fbpx

Cele 7 niveluri de investitori – Partea 2

cele 7 niveluri de investitori

Continuăm cu partea a doua a cărții “Cadranul banilor” de Robert Kiyosaki și vorbim despre cele 7 niveluri de investitori. Despre partea 1 am vorbit aici.

Nivelul 6: Cei fără bani pentru investiții

Aceste persoane nu dispun de banii necesari unor investiții, fie cheltuiesc tot ceea ce produc, fie cheltuiesc mai mult. Sunt mulți oameni cu venituri foarte mari care se încadrează în această categorie, întrucât cheltuielile lor depășesc banii pe care-i produc. 

Nivelul 5: Cei care se împrumută

Aceste persoane își rezolvă problemele financiare împrumutând bani. Sunt clienții fideli ai băncilor cu mesajul publicitar “avans mic, rate lunare accesibile.” Sunt cei care cumpără lucruri de care nu au neapărat nevoie, mergând pe premiza că au muncit din greu și merită să se răsplătească.

Sunt cei care sunt numiți des consumatori. Dacă au bani, îi cheltuiesc imediat pe lucruri, dacă nu îi au, își iau un credit de consum.

Acești oameni îți dau impresia că sunt bogați, unii au case impunătoare, mașini de lux, dar dacă te uiți mai de aproape, vei observa că tot ce dețin ei este luat cu bani împrumutați.

Nivelul 4: Cei care economisesc

Acești oameni pun deoparte periodic o sumă modică de bani, de cele mai multe ori într-un depozit bancar, cu o dobândă mică și risc scăzut, sau chiar la saltea, de frică să nu-i piardă.

Sunt exact opusul celor de la nivelul 5. Ei economisesc pentru a-i cheltui mai târziu pe diverse lucruri și nu prea au investiții. Sunt cei care, dacă vor o mașină, strâng bani și o cumpără, ferindu-se de credite bancare. Preferă banii jos și nu datoriile.

Să pui banii la saltea a fost o idee bună în trecut, în prezent, din cauza inflației mari, nu mai este o decizie bună pentru că se devalorizează.  Este în regula să ai o sumă care să acopere nevoile tale pe 6-12 luni, dar restul sumei ar trebui investită într-un instrument care oferă o dobândă peste nivelul inflației. Doar așa vei reuși să păstrezi valoarea banilor.

Nivelul 3: Investitorii “inteligenți”

Investitorii din acest nivel sunt conștienți de necesitatea investițiilor și se împart în 3 categorii:

  • Prima categorie: cei care predau banii unui  planificator financiar. Ei înțeleg importanța investițiilor, dar nu vor să-și bată capul. 
  • A doua categorie: cei care caută investițiile din prima pagină, cei care sunt conduși de frica de a rămâne pe dinafară. Problema lor este că se trezesc prea târziu, pentru că investitorii profesioniști au cumpărat deja cu mult înainte ca știrea să apară în ziare. 
  • A treia categorie: pasionații de jocuri de noroc, cei care “joacă” la bursă, nu investesc, ei  speră să dea lovitura și să se îmbogățească peste noapte. Dar 90% din ei pierd banii, conform statisticilor.

Nivelul 2: Investitorii pe termen lung

Sunt acei investitori care au o educație financiară dezvoltată, cunosc domeniul, au o strategie și un plan pe termen lung pentru a-și atinge obiectivele și, în general, folosesc un portofoliu diversificat. 

Obiectivul lor este să investească pe termen lung, fără a încerca să bată piața.

Nivelul 1: Investitorii sofisticați

Acești investitori sunt cei care au experiență și cunoștințe solide, investesc sume mari de bani, preferă acțiunile individuale și au o toleranță la risc ridicată pentru că îi ajuta experiența. Pe scurt, sunt investitorii profesionisti, full time.

Nivelul 0: Capitaliștii

Sunt acei 1% din lume ce reprezintă niște puteri financiare, care pun lumea în mișcare. Sunt cei care furnizează banii cu care sunt create locuri de muncă și afaceri. Putem lua ca exemple: John D. Rockefeller, J.P. Morgan sau George Soroș.

Filozofia celor bogați și a celor săraci este următoarea: cei bogați își investesc banii și cheltuiesc ceea  ce le rămâne, cei săraci își cheltuiesc banii și investesc ceea ce le rămâne.

Kiyosaki

Partea 1: Cadranul banilor

Partea 3: Cei 7 pași către succesul financiar

Varianta video:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui