fbpx

Cărțile citite în 2022

Dacă pentru 2021 am avut ca obiectiv să citesc 50 de cărți, iar la final am atins 38, în 2022 am renunțat să-mi stabilesc un număr de cărți ca obiectiv.

De ce?

Așa cum am mai zis în articolul de anul trecut, despre cărțile din 2021, m-am surprins de câteva ori căutând cărți scurte sau ușoare, doar ca să le ating la număr și nu acesta este scopul pe care-l urmăresc.

Citesc cărți deja de mai bine de 15 ani, timp în care s-au adunat sute de cărți, iar cititul a devenit un obicei, aș putea zice chiar o nevoie. Așa că-mi doresc să citesc cărți bune, cărți de care am nevoie în momentul respectiv și nu în număr cât mai mare.

Dar pentru cei pentru care cititul nu e o pasiune, recomand în continuare stabilirea unui obiectiv și cititul forțat, o perioada suficient de lungă până devine un obicei. 

Cum zicea Naval Ravikant:

Citește ce-ți place până când îți place să citești.

2022

În 2022 am citit 40 de cărți, plus 2 începute, din care la una dintre ele voi renunța pentru că simt că nu este potrivită pentru contextul actual.

Vreau să adaug că, începând de anul trecut, am renunțat, în mare parte, la cărțile fizice pentru cărțile electronice. Motivele fiind mai multe.

Am toate colțurile din casă pline cu cărți, pe care am dat anul 1000-2000 lei pe ele. Pe lângă asta, am început să citesc cărți în engleză ce nu au fost traduse și am redus costurile fiindcă o carte în limba engleză este de 2-4x mai scumpă.

Acum am o tabletă mai subțire decât o carte, unde am peste 100 de cărți, pe care o pot lua peste tot cu mine, o pot folosi seara fiindcă are ecranul luminat și în plus are funcția de luat notițe ce mă ajuta în sesiunile de coaching.

Jurnalul de Lectură

Dacă îți dorești să-ți dezvolți obiceiul de a citi zilnic sau să citești mai mult, am creat o comunitate bazată pe acest obicei în care folosim un sistem de monitorizare numit Jurnalul de Lectură.

Găsești toate detaliile aici.

Cele mai interesante cărți citite în 2022

Cărțile care urmează au fost cele mai interesante din cele 40 citite, dar ține cont că ele sunt cele care au avut sens pentru mine și pentru contextul în care am fost. De aceea consider că nu există cărți proaste, ci mai degrabă poate nu este contextul potrivit sau chiar poate fi persoana nepotrivită.

Oricum îți las la final toată lista de cărți citite pe care le poți accesa, pe fiecare în parte, găsind câteva informații despre ea, pasajele care mi s-au părut importante și un link către librărie.

DEEP WORK – CAL NEWPORT

Deep Work de Cal Newport, o carte care te învață cum te poți concentra intens, într-un mediu lipsit de perturbări, lucru care te ajută să înveți rapid și să atingi performanța.

Munca profundă reprezintă abilitatea de a te concentra fără să te lași distras de sarcinile care îți solicita intelectul. Îți permite să acumulezi rapid informații complexe și să ajungi la rezultate mai bune, într-un timp mai scurt și, nu în ultimul rând, munca profundă îți permite să fii mai bun în profesia ta și îți dă sentimentul de împlinire. Pe scurt, este un fel de superputere în economia din ce în ce mai competitivă a secolului XXI.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor și-au pierdut abilitatea de a aprofunda munca, pentru că își petrec timpul într-un vârtej frenetic de e-mailuri și social media, fără a realiza că există o cale mai bună de a prospera.

Carte are două părți și totodată două obiective. Primul, abordat în partea întâi, este de a vă convinge că ipoteza muncii profunde este adevărată. Și cel de-al doilea, abordat în partea a doua, este acela de a te învață să profiți de această realitate, antrenându-ți mintea și transformandu-ți obiceiurile de lucru prin plasarea muncii profunde în centrul vieții tale profesionale.

Fără o structură a zilei, este ușor să permiți ca timpul tău să fie irosit cu superficialitate – e-mailuri, social media, navigare pe internet, seriale.

Cartea este o combinație de studii, critică la adresa culturii actuale și a modului în care ne petrecem timpul, sfaturi practice explicate într-un mod foarte simplu de executat și povestiri despre diverse persoane, cum ar fi Carl Jung și turnul său de piatră din pădure sau modul în care lucra Adam Grant.

Această carte va fi inclusă cu siguranță în top 10 cele mai bune cărți citite anul acesta.

GRIT. PUTEREA PASIUNII ȘI A PERSEVERENȚEI – ANGELA DUCKWORTH

Grit de Angela Duckworth, academician, psiholog și autor, cunoscută pentru cercetarea perseverenței și cea care se zice că a găsit secretul succesului, pe care ea îl numește grit.

Gritul este definit ca o combinație între pasiune și perseverență pentru obiectivele pe termen lung.

În societatea în care trăim se pune foarte mult accent pe talent și inteligență, și mai puțin pe efort și perseverență, iar adesea aceste două categorii se confundă.

Conform studiilor, în majoritatea cazurilor, dacă nu în toate, cei talentați nu ajung prea departe în viață, dacă nu depun un efort pe măsură, iar cei pe care-i vedem că au ajuns la succes în domeniu lor, îi numim talentați, doar pentru că nu vedem efortul și munca din spate până să ajungă la acest succes.

„Nimeni nu vrea să-ți arată sutele de ore ale devenirii sale. Oricine preferă să-și arate momentul când a devenit cel mai bun.”

Talentul se referă la cât de repede se îmbunătățesc abilitățile tale când investești efort, iar dacă la aceste abilități dobândite adaugi din nou efort, va rezulta succesul.
(nu includem aici forțele exterioare cum este profesor bun, un mentor sau coach, care s-a dovedit că au un impact major)

După cum vezi, efortul contează de 2 ori, odată să-ți îmbunătățești abilitățile și odată să ajungi la succes. De unde reiese că talentul fără efort este egal cu zero.

Autoarea a creat și un test format din 10 întrebări simple, prin care îți poți măsura gritul pe o scară de la 1 la 5, test folosit în zeci de studii și care a arătat o precizie extrem de mare.
Dar indiferent de cât de „griti” ești sau nu, gritul crește pe măsură ce ne clarificăm filosofia noastră de viață și să ne stabilim niște obiecte de nivel înalt.
Cartea prezintă rezultatele cercetărilor făcute, dar și multiple interviuri cu diverse persoane de succes sau cercetători din domeniul, plus multe studii și date relevante.

O altă carte extrem de bună care nu merită doar citită, ci studiată în detaliu.

PEAK – ANDERS ERICSSON

Peak de Anders Ericsson și Robert Pool, este o carte ce își propune să risipească mitul talentelor naturale, prin decenii de cercetare științifică prin care ne arată că oamenii care sunt considerați „talente” în domeniul lor nu se nasc, ci devin prin dedicarea de ore nesfârșite practicii deliberate.

Subiectul în jurul căreia este centrată cartea îți arată cum o persoană obișnuită, fără talente, ar putea deveni un maestru într-un anumit domeniu pe care se concentrează, pur și simplu făcând tipul corect de practică.

Pot exista oameni care sunt înzestrați în mod natural cu atribute care le permit să aibă un avantaj față de ceilalți. Cu toate acestea, ceea ce înseamnă acest lucru pentru ei este doar un avans față de alții. Dar în timp, cei care depun timp și efort pentru a practica vor fi cei care vor fi maeștri în domeniul lor.

Tot pe aceste studii s-a scris și cartea “Excepționalii”, publicată în 2008, de Malcolm Gladwell, deși autorul studiilor, Anders Ericsson, contestă regula de 10.000 de ore, deoarece nu este luat în calcul efortul deliberat. 

Dacă citești cartea și îți trezește interesul, îți recomand să citești  și cartea “Grit” scrisă de Angela Duckworth care a dus studiile lui Anders Ericsson mai departe, concluziile fiind mai clare și mai practice.

Concluzia cărți este că, prin o practica potrivită, se poate realiza orice tip de performanță, fie că vorbim de matematică, sport sau muzică, elementul esențial fiind stabilirea unui obiectiv în direcția aceasta. 

Studiile au arătat că există o singură diferență între cei cu rezultate normale, cei buni și cei din top, iar aceasta este totalul de ore pe care îl dedică studiului sau exersării.

Ce nu mi-a plăcut este că autorii subliniază o idee la începutul cărții, cea cu practica deliberată, pe care o repetă până la final, folosind diferite exemple și explicând foarte în detaliu acel exemplu propriu-zis, câte corzi are vioara, cum se ține, etc. concentrându-se mai puțin pe conceptul de practică deliberată și tehnica în sine.

Mi-a dat senzația că a încercat să ducă acest concept de practică deliberată, care este real și funcționează, prin diferite timpuri de exemple, ca să poată convinge și rezona cu toate categoriile de cititori. La câte exemple sunt nu ai cum sa nu rezonezi cu unul dintre ele și sa te convinga ca practica deliberată este cheia.

Și încă un detaliu important din punctul meu de vedere: în realitate, cei mai mulți dintre noi nu au dorința de a se ridica la nivelul de maestru într-un anumit domeniu, subiect care este abordat mai mult în cartea “Grit” și în care explică de ce.

Cu toate acestea, cartea “Peak” ar putea avea un impact major în dizolvarea convingerii limitative despre talent și limitele fiecăruia de a ajunge la un anumit nivel.

MINDSIGHT – DANIEL J. SIEGEL

Mindsight de dr. Daniel Siegel, profesor de psihiatrie clinică, ne vorbește despre abilitatea „mindsight”, care stă la baza inteligenței emoționale și sociale, prin care poți face schimbări în creier ce vor duce la niște schimbări în viața de zi cu zi.

„Mindsight” este un fel de atenție concentrată care ne permite să vedem mecanismele interne ale minții noastre. Ne ajută să fim conștienți de procesele noastre mintale, fără să fim acaparați de ele, ne permite să decuplăm pilotul automat al comportamentelor și al răspunsurilor reflexe adânc înrădăcinate și ne scapă din capcanele emoționale reactive în care avem cu toții tendința de a ne lăsa prinși la infinit. Ne permite „să numim și să îmblânzim“ emoțiile trăite, în loc să fim copleșiți de ele. 

Gândiți-vă la diferența dintre a spune „sunt trist” și „mă simt trist”. Oricât de asemănătoare ar părea cele două enunțuri, între ele există, de fapt, o diferență profundă. „Sunt trist” e o autodefinire, chiar una foarte limitativă. „Mă simt trist” sugerează capacitatea de a recunoaște și de a lua la cunoștință sentimentul respectiv, fără a‑i permite să ne consume.

Prin sinteza a unei game largi de cercetări științifice cu aplicații în viața de zi cu zi, dr. Siegel a dezvoltat abordări noi care au ajutat sute de pacienți să se vindece de evenimentele dureroase din trecut și să se elibereze de obstacolele care le blocau fericirea în prezent.

Cartea are 2 mari părți: prima parte ne explică într-un mod foarte clar și simplu cum funcționează creierului uman și conexiunile sale cu experiențele trăite în trecut, iar a doua parte este o colecție de cazuri de terapie unde dr. Siegel a aplicat această știință în care ne arată cele mai complexe lucruri care sunt explorate în lumea științei de astăzi, toate explicate clar și concis cu exemple, povestiri și modele mentale, pentru a fi mai ușor de înțeles. 

Scopul cărții este acela de a a-ți arăta cum funcționează creierul și mintea, pentru a înțelege cum funcționăm ca indivizi și totodată ne arată cât de mare este impactul copilăriei și a relației părinte-copil în viața de adult.

Este o carte care te inspiră, care-ți oferă foarte multe informații relevante, care pot fi puse în practică și, în același timp, este foarte profundă prin cazurile de terapie pe care le prezintă.

Pe mine „Mindsight” m-a fascinat și consider că, dacă toată lumea ar cunoaște aceste informații despre cum funcționează mintea și cum funcționăm noi, ne-am crește copiii într-un mod mai conștient și am trăi într-o lume mai bună.

PRINCIPII – RAY DALIO

Principii de Ray Dalio este scrisă de unul dintre cei mai de succes investitori din toate timpurile.
Ray Dalio este fondatorul companiei Bridgewater, care este cel mai mare și mai performant fond de hedging din lume, și totodată, se află în clasamentul celor mai bogați 100 de oameni din lume. 

Cartea care este împărțită în 3 mari categorii, care pot fi citite și independent, în care ne prezintă principiile de viață și de muncă ale sale, pe care el le-a numit adevăruri fundamentale și care au stat la baza deciziilor lui de succes.

Prima parte a numit-o „De unde vin” și împărtășește în ea câteva dintre experiențele sale și greșelile făcute care l-au dus la descoperirea acestor principii. Este o mică autobiografie în care își povestește viața personală și parcursul carierei sale de investitor.

A doua parte este numită ”Principii de viață” și este esența cărții. În această parte vorbește despre principiile care stau la baza tuturor deciziilor din viața sa și despre abordarea față de provocările și oportunitățile vieții, analizând lucrurile din mai multe perspective și într-un mod destul de profund.

Iar ultima parte „Principii de muncă”, ne arată felul în care a condus compania sa Bridgewater și cum aceste principii au dus la rezultate, bazându-se pe „adevărul și transparența radicală”.

Pe lângă această carte, îți recomand să vezi renumitul video a lui Ray Dalio “Cum funcționează economia” (How the Economic Machine Works).

IRAȚIONAL ÎN MOD PREVIZIBIL – DAN ARIELY

Irațional în mod previzibil de Dan Ariely ne demonstrează practic cum funcționează forțele ascunse care ne influențează deciziile, folosindu-se de expertiză lui în economia comportamentală.

Economia comportamentală este un domeniu care lucrează, atât cu instrumentele psihologiei, cât și cu științele economice, studiind de la reacția noastră în a economisi pentru pensie, până la incapacitatea de a gândi limpede când suntem excitați.

Cunoașterea iraționalității este  importantă pentru acțiunile și deciziile noastre de zi cu zi, precum și pentru a înțelege cum ne proiectam în mediul înconjurător și pentru opțiunile pe care acesta ni le pune în față. Omul nu este doar irațional, ci și previzibil irațional, iar iraționalitatea se manifestă în același fel, iar și iar. Indiferent dacă acționează în calitate de consumator, de angajat la locul de muncă sau în alte domenii, cunoașterea modului în care suntem previzibil iraționali ne oferă un punct de pornire pentru îmbunătățirea deciziilor noastre, pentru schimbarea în bine a felului în care trăim.

Cartea este o colecție de studii și cercetări pe diverse comportamente, ce te pune pe gânduri, vorbind despre o mulțime de lucruri, începând cu forța tratamentelor placebo, costul normelor sociale și a costului 0 (gratis), puterea prețului, și până la comparația dintre gustul Coca-Cola și Pepsi, unde ne explică rațiunile ascunse ale alegerilor noastre bizare din piață și din afara ei.

O carte foarte interesantă care-ți va schimba filtrul pe care-l ai și modul în care vezi lumea din jurul tău.

CARTEA DESPRE ACEL TABU CARE TE ÎMPIEDICĂ SĂ AFLI CINE EȘTI – ALAN WATTS

Cartea despre acel tabu care te împiedică să afli cine ești” de Alan Watts, în care explorează subiectul care stă la baza conflictului uman, mai exact neînțelegerea noastră fundamentală despre cine suntem.

Termenul ”tabu” se referă la ceva despre care nu vorbim, ceva care este acolo prezent, dar nu este acceptabil să-l abordăm în discuție sau în gândire.

Societatea ne învață că trebuie să avem o atitudine ostilă față de lumea exterioară; avem mereu câte ceva de ”cucerit”: ego-ul, natura, munții, spațiul, etc. creând iluzia că suntem ființe izolate și separate de întreg, care viziteaza temporar universul. Iar din această cauză, ne măcinăm în confruntări de opinii, care vor lăsa puterea decizională în mainile propagandistului mai agresiv și mai violent.

În cartea, Alan Watts ne oferă un răspuns la această problemă a identității personale, într-un mod surprinzător de accesibil și ușor de înțeles, având în vedere subiectele pe care le abordează.

Cartea este scurtă, până în 200 de pagini, dar destul de densă ca și informații, prin care îți provoacă mintea să vadă lumea și din alte perspective, multe dintre ele fiind considerate tabu de societatea prezentă.

ARTA DE A VINDE INVIZIBILUL – HARRY BECKWITH

Arta de a vinde invizibilul de Harry Beckwith, unul dintre cei mai respectați agenți de marketing din lume, ne oferă ”cifrul descifrării marketingului modern” care să te ghideze să vinzi acele produse care nu sunt palpabile, mai exact serviciile.

Atunci când mergi la o frizerie să te tunzi, nu poți atinge sau vedea tunsoarea care urmează să ți se facă, și totuși, ce te face să apelezi la această frizerie și nu la alta?

”Oamenii nu cumpără un simplu produs sau serviciu, ci o experiență. Și, totodată, ei nu urmăresc să facă alegerea cea mai bună; își doresc doar să evite a face alegeri greșite.”

Cartea este o lucrare completă despre marketingul serviciilor, pusă sub forma unui ghid de ”cum să acționezi”, în care abordează fundamentele marketingului de servicii, începând de la definirea domeniului în care activezi în realitate, poziționarea pe piața, până la înțelegerea comportamentelor clienților și modul irațional în care ei gândesc, prezentând diverse studii și exemple concrete.

Deși am citit doar vreo zece cărți despre marketing, aceasta este una dintre cele mai bune până în momentul de față și, probabil, cea mai bună despre servicii.

Cartea are o structură foarte faină, prin care scoate în evidență ideea principală din fiecare pasaj și, totodată, îți oferă și o concluzie de care să ții cont. Este scrisă într-un mod accesibil oricui, plină de informații utile și sfaturi practice.

SECRETELE INTELIGENȚEI COPILULUI – JOHN MEDINA

Secretele inteligenței copilului de John Medina, biolog molecular specializat în cercetarea genelor implicate în dezvoltarea creierului uman și genetică, te învață cum să crești un copil isteț și fericit de la zero la cinci ani.

John Medina împarte cartea în cinci arii:
– sarcină,
– relații,
– copil inteligent,
– copil fericit,
– copil moral.

În cadrul acestor capitole, se găsesc răspunsuri la întrebări pe care ni le-am pus cu toții cu privire la genetică, natură vs. educație, caracteristici psihologice, control emoțional, dietă, tehnologie, formarea caracterului etc.

La sfârșitul fiecărui capitol vei găsi „Punctele cheie”. Aceste puncte cheie îți permit să asimilezi informația citită, fiind prezentate într-o versiune mai simplificată.

Dacă ai avut vreodată întrebări legate de educația parentală și de modul în care deciziile tale de zi cu zi afectează creșterea și dezvoltarea copilului tău, această carte este o lectură obligatorie!

Deși nu am citit multe cărți din această arie, pentru mine este una dintre cele mai bune cărți. Găsești în ea toate informațiile de bază de care ai nevoie, este scrisă foarte bine, ușor de citit și foarte bine structurată. 

Este cartea pe care aș da-o oricărei familii care află că o să devină părinți.

VINDECAREA COPILULUI INTERIOR – STEFANIE STAHL

Vindecarea copilului interior de Stefanie Stahl are ca temă a cărții traumele din copilărie și modul în care ele ne influențează viața de adult pentru că atunci când doi oameni se ceartă, de fapt conflictul nu e declanșat de doi adulți cu o conștiință de sine solidă, ci de copiii aflați în fiecare dintre ei.

Copilul interior este suma experiențelor noastre, bune și rele, întipărite în copilărie, pe care le-am trăit alături de părinții noștri și de alte persoane importante. Nu ne mai amintim conștient majoritatea acestor experiențe. Ele sunt însă întipărite în subconștientul nostru. De aceea, copilul interior este o parte importantă a subconștientului nostru. Este influențat de fricile, grijile și dificultățile pe care le-am resimțit în copilărie și, în același timp, este suma experiențelor pozitive trăite în copilărie.

Autoarea ne trimite adesea la cele două instanțe ale copilului interior: copil umbră și copil lumină. Copilul umbră este adultul care nu reușește să fie fericit din cauza unei copilării care a fost plină de traume și situații grele! Copilul lumină este starea noastră pură, nealterată și, când suntem în contact cu acest copil lumină, ne dăm voie să fim noi înșine, autentici și vulnerabili și ne putem bucura de viață!

Singurul lucru care nu prea mi-a plăcut este modul în care este structurată cartea sau mai bine zis lipsa unei structuri prin care informația să fie pusă într-o anumită ordine pentru a putea fi asimilată și pusă în practică. Foarte des pe parcursul cărții face referire la informații peste care ai trecut sau urmează în capitolele următoare și te pune să te întorci. Dacă treci peste informație, îți este greu să revii pentru a face anumite legături.

Dar, cu toate astea, oferă foarte multă informație utilă din care, de exemplu, am extras 17 pagini de notițe.

ARTA SUBTILĂ A NEPĂSĂRII – MARK MANSON

Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson, care ne oferă o abordare diferită față de cărțile obișnuite din această zonă de dezvoltare, o abordare chiar opusă care îți oferă o altă perspectivă a lucrurilor, una sinceră și necesară.

Deși aceste abordări nu prea vând, se pare că aceasta a avut un titlu suficient de bun care să atragă atenția.

Cartea te va ajuta să analizezi un pic mai limpede decizia de-a cataloga unele lucruri drept importante și altele drept neimportante din viața ta. Îți va transforma durerea într-o unealtă, trauma într-o forță, iar probleme în probleme mai acceptabile. Este ca un ghid pentru suferință, un ghid care te învață cum să te raportezi la ea, să-i dai un sens, să arăți mai multă compasiunea și modestie.

Nu este o cartea care te învață cum să acumulezi lucruri sau să ai succes, ci mai curând cum să pierzi și să renunți.

Deși traducerea în română a titlului nu exprimă foarte bine idea cărții, să nu-ți pese nu înseamnă a fi indiferent, ci a te simți confortabil cu faptul că ești diferit. Pentru că nu se poate să nu-ți pese de nimic, trebuie să-ți pese de ceva. Întrebarea este de ce anume să-ți pese?

Concluzia pe care am tras-o este că putem visa cat vrem la o viață lipsită de probleme, o viata de fericire nesfarsita si induiosare eternă, doar ca aici, pe pământ, probleme nu încetează niciodată. Așa că dacă suferința și problemele nu fi evitate, ar trebui sa ne căutăm un scop pentru care sa merite.

PSIHOLOGIA BANILOR – MORGAN HOUSEL

Psihologia banilor de Morgan Housel, expert în finanțe comportamentale și istorie, ne prezintă 19 lecții atemporale despre prosperitate, lăcomie și fericire, folosind o abordare diferită față de cărțile din zona financiară, o abordare ”rezonabilă”.

Scopul cărții de față este de a te convinge, cu ajutorul câtorva lecții sub formă de povestiri, că aptitudinile personale sunt mai importante decât latura tehnică a banilor. Aptitudine pe care el o numește „psihologia banilor”. 

Cea mai mare bogăție este posibilitatea de a te trezi în fiecare dimineață și de a spune: „Azi pot să fac orice vreau eu”.

Pentru că, dacă există un numitor comun când vine vorba de fericire – un combustibil universal pentru bucurie – acela este dorința oamenilor de a avea control asupra vieții lor.

Cartea conține 20 de capitole, fiecare dintre ele descriind ceea ce consideră Morgan Housel a fi cele mai importante, și adesea cele mai paradoxale, caracteristici ale psihologiei banilor. Capitolele gravitează în jurul unei teme comune, dar sunt de sine stătătoare și pot fi citite separat.

Experiența fiecăruia cu privire la felul în care funcționează lumea este unică. Iar ceea ce trăiești pe propria piele este mai convingător decât ceea ce înveți din pățaniile altora.

Așa că, noi toți – tu, eu, toată lumea – trecem prin viață ancorați într-o serie de opinii despre modul în care funcționează banii, care variază considerabil de la om la om.

Ceea ce ție îți pare nebunesc, mie mi se poate părea logic. Un om crescut în sărăcie se gândește la risc și răsplată într-un mod absolut de neînchipuit pentru copilul unui bancher înstărit.

Probabil ai auzit inclusiv în videourile mele de pe Youtube: să economisești 10% din venit, să-ți faci un backup de minim 6 luni, să investești, etc. 

Niciunul dintre aceste lucruri nu este rău sau greșit. Însă, faptul că știi ce ai de făcut nu-ți spune nimic despre ce se va petrece în mintea ta atunci când chiar vei încerca să o faci.

Pentru a înțelege de ce se înglodează oamenii în datorii, nu trebuie să analizezi ratele dobânzilor; trebuie să studiezi istoria lăcomiei, a nesiguranței și a optimismului. Pentru a pricepe de ce investitorii își vând toate acțiunile când o piață în scădere a atins punctul cel mai de jos, nu trebuie să studiezi matematica profiturilor viitoare estimate; trebuie să te gândești la chinul de a-ți privi familia întrebându-te dacă nu cumva investițiile tale le periclitează viitorul.

Eu am avut așteptări destul de mari de la carte, fiind cam singura carte din zona financiară care mi-a rămas pe listă. Am ocolit-o pentru că o aveam doar în engleză, până acum 2 luni, când un prieten mi-a cumpărat-o în română, fiind tipărită recent. 

Cartea este despre bunăstare și nu neapărat despre bani, având o înclinație puternică spre zona de investiții. Pentru că, dacă vrem să extragem niște acțiuni practice, ideea este simplă: cheltuie mai puțin decât câștigi, economisește și investește pe termen lung folosindu-te de efectul compus.

Dacă îți dorești să o citești, ar trebui să ai un minim de cunoștințe din zona investițiilor pentru a o putea înțelege 100%.

Iar legat de așteptări, nu mi le-a îndeplinit neapărat dar, dacă este să fiu obiectiv, este o carte bună, foarte bună, având în vedere că am extras 13 pagini de notițe. Dar citind foarte mult din zona aceasta, plus investind deja de 8-9 ani, nu mi-a mai adus atât de multă valoare precum mi-ar fi adus acum 4-5 ani, când, dacă aș fi citit-o sigur aș fi evitat niște pierderi, sau mai bine zis, aș fi avut un randament mai mare.

Lista cu toate cartile citite in 2022

VĂ ŢINEŢI DE GLUME, DOMNULE FEYNMAN! – RICHARD FEYNMAN

STANDARDUL BITCOIN – SAIFEDEAN AMMOUS

YOUR BEST YEAR EVER – MICHAEL HYATT

PSIHOLOGIA BANILOR – MORGAN HOUSEL

SCLAVII ZEILOR – MICHAEL TELLINGER

100 DE METODE DE A ÎNCHEIA O VÂNZARE – GRANT CARDONE

HARD GOALS – MARK MURPHY

GOAL SETTING: A MOTIVATIONAL TECHNIQUE THAT WORKS! – DR. LOCKE ȘI DR. LATHAM

ARTA SUBTILĂ A NEPĂSĂRII – MARK MANSON

THE BOOK OF MISTAKES – SKIP PRICHARD

SECRETELE INTELIGENȚEI COPILULUI – JOHN MEDINA

VINDECAREA COPILULUI INTERIOR – STEFANIE STAHL

ȘTIINȚA DE A DEVENI BOGAT – WALLACE WATTLES

FII OBSEDAT SAU FII MEDIOCRU – GRANT CARDONE

CREIERUL COPILULUI TĂU – DANIEL SIEGEL

THE BIOLOGY OF DESIRE – MARC LEWIS

OBIECTIVE ȘI OBICEIURI – ROMEO CREȚU

THE PROSPEROUS COACH – STEVE CHANDLER ȘI RICH LITVIN

POZIȚIONAREA – AL RIES

PSIHOCIBERNETICA 2000 – BOBBE SOMMER

IRAȚIONAL ÎN MOD PREVIZIBIL – DAN ARIELY

DESPRE SUCCES – NAPOLEON HILL

ARTA DE A VINDE INVIZIBILUL – HARRY BECKWITH

CARTEA DESPRE ACEL TABU CARE TE ÎMPIEDICĂ SĂ AFLI CINE EȘTI – ALAN WATTS

LUPUL DE PE WALL STREET – JORDAN BELFORT

DE NECLINTIT – TONY ROBBINS

TRIBUL MENTORILOR – TIM FERRISS

PRINCIPII – RAY DALIO

BLINK – MALCOLM GLADWELL

POȚI FACE AVERE, CHIAR DACĂ ÎNCEPI MAI TÂRZIU – DAVID BACH

DE CE EȘUEAZĂ NAȚIUNILE – DARON ACEMOGLU

MINDSIGHT – DANIEL J. SIEGEL

REWORK – HEINEMEIER HANSSON ȘI JASON FRIED

PEAK – ANDERS ERICSSON

GRIT. PUTEREA PASIUNII ȘI A PERSEVERENȚEI – ANGELA DUCKWORTH

DEEP WORK – CAL NEWPORT

DEZVOLTAREA AFACERILOR SOCIALE – MUHAMMAD YUNUS

MEDITAȚII – MARCUS AURELIUS

MILIONAR LA MINUT – MARK VICTOR HANSEN ȘI ROBERT ALLEN

Listele cu anii anteriori:

Cărțile citite în 2021

Cărțile citite în 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui