Fii stăpân pe dimineața ta! Fă-ți viața mai bună!
Dacă ai citit cărți de Robin Sharma, cel mai probabil îi recunoști stilul aparte prin care își exprimă ideile și mesajul sub formă de parabole. Deci, și în cartea de față, la fel ca în renumitele cărți ale lui, Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul și Lider fără funcție, autorul explică beneficiile trezitului devreme printr-o poveste fictivă despre o antreprenoare, un artist, un miliardar și un guru în dezvoltare personală.
În rezumatul de față voi încerca să extrag lecțiile învață din această carte și mai puțin povestea în sine.
Lecția 1: Oamenii de succes se trezesc devreme
Te trezește alarma dimineața, îi dai amânare si te mai pui câteva minute din nou la somn? După care sună din nou, te ridici grăbit ca să te pregătești să nu întârzii la serviciu.
Îți sună cunoscut?
Asta pentru că așa fac majoritatea, se trezesc și ziua le preia conducerea. Vrei să faci parte din majoritate?
Dacă vrei să faci parte din cei 5%, atunci oprește-te să te comporți ca cei 95%. Cei aflați printre primii 5% sunt mai puțin preocupați de faimă, bani și aprobarea celorlalți și mult mai interesați să-și depășească nivelul prin măiestrie, să-și ridice nivelul de bunăstare și să creeze genul de productivitate care inspiră milioane de oameni. De aceea fac adesea milioane. Nu lenevi, dă mereu tot ce ai mai bun.
Câteva beneficii ale trezitului devreme:
- Ai 2-3 ore de avans față de cei care dorm.
- Te poți concentra fără să fii întrerupt și este timpul perfect pentru pasiunile tale sau dezvoltare, cum ar fi cititul.
- Ești mai productiv pentru că dimineața creierul este mai performant.
- Nivelul de stres scade considerabil dimineața pentru că nu are presiunea timpului.
- Poți să-ți planifici ziua în liniște.
- Ai timp de exerciții, meditație sau mic dejun.
Lecția 2: Învață Formula 20/20/20
Pe parcul cărții se aduce în discuție foarte des această formulă și este prezentată ca fiind mare secret.
Ea este o schemă, o rutină de o ora împărțită în trei intervale de timp a câte 20 de minute fiecare și este poate cea mai importantă idee din carte.
Intervalul 1: FĂ MIȘCARE (20 de minute)
- Fă exerciții intense.
- Transpiră.
- Respiră.
- Hidratează-te.
Beneficii:
- Scade nivelul de cortizol.
- Crește nivelul de dopamină și serotonină.
- Mai multă concentrare și productivitate.
- Mai puțin stres.
Cu alte cuvinte, calitatea zilei se va schimba în întregime dacă începi ziua cu exerciții fizice.
Intervalul 2: REFLECTEAZĂ (20 de minute)
- Scrie în jurnal.
- Meditează.
- Plănuiește-ți ziua.
- Scrie pentru ce ești recunoscător.
Beneficii:
- Stare de liniște interioară.
- Mai mult optimism.
- Crește creativitatea și performanța.
- Scade reactivitatea.
Acest interval este menit să te ajute să-ți intensifici conștientizarea de sine, la eliberarea de stres și să-ți restabilești starea de bine.
Intervalul 3: DEZVOLTĂ-TE (20 de minute)
- Citește cărți.
- Ascultă audiobook-uri.
- Studiază.
- Revizuiește-ți obiectivele.
Beneficii:
- Mai multă cunoaștere.
- Crește încrederea.
- Dezvoltare personală.
- Îmbunătățirea și dezvoltarea de noi aptitudini.
- Creșterea venitului.
Cu alte cuvinte, în acest interval îți îmbunătățești viața.
Lecția 3: Cele 10 Tactici pentru Genialitate pe Viață
Aceste 10 obișnuințe sunt factori amplificatori care-ți garantează trecerea de la rezultate liniare la recompense pe măsură.
Tactica 1: Sfera Etanșă a concentrării absolute
Dependența față de distragere înseamnă moartea productivității creative. Cu alte cuvinte, în fiecare dimineață intri într-o stare de izolare față de telefon, social media, televizor, știri și alte distrageri.
Tactica 2: Regula 90/90/1
Cum să capeți un avantaj competitiv în domeniul tău de activitate.
În următoarele 90 de zile, folosește-ți primele 90 de minute din programul de lucru pentru a-ți concentra toată atenția și efortul pe un singur proiect. Iar în cele 90 de minute nu te lăsa distras de socializare, gadget-uri sau altceva, fii superproductiv.
Tactia 3: Metoda 60/10
Cercetările confirma faptul că cei mai buni performeri nu muncesc continuu și în mod liniar, până la epuizare. În cele 90 de minute poți muncii 60 de minute neîntrerupte, izolat în sfera etanșă, iar după cele 60 de minute, reîncarcă-ți bateriile timp de 10 minute. În acest interval ridicăte de la birou, plimbă-te, ascultă muzică, meditează. Iar după 10 minute revino la muncă.
Tactica 4: Conceptul celor 5 Ținte Zilnice
Unul dintre secretele extraordinare ale performanței este să vă obișnuiți atenția să obțineți mici victorii zilnic. Dimineața în intervalul de 20 de minute unde îți planifici ziua, stabilește-ți 5 obiective mici pe ziua respectivă, ca după ce le atingi să simți că ai petrecut ziua așa cum trebuie.
Tactica 5: Antrenamentul pentru redobândirea forței
Faptul că te miști regulat îți sporește concentrarea, capacitatea de învățare, îmbunătățește somnul și susține longevitatea prin producția de hormon de creștere. S-a dovedit științific că pe lângă mișcare, meditație, o dietă echilibrată, calitatea somnului și postul intermitent, te protejează împotriva îmbătrânirii.
Una dintre cele mai frumoase activități pe care o poți face după programul de lucru sau seara, este o plimbare de 60 de minute în natură pe jos sau cu bicicleta.
Tactica 6: Protocolul 2 Masaje
Studiile au demonstrat că masajul îmbunătățește performanța creierului, scade nivelul de stres, scade tensiunea musculară și te scapă de dureri. Pentru a aplica această tactică stabilește-ți în programul săptămânal doua masaje. Pentru că lucrurile programate sunt lucruri care se fac.
Tactica 7: Universitatea din Trafic
Oamenii stau în trafic în medie 60 de minute zilnic, asta înseamnă 3 ani din viață, la o durată medie de viață. Participarea la Universitatea din Trafic înseamnă să utilizezi timpul de călătorie pentru a învăța, pentru a-ți dezvolta abilitățile profesionale sau cunoștințele proprii. Cum? Poți asculta, audiobook-uri sau podcasturi folositoare.
Tactica 8: Tehnica Echipei de Vis
Performerii își deleagă și automatizează toate activitățile, cu excepția celor aflate în zona lor de competență, ceea ce le permite să se concentreze doar pe un singur lucru. În echipa ta de vis ar putea fi, un antrenor de fitness cu care să-ți desfășori antrenamentele, un nutriționist, un consilier pe probleme financiare, un coach sau un mentor în domeniul tău de activitate.
Tactica 9: Sistemul de Proiectare Săptămânală
Cum ziceam și mai sus, lucrurile programate sunt lucrurile care se fac. Rezervă-ți 30 de minute în fiecare duminică dimineață pentru a-ți programa săptămâna, pe zile și ore. Dacă vei face asta săptămânal vei lua un avânt considerabil și îți vei îmbunătății considerabil viața.
Tactica 10: 60 de Minute Elev
Marii lideri au o curiozitate nemărginită și un apetit nelimitat de a deveni cât mai buni posibil.
Timp de 60 de minute pe zi, studiază ca și cum ai fii la școală. Aici poate include studiul unui program online, urmărirea de videouri care îți formează noi abilități, lectură sau discuții cu un mentor sau coach. Rezultatele se vor vedea în timp sub formă de profit, măiestrie și bucurie sufletească.
Concluzii
Din punctul meu de vedere cărțile lui Robin Sharma merită citite în întregime pentru povestea din ele prin care reușește să te motiveze.
Iar dacă ar fi o idee de pus idee pus în practică, acea idee este Regula 20/20/20, pe care o poți adapta după nevoile tale.
Cărțile Robin Sharma:
Clubul 5 A.M.
Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul
Lider fără funcție
Dacă preferi varianta video: