fbpx

Cele 6 nevoi umane

cele 6 nevoi umane

Fiecare dintre noi este unic și modelat, în mare parte, în copilărie când mintea descarcă și instalează toate programele primite de la adulții care au grija de noi. Iar aceste programe sunt cele care rulează mai târziu și decid ce este pozitiv sau negativ, ce este bun sau rău, ce ne place și ce nu, ce să acceptăm și ce să evităm. 

Nimic din ce există sau se întâmplă nu este bun sau rău, normal sau anormal, aceste etichete fiind puse de fiecare dintre noi, în funcție de programele pe care le avem instalate. Fiecare trăim în propria noastră realitate. Pentru a înțelege mai bine cum funcționăm, îți voi prezenta cele 6 nevoi umane care ne conduc viața, așa cum le descrie Tony Robbins. 

Toate comportamentele pe care le avem încearcă , în mod constant, să satisfacă aceste nevoi de bază. Toți le avem, dar într-o anumită ordine și proporții diferite, iar ordinea lor este cea care ne dictează comportamentul zilnic. Ele se pot modifica de-a lungul vieții, în funcție de evoluția fiecăruia.

Primele patru sunt nevoile primare, care ne modelează personalitatea, în timp ce celelalte două sunt nevoi spirituale, cele care ne oferă împlinire. 

1. Nevoia de siguranță

Este nevoia de a te simți în siguranță, atât în prezent cât și în viitor. De aici și dorința de a controla totul în jurul nostru pentru a ne simți în siguranță. Este nevoia care urmărește să evite cu orice preț durerea.

Dacă siguranța este o nevoie principală pentru tine, atunci ești o persoană care este foarte organizată, planifică totul în detaliu, evită riscurile sau experiențele noi, preferă locurile familiare. 

Pentru împlinirea acestei valori, încercă să-ți dezvolți tot felul de rutine și obiceiuri care să-ți dea senzația de control și predictibilitate și, totodată, caută activități care îți plac, dar care te scot puțin din zona de confort.

2. Nevoia de varietate

Chiar dacă sună paradoxal, avem nevoie și de noutate, de neprevăzut, surpriză, diversitate sau provocare. Avem nevoie să descoperim lucruri noi. Gândește-te la sentimentul pe care îl ai atunci când mergi în vacanțe, în locuri noi, cât te simți de viu/vie.

Cum spune Tony Robbins:

Avem nevoie de un anumit grad de siguranță pentru a experimenta nesiguranța în viețile noastre.

Dacă aceasta este una dintre principalele tale nevoi, atunci ești o persoană aventuroasă, care pleacă în călătorii fără să analizeze sau să planifice în detaliu. Iar pentru împlinirea acestei nevoi trebuie să-i oferi minții constant lucruri noi, să schimbi rutinele, exercițiile pe care le faci, ceea ce mănânci etc.

3. Nevoia de importanță

Dacă aceasta se află în topul nevoilor tale, atunci ești o persoană care caută constant recunoaștere, ai o dorință de a fi văzut, auzit și ascultat – pe scurt, vrei să fii remarcat. 

Tendința este de a te compara, în mod constant, cu ceilalți, ești competitiv/ă și vrei să ieși în evidență. Recunoașterea îți oferă un sentiment de validare, care te face să te simți special și care te împlinește.

4. Nevoia de conexiune

Suntem ființe sociale ce avem nevoie de conexiune, de a lega relații, prietenii, de a face parte din grupuri. Avem nevoie de apartenență, de aceea vream să facem parte din diverse cluburi și grupuri de oameni.  

Cei cu o nevoie de conexiune mai puternică sunt cei ce știu să comunice foarte bine, să se facă plăcuți, să creeze legături.

Această nevoie de conexiune este mult mai profundă decât pare și se leagă de nevoile de siguranță și de importanță. Astfel, ajungi să te simți înțeles, se crează încredere între tine și ceilalți, se crează sentimentul de apartenență. Studiile realizate arată că neîndeplinirea acestei nevoi, duce la probleme de sănătate, în special de inimă, scurtează viața, și pot genera alte probleme de sănătate mentală.

5. Nevoia de dezvoltare

Pe această planetă, tot ce este viu fie crește, fie moare. Creșterea este una dintre nevoile primare ale vieții.

Tony Robbins

Cei care au această nevoie în top sunt cei care de obicei nu simt o conexiune atât de puternică cu ceilalți, cei care cercetează și își adresează întrebări despre viață și propria persoană. Sunt cei care devin buni în ceea ce fac, care simt nevoia să performeze și au tendința de a deveni perfecționiștii care sunt interesați activ de a-și dezvolta abilitățile, de a crește constant.

Dacă nevoia de siguranță, ne-a asigurat supraviețuirea ca specie, această nevoie ne ajută să evoluăm.

Cei care au această nevoie, se simt neîmpliniți dacă nu se dezvoltă. Totodată, au tendința de a neglija odihna și relaxarea de care au nevoie.

6. Nevoia de contribuție

Aceasta este nevoia supremă, nevoia de avea impact și de a face o lume mai bună!

Unii o fac prin simple donații, alții prin acțiuni de voluntariat dar, cei care au această valoare în top, își direcționează întreaga lor viață pe acest drum. Sunt cei care și-au găsit misiunea, precum Ghandi sau Maica Tereza. 

Cel mai probabil ești o persoană extrem de empatică și plină de compasiune. Îți place să dai înapoi și să împărtășești ceea ce ai.

Asta nu înseamnă că dacă ai această nevoie în top trebuie să ajungi o altă Maica Tereza ci doar să începi să contribui. Nu face pur și simplu voluntariat, începe propriul tău grup de voluntari, contribuind pentru o cauză care este foarte aproape de inima ta.

Care sunt cele top 3 nevoi ale tale, dintre cele prezentate în articol?

Nu ezita să împărtășești răspunsul tău în comentariile de mai jos.

Dacă îți dorești să citești mai multe despre aceste subiecte, îți recomand să parcurgi articolele din categoria Dezvoltare sau să urmărești playlist-ul Sfaturi de la oameni de succes.

Indiferent de ceea ce îți dorești (încredere, direcție, claritate, dezvoltare) ÎNSCRIE-TE la sesiunea gratuită și haide să aflam împreună dacă programul de coaching Strategic Life Plan te poate ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui