fbpx

Cărțile citite în 2021

carti citite in 2021 laptop birou

Având în vedere că s-a mai încheiat un an, este timpul pentru revizuirea lui. Ce am făcut bine, ce nu, ce voi încerca să evit anul acesta și tot odată ce reușite am avut și pentru ce sunt recunoscător.

Iar azi vorbim despre cele mai interesante cărți citite în 2021, cărți pe care ți le recomand să ți le treci în lista de citit pentru 2022 (asta în cazul în care nu le-ai citit deja).

Și înainte de a trece la ele, câteva informații care te-ar ajuta să înțelegi mai bine lista.

Dacă mă urmărești, probabil ai observat recenzile săptămânale pe care le fac la cărțile citite, iar în acest articol vreau să le scot în evidență pe cele care mie anul acesta mi-a adus cea mai multă valoare.

Consider că nu există cărți proaste, ci doar momente nepotrivite pentru ele sau chiar persoana potrivită.

Acum vreo 12 ani am primit o carte, Psihologia persuasiunii de Robert Cialdini, pe care am citit-o și care nici nu mi-a plăcut, dar nici nu am înțeles-o. Iar acum 3-4 ani în urmă când reciti-o mi-am dat seama că este una dintre cele mai bune cărți din toate timpurile.

Ce s-a schimbat?

Momentul, nivelul meu de gândire, obiectivul, întrebări pe care mi le puneam și așa mai departe.
Și am decis că atunci când nu rezonez cu o carte să o las deoparte și să renunț la ideea că orice încep trebuie și terminat, și în același timp am decis ca unele cărți să le recitesc constant.

Prefer să citesc cele mai bune 100 de cărți iar și iar, decât să citesc toate cărțile.

Naval Ravikant

Toate cărțile pe care le citesc sunt în format tiparit, deși am un ebook reader, nu mă pot obișnui cu el. Recunosc că nici nu am instalat, îmi place să simt cartea în mână, să folosesc un creion cu care să subliniez și după care să recitesc acele idei.

Cărțile sunt cumpărate din bugetul propriu și le consider o investiție în mine. De câteva ori pe an dau o comandă de aproximativ 10 cărți.

Ele sunt alese în funcție de obiectivele din anul respectiv, în funcție de ce am nevoie să studiez sau să dezvolt la mine, și le aleg doar din recomandările pe care le au diferite persoane pe care le urmăresc, cum ar fi Tim Ferriss, Naval Ravikant, Tom Bilyeu și mulți alții.

Pe 2021 am avut ca obiectiv să citesc 50 de cărți, dar am reușit să citesc doar 38. Și chiar dacă nu mi-am atins obiectivul sunt foarte mulțumit de cărțile citite.

Începând de anul acesta voi renunța la a-mi impune un obiectiv în ceea ce privește cititul, deoarece m-am surprins anul ce-a trecut de câteva ori căutând să citesc cărți ușoare sau scurte în ideea de a ieși la număr.

Citesc cărți deja de mai bine de 15 ani, timp în care s-au adunat sute de cărți, iar cititul a devenit un obicei, aș putea zice chiar o dependență. Așa că-mi doresc să citesc cărți bune, cărți de care am nevoie în momentul respectiv și nu în număr cât mai mare.

Dar pentru cei care cititul nu e o pasiune, recomand în continuare stabilirea unui obiectiv și cititul forțat, o perioada suficient de lungă până devine un obicei. 

Citește ce-ți place până când îți place să citești.

Naval Ravikant

Iar din cele 38 de cărți, aș putea zice că 11 dintre ele au făcut diferența, din care 2 au fost absolut geniale.

Sunt în ordinea în care le-am citit, iar la final am trecut restul cărților.
(la fiecare titlu am pus și un link către recenzia făcută în caz de vrei să citești mai multe despre ea)

Omul în căutarea sensului vieții

Omul în căutarea sensului vieții este o carte autobiografică scrisă cu într-un mod absolut captivant de Victor Frankl despre perioada în care a fost închis într-un lagăr de concentrare.

Cartea are două părți diferite, as putea spune că sunt doua cărți într-una. Prima parte este autobiografică, despre perioada detenției cu toate întâmplările inumane la care a fost supus el și ceilalți deținuți, iar a doua parte este concluzia acelei perioade transpusă în activitatea sa profesională de medic logoterapeut prin care încearca să dea sens vietii.

Deși obiectivul meu atunci cand am început cartea a fost să aflu informații tehnice care se găsesc exclusiv în partea a doua, nu pot să nu recunosc că prima parte m-a captivat într-un mod în care m-a făcut să o citesc neîntrerupt, a fost ca și cum am fost acolo. 

Cine mi-a luat cascavalul

Cine mi-a luat cascavalul este o poveste creată de meidicul Spencer Johnson, pentru a-i fi de folos în înfruntarea schimbărilor dificile din viața sa. 

Cartea are aprox. 100 de pagini, este compusă din 3 părți, o introducere care este numita “Adunarea”, povestea în sine care are mai puțin de 50 de pagini și “O discuție” de final, ca o concluzie.

Povestea însă este remarcabilă și este compusă din 4 personaje imaginare, care reprezintă părți alte personalității noastre în modul în care acționăm în viață, și se desfășoară într-un labirint în căutarea cascavalului. Cascaval care poate înseamnă diverse lucruri materiale, bani sau situații din viața, job, sănătate, etc.

Investitorul Inteligent

Investitorul Inteligent scrisă de Benjamin Graham, mentorului lui Warren Buffett care o consideră cea mai bună carte de investiții scrisă vreodată. Iar revista Fortune spunea că dacă este să citești o singură carte despre investiții aceasta ar trebui să fie Investitorul inteligent.

Această carte de peste 600 de pagini, este un ghid de investiții și este mai bun decât toate cursurile despre investiții pe care le-am parcurs până acum. Deși știu de ea de mai mulți ani, am tot evitat să o cumpăr din cauza prețului(paradoxal, cursurile au fost mult mai scumpe), însă dacă o citeam acum câțiva ani, probabil evitam anumite greșeli în investiții, iar portofoliul meu era cu câteva procente mai mare. 

Este o carte pe care o voi mai studia anul acesta cel puțin odată.

Metoda GTD

Metoda GTD de David Allen un cunoscut consultant în domeniul productivității, ne prezintă metoda prin care putem fi productivi fără stres. El pleacă de la premisa că productivitatea noastră este direct proporțională cu capacitatea noastră de relaxare. Doar atunci când mintea noastră este clară și gândurile noastre sunt organizate putem realiza o productivitate eficientă și ne putem atinge potențialul.

Eu m-am regăsit foarte mult în această carte pentru că de-a lungul anilor mi-am dezvoltat o metodă foarte asemănătoare pentru a-mi crește productivitatea, combinând multiple instrumente, agendă, aplicații mobile, calendar, notificari, etc. Însă multe din ele le-am pus în aplicare din întâmplare și am văzut că funcționează, însă acum am înțeles și de ce ele funcționează și care sunt mecanismele mentale din spate.

O metodă pe care o folosesc tot timpul când am foarte multe lucruri de făcut și începe să-mi creeze stres, este pixul și foaia(agenda) și îmi notez totul cu liniuță. Iar dacă numărul lor este din 2 cifre, pe cele urgente și importante care trebuie făcute până la finalul zilei le fac o steluță după care le notez cu numere în ordinea importanței. Autorul numește aceste lucruri care ne ocupă mintea „chestiuni” care trebuie captate într-un inventar pe o listă, pentru că mintea noastră nu are minte la rândul ei, iar dacă vrei să fii productiv și concentrat, trebuie să ai mintea limpede, nu plină cu taskuri pe care să le ții minte.

Cartea are 500 de pagini și este împărțită în 3 părți, prin care ne prezintă metoda până la cel mai mic detaliu, inclusiv câte tăvițe pentru documente ar trebuie să folosești. Mie personal îmi place să personalizez orice tehnică pe care o pun în practică pentru că suntem și funcționăm în mod diferit, de aceea o consider puțin prea detaliată. Dar pentru cei care își doresc o metodă prin care  să devină productivi și mai puțini stresați, vor primi toate detaliile posibile.

Gândirea milionarului american

Gândirea milionarului american de Thomas Stanley, este un studiu făcut pe câteva mii de milionari, analizandu-i cu privire la atitudini, rezultatele la școală, experiența de viață, diverse comportamente și obiceiuri. Iar în această carte îți prezintă datele studiului și concluziile la care a ajuns.

Dacă ai fost „terorizat” de părinți și/sau profesori, că trebuia să fii cel mai bun din clasa, „dacă Vasilica poate, tu de ce nu poți”, să iei doar note mari, să fii premiat, „dacă ai carte, ai parte”, „dacă nu ești elev de nota 10 o să ajungi (…)”, sau „o să-ți mănânce câine din traistă”, cum mi-a zis mie profesorul de matematică în clasa a 7-a, căruia i-aș spune acum după 20 de ani: „lasă-i să mănânce că am de unde”, această carte demonstrează contrariul, prin studii și cifre, cu condiția să fii depășit acele etichete puse la momentele respective de persoanele cu autoritatea, părinți sau profesori.

Iar dacă ai avut doar note de 10 și ai fost premiant, statistic șansele să ajungi milionar se diminuează destul de mult. Asta nu înseamnă că va trebui să te lași de școală, pentru că  si cei care au performat la școală foarte slab, nu au avut mai mult succes decât cei de nota 10.

Cu toate acestea trebuie să ținem cont că la acest studiu au participat doar o mica parte din cei milionari care au fost aleși după anumite criterii, iar datele sunt puțin cam vechi, deși consider că principiile sunt încă valabile.

Flux – Psihologia fericirii

Flux – Psihologia fericirii scrisă de psihologul Mihaly Csikszentmihalyi este rezultatul a multor ani de studiu al unui concept oarecum abstract pe care autorul l-a numit flux și al cărei denumire îi aparține. Această stare se referă la momentele când ești atât de absorbit de ceea ce faci încât pierzi noțiunea timpului, ce în final duce la o stare de mulțumire, de fericire. Stare de fericire pe care toată lumea o urmărește, doar că ea este rezultatul, un efect secundar al unei condiții care trebuie pregătită, cultivată și apărată de fiecare individ în parte. Ea apare atunci când corpul sau mintea este dusă la limitele sale printr-un efort voluntar de a realiza ceva dificil și util. Dacă provocarea depășește abilitățile, aceasta va duce la anxietate, iar invers va duce la plictiseala. Dar în momentul în care acestea doua sunt în echilibru, apare starea de flux. Pentru că, contrar a ceea ce se crede de obicei, asemenea momente, „cele mai frumoase din viața noastră”, nu apar când persoana este pasivă sau când se uita la un serial, aceste momente survin atunci când corpul și mintea sunt împinse până la limită, într-un efort deliberat de a realiza ceva dificil și valoros. Pentru un copil poate fi așezarea ultimului cub pe turnul pe care îl construiește, pentru un înotător poate fi depășirea propriului record. Așa că pentru fiecare există mii de posibilități de a atinge această stare. Iar aceste experiențe nu sunt neapărat plăcute atunci când se produc, uneori poate fi chiar dureros, dar pe termen lung aceste experiențe îți dau un sentiment de control, care se apropie de ceea ce numim în mod obișnuit fericire.

Instrumentele Titanilor

Instrumentele Titanilor de Tim Ferriss reprezintă o carte plină de interviuri, ca un bufet, cum o numește autorul, în care a inclus pentru 100 de persoane de succes, miliardarilor, figurilor publice și artiștilor, cum ar fi Paulo Coelho, Kevin Costner, Jamie Foxx, Tony Robbins, Arnold Schwarzenegger, Jack Dorsey, Malcolm Gladwell, Wim Hof sau Naval Ravikant.

Interviurile sunt împărțite în 3 categorii, Sănătos, Bogat și Înțelept, și se întinde pe 700 de pagini. Ideea este că poți începe de unde dorești sau cauți strict persoanele de care ești interesat, iar interviurile sunt scurte de 1-5 pagini și care urmează o structură exactă cu întrebări de genul:

Un lucru pe care îl creezi, dar pe care alții îl consideră nebunesc?

Cel mai prost sfat pe care îl auzi dat adesea?

Sfaturi pentru tine, cel de la 30 de ani?

Care este cea mai bună sau cea mai rentabilă investiție pe care ai facut-o?

Ce ai scrie pe un panou?

Cea mai recomandată carte?

Documentare preferate?

Efectul Compus

Efectul Compus de Darren Hardy fost editor al revistei SUCCESS și unul dintre cei mai bine vânduți autori din New York Times, ne prezintă principiile de bază, fără trucuri sau formule magice despre cum poți să ajungi acolo unde îți dorești în viață, fie în afaceri, în relație sau alta zonă a vieții, și nu se referă la succes.

Multe cărți de genul acesta sunt scrise superficial, să sune bine, să vândă, iar după ce ai citit-o nu ajungi la nici o concluzie. Însă aceasta nu, este concreta, practică și deși abordează subiecte clasice, cum sunt obiceiurile sau obiectivele, le duce la un nivel mai profund, luând în calcul toți factorii, cum sunt de exemplu valorile personale sau contextul în care te afli, susținute de exemple sau analogii foarte bine alese.

Dacă ar fi să scriu o carte, probabil ar arăta 80% ca aceasta(mai puțin titlul) la care aș adăuga date statistice sau diferite studii care să susțină informațiile.

Deși nu am aflat nimic nou din carte, cumva mi-a confirmat concluziile la care am ajuns în urma sutelor de cărți citite de-a lungul timpului.

Connected

Connected scrisă de Christakis şi Fowler ne explică puterea uimitoare a rețelelor sociale și influența noastră profundă asupra vieții celuilalt.

Avem impresia că suntem persoane care își controlează singuri viața, însă după cum arată studiile celor doi, suntem defapt niște celule într-un organism mult mai complex. 

Faptul că un apropiat are niște obiceiuri, asta ne impactează în mod direct și se pare că nu doar atât, suntem influențați chiar și de oameni cu care nu avem contact direct, după cum arată mai multe studii făcute de cei doi sociologi.

De exemplu: studenții care au colegi de camera silitori devin și ei mai silitori, dacă avem prieteni care au obiceiul de a mânca nesănătos sau obezi, avem șanse foarte mari să devenim și noi obezi. 

Rețele sociale au tendința de a amplifica orice element regăsit în interiorul lor.

De aceea studiile arată că nu avem control complet asupra propriilor alegeri. Și cand te întrebi de ce se intampla aceste lucruri, răspunsul este pe că așa suntem programați biologic, să-i imitat pe caillat în comportament lor, atât cel exterior cât și cel interior, așa am evoluat ca specie.

Cartea este mult mai complexă și amănunțită decât am prezentat-o eu aici. Prima partea a cărții unde sunt prezentate foarte multe studii cu datele exacte, este fascinantă și de de-a dreptul șocantă, după ce o citești nu are cum să nu-ți schimbe modul în care gandesti despre fiecare aspect al vieții.

Conştienţa

Conştienţa este o carte care ne oferă o serie de conferinţe ţinute de Anthony de Mello, despre trezirea spirituală. Este o carte atât de profundă despre niște lucruri atât de simple, dar despre care nu suntem conștienți pentru că suntem atât de spălați pe creier de societatea în care trăim încât normalul nu mai este natural. Îmi este foarte greu să descriu cartea, este ca și cum i-aș explica unei persoane care nu a gustat niciodată mango, ce gust are fructul.

Tony de Mello este o combinație mai puțin întâlnită, fiind un preot iezuit născut în Mumbai, psihoterapeut, care a studiat filosofia la Barcelona, după care și-a luat masterul în psihologie la Chicago.

Deși la început am perceput-o ca pe o carte cu înclinații spiritual-religioase, în final aș putea spune că nici măcar spirituală nu este, e mai degrabă un manifest asupra realității, a felului în care ne trăim viața.

Mesajul cărții este despre trezire la realitate, dar la propriu, este despre a deveni conștienți de ce se întâmplă în noi și în jurul nostru, combinând spiritualitatea creștină, parabole budiste și hinduse, cu profunde observații psihologice, în eseuri scurte.

Deși are 140 de pagini și am zis că o citesc pe toată odată, în final mi-a luat 6 zile să o termin, pentru ca, după fiecare scurt eseu sau parabolă, aveam nevoie de un moment de meditație asupra mesajului pe care-l transmite autorul.

Este o carte pe care mi-as dori sa o recitesc citesc odata la ceva timp.

Autorul ne explică mecanismele din spatele acestei stări, modul în care funcționează conștiința, modul în care aceasta poate fi controlată și ne arată multiple modalități practice prin care putem atinge starea de flux.

Este o carte care din punctul meu de vedere se situează peste majoritatea cărților de dezvoltare personală, informațiile fiind foarte bine explicate, cu exemple concrete și au la baza studii științifice.

Curs de vânzări

Curs de vânzări de Zig Ziglar cel mai cunoscut autor de literatură motivațională cu renumitele cărți Dincolo de vârf și De la bine la excelent.

Cartea  este un ghid care explică pașii unui proces de vânzare, împărțită în 13 capitole, iar fiecare dintre ele descrie pe scurt o parte din procesul de vânzare. Autorul vorbește în carte despre deprinderile omului de vânzări de succes, identificarea potențialilor clienți, întrebările necesare pentru a descoperi adevăratele nevoi ale clientului, cum reușești să îi face pe oameni să conștientizeze nevoile lor și cum le vinzi soluții pentru ele.

Ziglar pune foarte mare accent pe etică vânzării, pe onestitate, autenticitate și încredere, iar cei care lucrează în vânzări știu cum se fac de cele mai multe ori vânzările, forțate doar ca să-ți atingi targetul, fără să-ți ajuți cu adevărat clienții.

Am cartea aceasta în listă de vreo 5 ani, dar am evit-o să o citesc crezând că este o carte mai mult motivațională și nu simțeam că am nevoie de ea, mai ales că citisem anul trecut Arta vânzării și nu prea am fost impresionat. Însă uitându-mă printr-un anticariat după anumite cărți mai rare care nu se mai  tiparesc, am dat din întâmplare peste ea, cred că e chiar prima ediție tipărită și am zis sa o iau. Iar motivul pentru care am citit-o a fost că este scurtă, are 100 de pagini și am zis că o citesc dintr-o dată, cap-coadă.

Rezultatul a fost aș putea zice impresionant, pentru că nu avem așteptări prea mari.

Este o carte bună, extrem de practică, scrisă într-un mod simplu și ușor de înțeles, și ce mi-a plăcut cel mai mult este că a “picat” exact în momentul în care aveam nevoie de ea.
Deși știam majoritatea tehnicilor prezentate în carte, am găsit niște răspunsuri la câteva întrebări la care nu reușeam să găsesc un răspuns.

Celelalte cărți:

Felicitari! Sunteți Milionari

Primii pași ca investitor la bursă

Datorii profitabile, datorii neprofitabile

De la zero la unu

Esențialismul

Obstacolul este calea

Experiența noilor începuturi

Puterea extraordinară a subconștientului

Coaching pentru performanță

Lăcașul sufletului

Un pământ nou

Despre publicitate

Află cum

Emotionomics

Așa cum gândește omul

Milionarul de lângă noi 

Secretele mintii de milionar

Viața mea în publicitate & Publicitate științifică

Ce te-a adus aici nu te va duce mai departe

Mesaje de la un prieten

Cum să dormi sănătos

Despre somn

Cum să dai lovitura

Strategia oceanului albastru

Manualul

Bhagavad Gita

Începe cu de ce

Listele cu anii anteriori:

Cărțile citite în 2020

Sper să-ți fie de ajutor, să te ajute să te dezvolți în direcția în care îți dorești.

Care au fost cărțile anului 2021 pentru tine? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui