fbpx

Cele 7 trepte ale independenței financiare

independenta financiara

Tu pe ce treaptă ești în drumul spre independența financiară?

Astăzi vom vorbi despre cele 7 trepte ale independenței financiare, pentru a veni în completarea articolului despre ce este independența financiară și cum poți ajunge la ea.

Se vorbește foarte des despre independența financiară și din ce în ce mai mulți oameni visează la asta, unii chiar își stabilesc obiective în direcția acesta. Problema este că independența financiară este un termen care nu definește clar rezultatul, la fel cum este și succes, care pentru fiecare arată diferit.
Așa că în acest articol am împărțit acest proces în 7 trepte și 3 niveluri ale independenței financiare.

Treapta 0 – Problemele financiare 

Am notat-o cu 0 și nu cu 1,  pentru că atunci când ai probleme financiare, ești pe 0 sau chiar pe minus. Majoritatea oamenilor au trecut prin această experiență, în special atunci când pleacă din sânul familiei și dau de realitatea vieții, chirie, facturi, rate sau alte nevoi, iar părinții nu mai sunt acolo să îi susțină.

Problemele cu banii, nu sunt o experiență plăcută, crează mult stres și nu prea te mai poți bucura de viață.

Treapta 1 – Stabil financiar

La acest nivel trăiești de la salariu la salariu, dar supraviețuiești, reușești să-ți plătești facturile, îți acoperi nevoile și nu ești stresat că îți bate executorul noaptea la ușă.

Aici ești în etapa în care cea mai bună decizie este să începi să-ți monitorizezi cheltuielile și să îți bugetezi venitul, pentru a începe să economisești câte puțin, pentru a-ți construi un fond de urgență care să-ți acopere cheltuielile pe minim 6 luni. Am vorbit în Sisteme de administrare a banilor despre asta. 

Și, tot aici, este etapa în care ai nevoie să îți dezvolți cunoștințele financiare și nu numai, pentru a putea trece la treapta 2.

Treapta 2 – Confortul financiar

În aceasta etapă, venitul îți acoperă nevoile și ai început să ai și ceva economii, un fond de urgență și chiar te gândești să investești în ceva. Este etapa în care se află clasa de mijloc și, unde de cele mai multe ori,  nu urcă mai sus, uneori chiar coboară. Este o treaptă plină cu capcane. 

De ce? 

Pentru că ești într-o zonă confortabilă și apar tot felul de dorințe: începi să-ți arăți statutul printr-o mașină scumpă sau să concurezi cu vecinul printr-o casă mai mare. Așa ești atras în capcana de a te împrumuta, accesezi credite, pentru că ai impresia că le poți duce, moment în care mulți se întorc pe treapta 1 sau chiar 0.

Treapta 3 – Începutul independenței financiare

Este etapa în care ai început să ai un venit pasiv, dar nu este încă suficient de mare cât să-ți acopere nivelul de trai.  Este etapa în care visezi la ziua demisiei tale.

Aici mulți încep să-și caute un job care le place. Sau încep să lucreze la ceva pe cont propriu, care să le aducă un venit. Atunci când nu mai trăiești de la salariu la salariu, începi să vezi altfel lucrurile și să nu mai simți presiunea unui job.

Treapta 4 – Independența financiară Nivelul 1

Este primul nivel al independenței financiare și este primul pas afară din cușca în care ești obligat să lucrezi 5 zile pe săptămână, cu program de la 8 la 17. Este acel moment când ai suficiente venituri pasive pentru a-ți acoperi cheltuielile, fără să mai fii nevoit să lucrezi și ești liber să faci ce vrei toată ziua.

Dar este valabil atâta timp cât te limitezi la nevoile de bază, pentru că doar atât îți permiți momentan.

Treapta 5 – Independența financiară Nivelul 2

Este nivelul în care veniturile pasive îți acoperă nevoile de bază și îți rămân bani suficient și pentru plăceri, incluzând hobby-uri, mese în oraș, concedii în afara țării. Este o “clasă de mijloc” a celor celor care sunt independenți financiar.

Treapta 6 – Independența financiară Nivelul 3 sau Independența Totală

Este etapa în care îți permiți să fii independent financiar oriunde în lume, nu doar în țara ta. Dacă mâine te muți la Paris, unul dintre cele mai scumpe orașe din lume, vei fi în continuare liber. Iar zborul va fi la clasa întâi, desigur.

Este libertatea financiară care-ți permite să faci orice, fără a lua în calcul costul, deci nu ai limite.

Independența financiară este un proces de durată. Mulți o iau în aceasta direcție, dar nu mulți ajung acolo. Este la fel ca în cazul urcării unui munte: privit de jos, acesta pare imposibil de escaladat, dar dacă o iei pas cu pas, și împărți traseul în etape, vei realiza că procesul va fi mai ușor de parcurs și vei rămâne motivat. Trebuie doar să ai curaj.

Scopul nu este să ai cât mai mulți bani. Scopul este să îți trăiești viața în termenii tăi.

Chris Brogan

Dacă preferi varianta video:

Tu la ce treaptă te afli și cum ai ajuns acolo? Nu ezita să ne împărtășești răspunsul tău în comentariile de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui