fbpx

Cărțile citite în 2024

carti 2024

Anul acesta, atenția mea principală s-a îndreptat către alte lucruri, așa că în 2024 am reușit să citesc doar 25 de cărți. Spun „doar” pentru că este, de departe, cel mai mic număr de cărți citite în ultimii 7 ani. Dacă în anii trecuți obișnuiam să citesc zilnic și monitorizam acest obicei prin diverse metode, în 2024 nu am mai făcut acest lucru, iar rezultatul s-a reflectat în numărul lecturilor.

În plus, nici cărțile pe care le-am citit nu m-au inspirat foarte mult. Mi-am propus să parcurg cărțile necitite care mi-au rămas în bibliotecă, pe care le-am cumpărat în anii trecuți în diverse contexte sau le-am primit cadou, dar pe care nu apucasem să le citesc. Recunosc, nu a fost cea mai bună decizie.

Subiectul unei cărți trebuie să fie în concordanță cu obiectivele tale sau cu ariile tale de interes. Altfel, nu doar că nu îți va aduce valoare, dar lectura va deveni anevoioasă sau vei începe să eviți acest obicei.

Mai jos găsești 3 cărți care mi-au oferit valoare, împreună cu câteva detalii despre ele, iar la final vei găsi lista completă cu cele 25 de cărți(plus listele din anii trecuți).

Cele mai interesante cărți citite în 2024

top 3 carti 2024

Shoe Dog: Memoriile creatorului Nike – Phil Knight

Shoe Dog: Memoriile creatorului Nike este o carte autobiografică scrisă de Phil Knight, fondatorul și fostul CEO al Nike. Publicată în 2016, lucrarea oferă o perspectivă profundă asupra întemeierii și dezvoltării uneia dintre cele mai cunoscute și influente companii din lume.

Cartea este scrisă în ordine cronologică, fiecare capitol reprezentând anul în care Phil Knight își împărtășește povestea personală și profesională, începând cu viziunea sa de a crea o companie de încălțăminte sportivă, de la începuturile modeste, când și-a pus bazele afacerii alături de antreprenorul său Bill Bowerman, până la transformarea Nike într-un gigant global în industria sportului.

Knight dezvăluie dificultățile și obstacolele pe care le-a întâmpinat în drumul său spre succes, inclusiv probleme financiare, rivalități în afaceri și lupte cu producătorii de echipament sportiv, cât și cele personale, precum și deciziile dificile pe care a trebuit să le ia pentru a-și urma visul.

Pentru mine este a doua carte care atunci când am citit-o mi-a dat impresia că mă uit la un film, în care abia așteptam să mai citesc să vad ce se întâmpla mai departe. Sper că în viitorul apropiat să se facă și un film.

Pe cealaltă parte sunt conștient că relatările sunt subiective și poate nu 100% adevărate sau complete. Cu toate acestea, a fost o carte care mi-a plăcut mult să o citesc.

Metodele de publicitate testate – John Caples

Metodele de publicitate testate de John Caples oferă o privire profundă și convingătoare asupra practicilor testate în domeniul publicității. Publicată pentru prima dată în 1932, cartea rămâne relevantă și astăzi datorită principiilor de bază pe care le prezintă, care au rezistat testului timpului în industria publicitară. 

Autorul își împărtășește vasta experiență în domeniu, aducând în prim-plan numeroase exemple practice și studii de caz care arată modul în care diverse strategii de publicitate au fost testate și adaptate pentru a obține rezultate optime. Unul dintre punctele forte ale cărții este abordarea pragmatică și axarea pe date concrete în luarea deciziilor publicitare. 

Cartea începe prin a sublinia importanța testării în publicitate. Caples argumentează că, în loc să se bazeze pe intuiție sau presupuneri, o campanie publicitară ar trebui să fie construită și evaluată pe baza datelor și rezultatelor obținute prin teste. 

”Primul pas în planificarea unei campanii ar trebui să fie înlăturarea tuturor părerilor, tuturor teoriilor, tuturor presupunerilor și prejudecăților. 

Următorul pas ar trebui să fie găsirea unei metode științifice de testare a impactului real al reclamelor și al mediului publicitar.” 

Cele mai importante 2 lucruri pe care le poți învăța din această carte sunt: 

  • Principiile științifice ale publicității folosite de specialiști care, în urma unor teste reale, știu ce fel de reclame vând cel mai bine, ce fel de titluri atrag cel mai mulți dintre cititori. 
  • Metode de testare astfel încât să fii în stare să decizi singur ce titluri, ce fel de abordări, ce ilustrații, ce text și ce medii promoționale ți se potrivesc cel mai bine. 

Ce ce mi-a plăcut mult la această carte este partea practică și pragmatică, cu exemple concrete, comparații și exerciții prin care să înțelegi principiile de bază ale publicității și copywriting-ului. Probabil multe cursuri de genul acesta au la bază această carte. 

În același timp, o parte considerabilă din carte nu mai este relevantă pentru zilele noastre, cum ar fi publicitatea prin poștă și altele. Dar cu toate acestea, merită citită dacă te interesează zona de marketing, aș putea zice că este o carte obligatorie.

Acum, aici, contezi – Andrei Roșca

Acum, Aici, Contezi de Andrei Roșca este o carte sau, așa cum se autointitulează, un ghid practic de conectare prin ascultare. Poate că în prima fază nu sună prea atrăgător, dar este mai mult decât atât. Ascultarea este o abilitate, chiar dacă majoritatea nu o văd așa, pentru că o confundă cu „a auzi”.

Ce înseamnă ”a asculta”?

DEX-ul definește ascultarea ca „o încordare a auzului pentru a percepe un sunet sau un zgomot, a se strădui să audă”. Deci, un prim element al ascultării reale este intenția de a auzi.

Ghidul este format din 8 pași care reprezintă și capitolele principale, fiecare atingând un element cheie din procesul de a deveni un mai bun ascultător și de a te conecta cu ceilalți. Acestea vin la pachet cu multă informație valoroasă care te poate ajuta în procesul tău de dezvoltare.

Inițial, am cumpărat cartea la lansare pentru că îl urmăream pe Andrei Roșca, dar nu cu gândul de a o citi, deoarece nu mă interesa subiectul în mod special. Într-o seară am luat-o în mână să mă uit prin ea și m-am trezit că am citit mai bine de un sfert din ea, terminând-o în zilele următoare.

Cartea este foarte bine structurată, găsești poveste, studii și exerciții practice perfect combinate pentru a da sens informației și pentru a te ține conectat.

Pentru mine, este una dintre cele mai bine scrise cărți de la noi pe care eu am citit-o, și mă refer la cărțile din zona aceasta de dezvoltare. Majoritatea sunt scrise cu scopul de a scoate o carte, pentru că dă bine la brand și nu de a oferi valoare. Acestea sunt scrise superficial, cu pagini goale introduse doar ca să iasă numărul de pagini, etc. Aceasta nu face parte din această categorie.

Ce nu mi-a plăcut au fost citatele în engleză care cumva mă deconectau de la carte, dar asta poate și din cauză că îi asociez pe cei care amestecă româna cu engleza cu „gamerii”. Deși la final găsești citatele traduse, nu am înțeles ideea.

Și ce mi s-a mai părut fain a fost că la final, pe copertă, a lăsat un QR code cu playlist-ul pe care l-a folosit la scrierea cărții.

Lista completă cu cărtile citite în 2024

Shoe Dog: Memoriile creatorului Nike – Phil Knight

Metodele de publicitate testate – John Caples

Acum, aici, contezi – Andrei Roșca

Antreprenoriat – Marius Ghenea

7 Strategii pentru obținerea bogăției și succesului – Jim Rohn

The Four. ADN-ul ascuns al Amazon, Apple, Facebook și Google – Scott Galloway

Lifespan – David A. Sinclair

Gândește ca un călugăr – Jay Shetty

Inovația – Matt Ridley

Fii în Formă – Jim Loehr și Tony Schwartz

Fiu și tată – Moussa Nabati

Fiice fara tata – Louise Grenier

Poți să-ți vindeci viața – Louise Hay

Adevărata artă a unui master-coach – Alain Cardon

Perspectivele cuantice în coaching-ul sistemic – Alain Cardon

Cum poți deveni coach – Alain Cardon

Boundless – Ben Greenfield

The Edge Effect – Dr. Eric R. Braverman

Science of Fortune – Pandit Sethuraman

The Emerald Tablets of Thoth the Atlantean – Maurice Doreal

Cartea lui Enoh

Yi Jing – Cartea schimbărilor – Richard Wilhelm

Sincronicitate. În spatele evenimentelor se află țesătura subtilă a destinului – Allan Combs

Cum să le vorbim copiilor astfel încât să ne asculte – Joanna Faber, Julie King

Listele cu anii anteriori:

Cărțile citite în 2023

Cărțile citite în 2022

Cărțile citite în 2021

Cărțile citite în 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui