Când oamenii sunt liberi să facă ceea ce vor, de obicei se imită unii pe alții.
Eric Hoffer
Despre carte:
Connected scrisă de Christakis şi Fowler ne explică puterea uimitoare a rețelelor sociale și influența noastră profundă asupra vieții celuilalt.
Avem impresia că suntem persoane care își controlează singuri viața, însă după cum arată studiile celor doi, suntem defapt niște celule într-un organism mult mai complex.
Faptul că un apropiat are niște obiceiuri, asta ne impactează în mod direct și se pare că nu doar atât, suntem influențați chiar și de oameni cu care nu avem contact direct, după cum arată mai multe studii făcute de cei doi sociologi.De exemplu: studenții care au colegi de camera silitori devin și ei mai silitori, dacă avem prieteni care au obiceiul de a mânca nesănătos sau obezi, avem șanse foarte mari să devenim și noi obezi.
Rețele sociale au tendința de a amplifica orice element regăsit în interiorul lor.
De aceea studiile arată că nu avem control complet asupra propriilor alegeri. Și cand te întrebi de ce se intampla aceste lucruri, răspunsul este pe că așa suntem programați biologic, să-i imitat pe caillat în comportament lor, atât cel exterior cât și cel interior, așa am evoluat ca specie.
Cartea este mult mai complexă și amănunțită decât am prezentat-o eu aici. Prima partea a cărții unde sunt prezentate foarte multe studii cu datele exacte, este fascinantă și de de-a dreptul șocantă, după ce o citești nu are cum să nu-ți schimbe modul în care gandesti despre fiecare aspect al vieții.
De reținut:
- Dacă vrei să convingi un fumator să se lase de fumat, nu trebuie sa transmiti asta, îl înconjori cu mai mulți nefumatori.
- Oamenii imită expresia facială a celorlalți și astfel ajung să simtă ce simt ceilalți. Acest lucru se numește aferentă afectivă. Pentru că transmiterea semnalului se face de la mușchii feței către creier, spre deosebire de circuitul obișnuit, care pornește de la creier spre muschi. De aceea este bine să zâmbești atunci când simți o mare suferință. Și acesta este și motivul pentru care avem tendința de a simți ce simt alții.
- Conform unui studiu din 1984, există șanse mai mari să obții fericirea dacă ai prieteni sau rude fericite, decât dacă obții mai mult bani. Și nu doar atât, oamenii care sunt la a treia treaptă distanța de tine, pe care probabil nu i-ai întâlnit niciodată, pot avea un impact mai mare asupra fericirii tale decât un teanc de bani în buzunar.(explică mai pe larg în carte cum se întâmplă asta)Iar alt studiu făcut mult mai recent, arată că fiecare prieten fericit pe care-l are o persoană crește probabilitatea acelei persoane să fie fericită cu aprox. 9%. Și fiecare prieten nefericit, diminuează această probabilitate cu 7%.
Iar dacă acel prieten fericit locuiește la mai puțin de un km distanță de tine, crește probabilitatea ca tu să fii fericit cu 25%.Doar că efectul prietenilor fericiți, durează aproximativ un an. La fel cum câștigătorii la loto se obișnuiesc cu noua lor avere, așa ne obișnuim și noi cu starea de fericire a prietenilor noștri.
- Plăcerea de durată este greu de obținut deoarece oamenii sunt persoane hedoniste.
Cu toate că o schimbare de circumstanțe în viață îl poate face fericit, cum ar fi un câștig la loto sau nefericit, cum ar fi paralizarea corpului, numeroase cercetări au demonstrat că oamenii au tendința să revină după un an sau doi, la nivelul anterior de fericire după asemenea evenimente.
Altfel spus, o persoană care încearca să devina mai fericită este asemenea cuiva care vrea să urce pe o scară rulantă care coboară. Deși merită să faci efortul de a urca și de a deveni fericiți, efectul este anulat de procesul de adaptare care te împinge înapoi la stadiu inițial.
- Se pare că activitățile sportive, implicarea unui efort susținut, lupta pentru atingerea unui obiectiv important sau a unui scop personal, chiar și invitatul unei navete lungi, creeaza fericire.Dar în ciuda acestor eforturi, fiecare dintre noi are tendința să rămână o perioada lungă într-o anumită dispoziție. Se pare că avem o anumită valoare fix în ceea ce privește fericirea personală, care este influențată puternic de factorii genetici. Mai exact, specialiștii în genetică au ajuns la concluzia că fericirea pe termen lung depinde în proportie de 50% de genetic, 10% de circumstanțe(unde trăim, cât de bogați sau sănătoși suntem) și 40% de ceea ce alegem să gândim și să facem.
- Oamenii își evaluează propria bunăstare neținând cont atât de mult de sumele de bani pe care le câștigă, ci de cât de mult câștigă comparativ cu oamenii pe care-i cunosc.
Iar un experiment facut pe acest subiect arată că majoritatea subiecților din studiu au indicat că mai degrabă ar munci la o companie cu un salariul anual de 33.000$, decât să muncească într-o companie unde salariul lor anual a fi de 35.000$, dar restul angajaților ar primi 38.000$.
Preferăm să fim pești mari într-o baltă mică, decât pești si mai mari într-un ocean plin cu balene.