fbpx

Rezumat: Cel mai bogat om din Babilon

Articol Efectul Fluturelui

Cel mai bogat om din Babilon scrisă de George S. Clason este una dintre cele mai cunoscute și mai recomandate cărți de educație financiară. Publicată prima dată în 1926, ne prezintă o colecție de pilde vechi de peste 4.000 de ani din Babilon, considerat cel mai bogat oraș al lumii antice, pilde în care se regăsesc 7 leacuri împotriva sărăciei, pe care ți le sumarizez în acest articol.

1. Începe să-ți umpli punga cu aur

Din fiecare zece monede pe care le câștigi, una va rămâne în pungă și nu va trebuie să cheltui mai mult de nouă iar în timp, punga ta va începe să se îngrașe. 

Dacă ai reușit să trăiești până acum cu 10 monede, vei reuși în continuare să trăiești și cu nouă. Micile cheltuieli lunare, pe diverse lucruri de care nu ai neapărat nevoie, îți amână obiectivele care îți pot aduce un venit permanent pe termen lung, cum ar fi investițiile. 

» Economisește lunar 10% din tot ceea ce câștigi.

2. Controlează-ți cheltuielile

Probabil te-ai întrebat la primul leac, “cum pot economisi 10% din ceea ce câștig, când eu abia de reușesc să trăiesc cu banii în fiecare lună?”. Învață să apreciezi fiecare monedă și alege cu grijă cheltuielile pe care le faci.

Pentru asta, fă-ți o listă cu cheltuielile lunare și împarte acele 9 monede pe care le ai, iar cele inutile, taie-le de pe listă, pentru că nu este acum momentul pentru ele. 

» Împarte-ți venitul, procentual, pe bugete.

3. Înmulțește-ți aurul pus deoparte

Dacă ai deprins obiceiul de a pune o zecime deoparte și de a-ți controla cheltuielile, acum e timpul să-ți pui comoara adunată să se înmulțească. Pune aurul să muncească pentru tine ca în timp, să-ți producă mai mult aur. 

» Investește banii în diverse instrumente care îți aduc o dobândă anuală și folosește-te de dobânda compusă pentru a crește valoarea banilor de zeci de ori.

4. Ai grijă să nu-ți pierzi comorile

Pentru că aurul strălucește sub soare, trebuie păzit cu grijă pentru a nu-l pierde. Iar pentru a câștiga și mai mulți bani, prima dată, trebuie să înveți să-i păzești. Nu te lăsa amăgit de tot felul de investiții care îți promit câștiguri imense, într-un timp foarte scurt. 

» Nu investi în ceva ce nu cunoști și cere sfaturi doar celor care au experiență în domeniul banilor.

5. Transformă-ți căminul într-o investiție profitabilă

Prea mulți oameni își cresc familiile în locuințe pentru care plătesc chirie proprietarilor lună de lună. Împrumută bani pentru a-ți construi căminul și plătește cu regularitate, așa cum plăteai chiria, astfel devenind stăpân pe căminul tău.

» Decât să plătești chirie, fă un împrumut la bancă, unde rata să nu-ți depășească chiria actuală, și cumpără-ți propria casă. 

(Fii atent când iei această decizie pentru că sunt mai mulți factori de luat în calcul.)

6. Asigură-ți un venit pe viitor

Viața unui om începe din copilărie și se încheie la bătrânețe. Aceasta este cărarea vieții și nimeni nu se poate abate de la ea. De aceea, obligația ta este să-ți asiguri un venit corespunzător pentru zilele în care nu o să te mai bucuri de avantajele tinereții.  Dacă ai înțeles legile banilor, va trebui să-ți planifici din timp investițiile pentru a asigura viitorul. Pentru asta există diverse modalități: 

  • Un exemplu poate fi să-ți îngropi averea, să ai pentru atunci când ajungi la bătrânețe, doar că există posibilitatea să fie găsită de hoți. 
  • Altă modalitate ar fi să cumperi case și terenuri alese cu grijă, la care valoarea va crește în viitor.
  • Mai există modalitatea prin care să-ți încredințezi banii cu o dobândă anuală, la care să contribui lunar cu o anumită sumă, bani de care poți profita după ce ajungi la bătrânețe. 

O pungă goală pentru o familie împovărată de bătrânețe este o tragedie.

» Începe de pe acum să-ți faci un buget pentru a investi și acumula pentru când vei ajunge la bătrânețe și nu te baza pe pensia de la stat.

7. Perfecționează-ți talentul de a câștiga

Acesta este unul dintre cele mai importante leacuri împotriva sărăciei. Nu este vorba despre aur sau bani, ci despre tine. Despre ce se află în mintea și viața oamenilor, lucruri care îți asigură un viitor fericit sau care ți-l poate distruge.

Dorințele tale trebuie să fie simple, bine conturate și clare iar după, dobândește cunoștințele și abilitățile necesare pentru a le îndeplini. Cu cât câștigi mai multe cunoștințe și abilități, cu atât poți câstiga mai mulți bani. Perfecționează-ți talentele și cunoștințele pentru a fi tot timpul în pas cu noile schimbări.

» Investestirea de timp, bani și energie în dezvoltarea ta și a abilităților tale, este cea mai sigură investiție, cu risc de a pierde 0.

Cum zicea autorul:

Pune aceste leacuri în practică și te vei bucura de o viață îmbelșugată și împărtășește aceste adevăruri tuturor, pentru ca fiecare să se bucure de bogăție.

Cu alte cuvinte, dacă ti s-a parut util acest rezumat, împărtășește-l și altor persoane. Iar dacă îți dorești să citești și alte rezumate te învit accesezi secțiunea blogului Rezumate cărți.

Top cărți de educație financiară:

Dacă reții mai ușor informațiile vizual, poți să urmărești video-ul de mai jos:

Care este cea mai bună carte de educație financiară pe care ai citit-o?

Nu ezita să împărtășești răspunsul tău în comentariile de mai jos. 👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui