fbpx

Cum ajungi la independență financiară

Articol Efectul Fluturelui

Deși conceptul este destul de simplu, foarte puțini reușesc să-l atingă. De ce? Este un proces de durată, necesită motivație și disciplină iar nevoile se schimbă și cresc pe măsură ce ne apropiem de el.

Ce este independența financiară?

Nu am găsit o definiție universală dar pentru mine independența financiară înseamnă să am un venit pasiv sau o sumă mare de bani suficient de mare încât să-mi acopere toate cheltuielile și astfel să nu mai fiu nevoit să lucrez niciodată.

Am scris mai în detaliu despre asta într-un alt articol: Cele 7 trepte ale independenței financiare.

De ce ai vrea să fi independent financiar?

În urmă cu 7 ani, într-o discuție cu managerul meu mi-a zis următoarele: “nu ai să vezi niciun milionar care lucrează doar 8 ore pe zi”. Îndemnul lui era defapt să lucrez peste program, cât mai mult, fiindcă doar așa voi ajunge la succesul financiar pe care mi-l doream. Dar abia după 5 ani, ajungând să schimb mai multe poziții de top management, am realizat că nu ai să vezi niciun milionar angajat, indiferent de câte ore lucrează.  

De ce?

Pentru că facem parte dintr-un sistem, probabil creat cu intenție, în care suntem obligați să alergăm toată viața după bani și pe care îi primim cu porția astfel încât să fim dependenți de ei. 

Nu așa ne învață la școală? Că trebuie să fim cuminți, să ridicăm mâna când vrem să vorbim, să ne căutăm un loc de muncă stabil, să stăm cu capul plecat și să muncim mult, într-un program fix, ca să ne permitem standardul de viață impus de societate. 

Hai să fim sinceri, câți dintre voi își iubesc locul de muncă sau câți ar mai merge la muncă dacă nu ar mai fi plătiți? Puțini, cel mai probabil. Într-un studiu Gallup, doar 13% din angajații la nivel mondial sunt fericiți la locul de muncă. 

Totuși, petrecem minim 9 ore pe zi la muncă în cel mai bun caz, într-un program impus, 5 zile pe săptămână, 250 de zile pe an, timp de 50 de ani, pentru ca la final să beneficiem de o pensie sub salariul minim și de timp liber. Doar că, dacă te uiți la bătrânii care au fost angajați toată viața, vei observa că și-au consumat energia și majoritatea dintre ei par că nu mai au suficientă putere să se mai bucure de viață.

Speranța medie de viață este de 78 de ani, în timp ce vârsta de pensionare este de 67. Lucrăm timp de 50 de ani pentru a fi liberi timp de 11. Sună asta a afacere bună?

Elon Musk

Cum poți atinge independența financiară?

Înainte de a ajunge acolo, trebuie să cunoști câteva lucruri: Ce înseamnă pentru tine să fii independent financiar? Unde te afli acum comparativ cu unde vrei să ajungi? (îți recomand un alt articol în care am scris mai multe despre asta: Cele 7 trepte ale independenței financiare.)

Identifică ce venituri ai, ce cheltuieli și care este rata de economisire. Poți folosi acest calculator de independență financiară sau ceva similar, pentru a vedea de cât timp vei avea nevoie pentru a ajunge independent financiar.

Există două variante prin care poți atinge independența financiară:

  • Fie ai o sumă mare de bani care să-ți asigure traiul până la finalul vieții. De exemplu: primești moștenire o sumă mare de bani sau câștigi la loto.
  • Fie ai un venit pasiv care să-ți genereze o sumă suficient de mare cât să-ți asigure stilul de viață. De exemplu: venituri generate printr-o afacere care funcționează și fără tine sau din investiții.

Studiu de caz

Să luăm două persoane fictive, să le zicem Vasilică și Georgică. 

  • Vasilică nu este angajat și nu lucrează, el este implicat în diverse proiecte de mediu, de care este foarte pasionat. În schimb, are un spațiu comercial dat în chirie care-i aduce un venit lunar de 4000 de lei. Din această sumă, el plătește 1000 de lei chiria și întreținerea la garsonieră și dă aproximativ 1000 de lei pe mâncare și alte necesități. Pentru că nu merge la serviciu zilnic, nu are nevoie de mașină în schimb, plătește 300 de lei lunar pe abonamentul de transport în comun și taxi. Încă 1000 de lei se duc pe mese în oraș și alte plăceri și la final de lună îi rămân aproximativ 700 de lei, pe care îi investește la bursă.
  • Georgică în schimb, are un loc de muncă, este un corporatist de succes cu un salariu net de 8000 de lei și pentru că are un venit bun, a ales să stea într-un apartament într-o zonă bună. Ca orice persoană de succes, are nevoie de o mașină luxoasă la care plătește lunar leasing, plus asigurare și combustibil, însumând aproximativ 2000 de lei/lună. Suma pentru mâncare este aceeași ca și în cazul lui Vasilică, 1000 de lei în schimb, mănâncă mai des în oraș și are mai multe haine de firmă, pe care cheltuie lunar 2000 de lei. La final de lună Georgică rămâne cu 1000 de lei. 

Dacă ținem cont de suma cu care rămân cei doi la final de lună, concluzionăm că Georgică este mai bogat decât Vasilică.

Doar că aici vorbim de independență financiară, iar ea se măsoară în timp și nu în bani.

Georgică lucrează 9 ore pe zi, cu program impus de la 8 la 17, 5 zile pe săptămână, 250 de zile pe an. Nu își ia liber când vrea, nu se trezește când vrea și nu face ce vrea.

În schimb, Vasilică se trezește când vrea, face ce îi place, lucrează când dorește și are control nelimitat pe timpul lui liber. 

Care dintre ei este prins în cursa șobolanului și care este liber?
Răspunsul este evident.

A fi bogat înseamnă a avea bani, a fi independent financiar înseamnă a avea timp.

Am ilustrat acest concept și într-o variantă video: 👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui