Anul 2022 se anunță a fi un an greu din punct de vedere financiar, cu o inflație în creștere, recesiune, plus conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Având in vedere contextul anului 2022, m-am gândit că ar fi o idee bună să vorbim despre regulile pentru investiții a lui Robert Kiyosaki, învățate de la tatăl lui bogat.
Cele 6 reguli pentru investiții
Regula #1: Mentalitatea potrivită pentru bani
Săracii îi învață pe copiii lor următoarele: „mergeți la școală, obțineți un loc de muncă bun, lucrați din greu și economisiți bani, asta vă va face bogați”.
Cei bogați, în schimb, își învață copiii următoarele: „aflați cum funcționează banii, creați locuri de muncă, puneți banii să lucreze pentru voi ca să vă aducă un flux de numerar, asta vă va face bogați”.
Oamenii săraci cred că se pot îmbogăți lucrând pentru un salariu, dar în realitate, acest lucru este foarte greu. Dacă vrei să fii bogat, trebuie mai întâi să-ți schimbi mentalitatea despre bani.
Regula #2: Află ce tip de venit ai
Majoritatea oamenilor când își doresc un venit bun, se gândesc doar la un loc de munca bine plătit. Nu își dau seama că există și alte tipuri de venit.
Exista 3 tipuri de venituri:
- Venitul din salariu, unde se face schimb de timp pentru bani, iar capacitatea de a câștiga este în funcție de cât de mult timp oferi la schimb, este condiționată de angajator și, în plus, este cea mai impozitată formă de venit.
- Venitul din portofoliul de investiții care este important să fie diversificat. A fi cu adevărat diversificat înseamnă a diversifica în toate clasele de active. Din ce în ce mai mulți retaileri încep să intre pe piața de capital și să investească în diverse instrumente financiare, cum ar fi titluri de stat, obligațiuni, fonduri de investiții sau acțiuni.
- Venitul pasiv pe care cei cu un IQ financiar ridicat urmăresc să îl dezvolte cât mai mult. Venitul pasiv este produs, în general, de imobiliare prin chirie lunară sau din afaceri prin profitul pe care ți-l produc (asta dacă afacerea a ajuns la maturitate și funcționează singură).
Dacă vrei să fii bogat, crează-ți mai multe surse de venit pasiv.
Regula #3: Transformă-ți venitul activ în venit pasiv
Majoritatea oamenilor își încep viața ca și angajat, ceea ce e normal.
Primul pas este să înțelegi că există și alte modalități prin care poți câștiga bani, iar după, să începi să-ți transformi venitul din salariu în alte forme de venit. Atunci când ai o mărire de salariu, primul gând este să-ți crești stilul de viață. â
Nu fă asta!
Îndreaptă-i către investiții, pune banii să lucreze pentru tine, pentru a-ți produce un venit pasiv.
Așa că, plătește-te pe tine prima dată, transformă-ți investițiile în cea mai importantă cheltuială a ta și caută să te descurci cu ce-ți rămâne.
Regula #4: Investitorul este activul sau pasivul
Mulți consideră că investițiile sunt riscante. Cu toate acestea, realitatea este că investitorul reprezintă riscul.
El reprezintă activul sau pasivul.
Tot timpul vor exista oameni care vor pierde bani, în timp ce alții câștigă. Asta înseamnă că toate cunoștințele financiare pe care le ai pot fi un activ sau o datorie.
Dacă cunoștințele financiare sunt reduse și investești în ceva riscant, ce nu cunoști, vei face greșeli și vei pierde bani. Pe de altă parte, cei care cunosc foarte bine domeniul, vor câștiga bani.
Așa că, dacă vrei să fii un investitor bun, investește prima dată în educația ta.
Regula #5: Afacerile bune atrag bani
Una dintre marile preocupări ale unui investitor începător este de unde să facă rost de bani, în caz că găsește o afacere bună.
Răspunsul este în felul următor: dacă ești pregătit, adică dacă ai cunoștințele necesare, vei găsi și bani sau te vor găsi ei pe tine.
Obținerea banilor este partea ușoară, partea dificilă este găsirea afacerii care să atragă banii. Motiv pentru care sunt foarte mulți investitori care sunt gata să investească.
Regula #6: Învață să evaluezi riscul și recompensa
Pe măsură ce devii un investitor experimentat, trebuie să înveți să evaluezi riscul și recompensa.
Iată un exemplu:
Dacă ar veni cineva și ți-ar spune: ”Am o ideea de afaceri cu burgeri și am nevoie de o investiție de 25.000 de dolari.” Ar fi o investiție bună?
Dar dacă ți-aș spune că acea persoana a lucrat pentru un lanț mare de burgeri în ultimii 15 ani, a fost vicepreședinte în companie și este gata să iasă și să construiască un lanț de burgeri la nivel mondial?
Te-ar interesa să investești 25.000 de dolari ca să deții 5% din acea companie?
Învățarea și stăpânirea investițiilor necesită o investiție constantă în educația financiară. Aceste reguli sunt elementele de baza pentru a începe, mai departe depinde de tine.
O slujbă este o soluție pe termen scurt pentru o problemă pe termen lung.
Robert Kiyosaki