- Acțiunea trebuie să îți ofere satisfacție.
Găsești rezumatul întregii cărți aici.
2. Clubul 5 AM de Robin Sharma
Dacă ai citit cărți de Robin Sharma, cel mai probabil îi recunoști stilul aparte prin care își exprimă ideile și mesajul sub formă de parabole. Iar in aceasta carte autorul ne explică beneficiile trezitului devreme printr-o poveste fictivă despre o antreprenoare, un artist, un miliardar și un guru în dezvoltare personală.
De reținut
Câteva beneficii ale trezitului devreme:
- Ai 2-3 ore de avans față de cei care dorm.
- Te poți concentra fără să fii întrerupt și este timpul perfect pentru pasiunile tale sau dezvoltare, cum ar fi cititul.
- Ești mai productiv pentru că dimineața creierul este mai performant.
- Nivelul de stres scade considerabil dimineața pentru că nu are presiunea timpului.
- Poți să-ți planifici ziua în liniște.
- Ai timp de exerciții, meditație sau mic dejun.
Cea mai importantă idee din carte: Formula 20/20/20
- Intervalul 1: 05:00-05:20 – Fă mișcare;
- Intervalul 2: 05:20-05:40 – Reflectează;
- Intervalul 3: 05:40-06:00 – Dezvoltă-te.
Găsești rezumatul întregii cărți aici.
3. Măiestrie de Robert Green
Pornește de la întrebarea „dacă ne naștem toți cu un creier asemănător și cu același potențial, cum se face că unii excelează în anumite domenii?”.
Robert Greene analizează viețile maeștrilor, cum ar fi Einstein, Darwin, Benjamin Franklin și mulți alții, pentru a distruge mitul geniului și pentru a demonstra că perseverența, răbdarea și încrederea joacă un rol mult mai mare în obținerea succesului decât capacitatea intelectuala.
De reținut
Există două tipuri de eșecuri:
- Primul vine din a nu-ți pune niciodată ideile în practică pentru că îți este frică sau aștepți momentul potrivit. Nu vei învăța niciodată de pe urma unui asemenea eșec.
- Al doilea tip de eșec vine dintr-un spirit îndrăzneț. Dacă eșuezi astfel, suferința va fi mai mică decât ceea ce înveți din asta. Iar eșecurile repetate îți va crește claritatea pentru a știi cum trebuie făcute lucrurile.
4. The Idea in You: How to Find It, Build It, and Change Your Life de Martin Eimor și Alex Pelliu
O carte care, având în vedere modul în care este structurată, este mai degrabă un sistem prin care să-ți găsești idea, ce poate fi un hobby, un proiect, un produs și să o transformi într-un business care să-ți schimbe viața.
Pentru mine este în top 3 cărți citite anul acesta și o să revin la ea pentru a o mai citi odată.
De reținut
- Concentrează-te pe a-i face pe oameni să-ți iubească ideea și să le aduci valoare, și mai puțin pe a te îmbogăți. Oferă înainte să primești.
- Creează-ți un mod de gândire prin care să fii deschis la învățare constantă. Nu te aștepta să înveți o abilitatea și după să te bazezi pe ea toata viața. Natura sarcinilor complexe este că învățarea nu se termină niciodată. De îndată ce ați învățat cum să faci un lucru, apare altul pe care nu-l înțelegi. Continuă să joci și să duci jocul la următorul nivel.
5. Cum livrezi fericire de Tony Hsieh
De această dată avem o versiune a cărți cu ilustrații, de fapt este un rezumat al cărții “Cum să livrezi fericire” în care ideile esențiale au fost transpuse în benzi desenate.
Am citit atât de multe despre Zappos, încât acest termen “Zappos” a devin pentru mine o cultura organizațională în sine. Acum nu demult am fost întrebat dacă am auzit de Zappos și ce vând ei și pur și simplu nu-mi aduceam aminte ce vindeau, știam doar, că ei au cea mai de succes cultură organizațională din lume.
Dacă vrei un rezumat frumos structurat al parcursului lui Tony Hsieh și al companiei Zappos, această versiune cu benzi desenate este perfectă.
De reținut
Cele 3 zone cheie:
- Fă-ți clienții mai fericiți (prin servicii mai bune)
- Fă-ți angajații mai fericiți (prin atenția acordată culturii organizaționale)
- Fii tu însuți mai fericit (învață mai mult despre știința fericirii)
Cele 3 tipuri de fericire:
- Plăcerea înseamnă să fii mereu în căutarea unor noi recorduri de doborât. Studiile au arătat că dintre cele 3 tipuri de fericire, acesta durează cel mai puțin.
- Pasiunea, numita și stare de flux, îmbină performanța maximă cu implicarea deplină și pierderea noțiunii de timp. Studiile au arătat că dintre cele 3 tipuri de fericire, acesta are o durată medie de viață.
- Țelul înalt, presupune ca esti o parte din ceva mai mare decât eul propriu și care înseamnă totul pentru tine. Studiile au arătat că dintre cele 3 tipuri de fericire, acesta este cea mai durabilă.
6. Antifragil de Nassim Taleb
Este una dintre cele mai dificile cărți pe care le-am citit până acum. Spre deosebire de Lebada Neagra, în această carte Taleb duce ideile în stilul lui agresiv prin toate domeniile vieții, însoțite de mulți termeni complecși și de multe exemple din viața de zi cu zi, lucru ce o face cumva mai accesibilă și incitantă.
Ideea de bază din spatele acestei cărți este oarecum simplă. Nassim Taleb împarte lumea și tot ce este în ea (oameni, lucruri, instituții, moduri de viață) în trei categorii: fragil, robust și antifragil. Și contestă obsesia umană pentru predictibil și siguranță, care ne face fragili.
De reținut
- Naturalul este și antifragil și fragil, în funcție de sursa variației. Corpul uman (biologicul) poate beneficia de pe urma factorilor de stres pentru a se întări, dar până la un anumit punct. De exemplu, oasele ne vor deveni mai dense dacă sunt supuse unui stres episodic, cum ar fi ridicarea de greutăți, principiu care se aplică atât fizic cât și psihic, care te poate face antifragil. Însă materialul, o farfurie nu va avea de câștigat de pe urma stresului, ele pot fi robuste, dar nu pot fi antifragile.
7. Conducta de milioane de Burke Hedges
Conducta de milioane este cartea compusă dintr-o parabolă și câteva concepte generale, prin care ne arată cât de importantă este independența financiară. Iar povestea de la început face „toți banii”, din punctul meu de vedere ar trebui predată la școală.
De reținut
- Atâta timp cât veți căra găleți, va trebui să mergi la lucru și să cari găleți ca să poți fi plătit. Dar în ziua-n care vei înceta să mai cari găleți (boală, accident, concediere), va fi ziua în care nu vor mai intra bani în buzunar!
8. Exceptionalii de Malcolm Gladwell
Malcolm Gladwell considerat unul dintre cei mai influenți gânditori, încearcă să răspundă la întrebarea, dacă talentul de la baza succesului este înnăscut sau dobândit.
Iar în cartea „Exceptionalii”, ne dezvăluie tiparul din spatele poveștii de succes al mai multor personalități cum ar fi Mozart, Bill Gates sau a celor de la Beatles.
Cartea este împărțită în două părți, Oportunitatea și Moștenirea.
În prima ne prezintă renumitul studiu al celor 10.000 de ore de exercițiu pentru a atinge nivelul de măiestrie. Se pare că de atâta timp are nevoie creierul uman pentru a asimila întreaga gamă de cunoștințe ce duc la nivelul de expert într-un domeniu.
Iar în partea a doua, ne arată forța moștenirii culturale și cât de puternic ne impactează asta viața și percepția asupra lumii.
De reținut
- Combinația dintre IQ și succes nu ține decât pâna la un punct. E ca la baschet, dacă ai 160 cm, probabil că nu vei avea succes, dar dacă ai 190 cm ești suficient de înalt încât să ai aceleași șanse la succes ca un jucător de 210 cm. În punctul acesta alte lucruri sunt importante.
- Succesul este determinat de o acumulare constantă de avantaje: când și unde te naști, cu ce se ocupă părinții tăi și care au fost circumstanțele în care ai fost crescut. Toate contribuie foarte mult la condiția pe care o vei avea.
9. Regula 10X de Grant Cardone
Regula 10X este o carte în stilul caracteristic a lui Grant Cardone, care din punctul meu de vedere are un mod de gândire x10 la propriu, ceea ce multora ni se pare exagerat sau imposibil, doar că el ne demonstrează că se poate prin exemple reale și concrete.
De reținut
Cele 2 aspecte ale regulii 10X:
- Depune de 10x mai mult efort.
- Stabilește-ți obiective 10x mai mari.
Greșelile fundamentale în îndeplinirea obiectivelor:
- Stabilesc greșit obiectivele – obiective prea modeste.
- Subestimează extrem de tare efortul, resursele, banii și energia de care au nevoie pentru a-și atinge obiectivele.
- Petrec prea mult timp concurând cu ceilalți.
- Subestimează dificultățile pe care vor trebui să le depășească pentru atingerea obiectivelor.
10. Mitul antreprenorial de Michael E. Gerber
Cartea ne prezintă etapele vieții unei afaceri, plecând de la copilăria antreprenorială, trecând prin chinurile adolescenței și mergând către perspectiva antreprenorială matură care reprezintă practic succesul unei afaceri.
Și totodată ne demontează două mituri:
- Mitul conform căruia majoritatea oamenilor care încep afaceri mici sunt antreprenori.
- Presupunerea greșită că o persoană care înțelege munca tehnică a unei afaceri poate conduce cu succes o afacere.
De reținut
- Pentru tehnician, produsul este ceea ce îi furnizează clientului.
- Pentru antreprenor, afacerea este produsul.
- Pentru tehnician, clientul este mereu o problemă.
- Pentru antreprenor, pe de altă parte, clientul este mereu o oportunitate.
Scopul vieții tale nu este să-ți servești afacerea, ci ea să servească vieții tale. Poți să începi să lucrezi la afacerea ta, dar nu în cadrul ei. Cu alte cuvinte, imaginează-ți că iți vei franciza afacerea. Poți face asta?
11. Warren Buffett. Despre Aproape Orice – Carol J. Loomis
12. One Minute Mentoring – Ken Blanchard
13. Uneori câștigi, uneori înveți – John C. Maxwell
14. Ești ceea ce gândești! – Dr. Wayne W. Dyer
15. Focus – Daniel Goleman
16. NLP pentru carieră și viață personală – Ian McDermott
17. Triburi – Seth Godin
18. Sparge tiparele – Seth Godin
19. Cum gândeşte creierul – William H. Calvin
20. Decizii radicale – Andy Szekely (recitită)
21. De la idee la bani – Napoleon Hill (recitită)
22. Gândirea laterală – Edward De Bono
23. De ce vrem să fii bogat – Robert Kiyosaki, Donald Trump
24. Arta stapanirii hărții mentale – Tony Buzan
25. Introducere în psihoterapia integrativa – Kenneth Evans, Maria Gilbert
26. Zero limite – Joe Vitale
27. Asta înseamnă marketing – Seth Godin
28. Efectul De Luna De Miere – Bruce H. Lipton
29. Cele Șapte Comori Lăuntrice – Dr. John F. Demartini
30. Tehnici de a vinde – Dale Carnegie
31. Motive pentru a zambi – Zig Ziglar
32. Lansarea – Jeff Walker
33. Ce relație ai cu banii? – Ted Klontz, Rick Kahler, Brad Klontz
34. Toți comunicăm, dar puțini stabilim și relații – John C. Maxwell
35. Calea barbatului superior – David Deida
36. The Lean Startup – Eric Ries
37. Putem crește copii buni într-o lume negativă! – Zig Ziglar.
38. Mindfulness pentru incepatori – Jon Kabat-Zinn
39. Proiectul primar – Mark Sisson
40. Șlefuitorul de diamante – Geshe Michael Roach
Dacă preferi varianta video:
Care a fost pentru tine cea mai buna carte citită în 2020?
Nu ezita să ne împărtășești răspunsul tău în comentariile de mai jos.