fbpx

Cei 7 pași către succesul financiar – Partea 3

7 pasi catre succesul financiar

Continuăm cu cartea “Cadranul banilor” de Robert Kiyosaki și vorbim despre cei 7 pași către succesul financiar.

Pasul 1: E timpul să îți urmezi propriile interese

Muncești din greu și îi imbogatesti pe alții? Suntem învățați din primii ani să facem asta: mergi la școală, învață bine, ia note bune, pentru a putea să găsești un job sigur și stabil, cu un salariu bun, ca după aceea să accesezi un credit mare și să poți să-ți cumperi casa visurilor tale.

Și totuși, ce se întâmplă cu cei care fac asta?

Ajung să fie angajații care își îmbogățesc patronii sau ajung să fie debitorii care îmbogățesc băncile, în loc să își găsească propria direcție spre succesul financiar.

Primul pas pe care ar trebui să-l faci este să-ți completezi o declarație de venit, ca să vezi unde te afli din punct de vedere financiar, după care să-ți stabilești obiectivele financiare. Unde vrei să ajungi peste 12 luni ca venit și datorii? Unde ai vrea să te vezi peste 5 ani, ce venit ai vrea să ai, ce investiții? 

Pasul 2: Preia controlul asupra fluxului monetar

Mulți cred că soluția la problema lor este un venit mai mare. Însă, în majoritatea cazurilor, nu venitul este problema ci lipsa administrării lui. Poți urmări video-ul “Sisteme de administrare a banilor” pentru a afla mai multe.

Suntem învățați să scriem, să citim, mai târziu învățăm să conducem mașini, dar nu ne învață nimeni cum să gestionăm banii. Ce poți face în cazul acesta?

  • Află din ce cadran faci parte și plătește-te pe tine prima dată. 
  • Economisește lunar un anumit procent din tot ce câștigi, într-un cont de economii și nu te atinge de ei NICIODATĂ.
  • Concentrează-te pe reducerea datoriilor. Dacă ai cărți de credit, taie-le și caută-ți o nouă sursă de venit prin care să produci câteva sute de lei lunar, bani cu care să-ți plătești exclusiv datoriile.

Pasul 3: Cunoaște diferența dintre risc și riscant

A te baza pe un salariu, ți se pare riscant?

A avea datorii pe care să le plătești lună de lună ți se pare riscant?

Atunci, alocă-ți 5 ore pe săptămână din timpul tău pentru a-ți dezvolta educația financiară: citește despre afaceri, uită-te la video-uri despre educație financiară și urmărește știrile financiare.

Pasul 4: Decide ce tip de investitor vrei să fii

Te-ai întrebat vreodată de ce unii oameni fac mai mulți bani decât alții?

Majoritatea oamenilor se confruntă cu dificultăți financiare. Aud des “eu nu am timp să citesc despre educație financiară” dar, de fapt, evită să se implice în lumea banilor.

Kiyosaki zicea la un moment dat: 

Dacă te angajezi, când o să mai ai timp să faci bani?

Poți citi mai multe în articolul despre cele 7 tipuri de investitori.

Prima mea recomandare este să ajungi la nivelul 4 și să începi să participi la cursuri de educație financiară, să începi să înveți să evaluezi o proprietate imobiliară, să înveți să citești un raport al unei companii și așa mai departe. 

Pasul 5: Apelează la sfaturile unui mentor

Cine te poate îndruma către locurile în tu care nu ai mai fost niciodată?

În viață, avem atât mentori, ca modele de urmat, cât și modele opuse. De ex: dacă vrei să urci pe Everest, nu vei apela la vecinul de la etajul 2, care se uită toată ziua la TV, vei apela la cineva care a urcat deja muntele. 

De aceea, te sfătuiesc să îți alegi mentorii cu grijă, să-ți faci o lista cu 6 persoane care sunt acolo unde îți dorești să fii și să iei legatura cu ele. 

Ține minte: caută sfaturi de la cei care au fost acolo unde îți dorești să ajungi.

Pasul 6: Transformă-ți dezamăgirea în putere

Transformă-ți dezamăgirea în putere și așteaptă-te să fii dezamăgit.

Lucrurile nu merg liniar. Dacă ești pregatit pentru o eventuală dezamăgire, ai mai multe șanse să transformi dezamăgirea într-un activ, deși majoritatea transformă dezamăgirea într-un pasiv.

Cheia este să ACȚIONEZI.

Nu uita că “eșecul face parte din drumul spre succes.”

Pasul 7: Puterea credinței

De ce îți este teamă cel mai tare? Atenție că banii fug de cei care nu au încredere în ei înșiși.

Fii atent mai ales la cuvintele care vin din inimă, din stomac și din suflet. Dacă esti hotărât să faci schimbări, trebuie să îți conștientizezi gândurile și cuvintele generate de emoții. Dacă nu îți vei putea identifica momentele în care emoțiile îți guvernează gândirea, nu vei putea supraviețui acestei călătorii. Te vei înfrâna singur.

Robert Kiyosaki

Partea 1: Cadranul banilor

Partea 2: Cele 7 niveluri de investitori

Varianta video:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui