fbpx

Cum îți descoperi pasiunea și cum faci bani din ea

cum iti descoperi pasiunea

Ți s-a întâmplat vreodată să te trezești dimineață lipsit de motivație, fără niciun chef de a te ridica din pat?

Există diverse motive pentru care se întâmplă acest lucru însă poate cel mai important dintre toate este lipsa unei pasiuni sau a unei misiuni personale.

Important de știut este că tu este cel care alege ce să urmărești în viață. Indiferent de ce alegi să urmărești, trebuie să se învârtă întotdeauna în jurul împlinirii. Împlinirea înseamnă de cele mai multe ori construirea unui set de abilități care să-ți permită să te servească atât pe tine cât și pe ceilalți.

Există concepția greșită despre pasiune cum că te năști cu ea și că trebuie doar să o descoperi. Adevărul este că pasiunea este mai degrabă un proces, care poate fi explicat simplu prin formula de mai jos:

Fascinație + Măiestrie = Pasiune

Fascinația – este creată prin implicarea în diverse zone de interes până când găsești ceva care îți place.

Măiestria – este un punct la care ajungi prin exersarea efortului dar și a plictiselii în zona ta de fascinație, pentru a dobândi un nivel înalt al abilităților tale.

Combinarea acestor două procese duce la construirea unei pasiuni.

Dacă ar fi să-l transform în câțiva pași prin care poți ajunge să faci ceva care să ducă la împlinire, ar arăta cam așa:

 1. Identifică-ți o zonă de interes.
 2. Implică-te profund în ea.
 3. Dacă îți place, te vei implica și mai mult, iar acest lucru poate aduce uneori o fascinație față de acea zonă de interes.
 4. Transformă-ți fascinația într-un obiectiv al tău și devin-o expert în acel domeniu!
 5. Servește-i pe ceilalți prin cunoștințele dobândite în respectivul domeniu.

Și pentru ca acest lucru să funcționeze ai nevoie de 3 lucruri: Trebuie să-ți cunoști valorile personale (esența ta), să ai un obiectiv suficient de puternic și un DE CE semnificativ.

Pasiune vs Misiune

Înainte de toate, vreau sa clarific puțin diferențele dintre pasiune și misiune, pentru că în functie de persoană, anumiți termeni au o încărcătură diferită și automat alt sens. Termenul pasiune este des folosit în mediul online, mulți sunt în căutarea pasiunii, dar de cele mai multe ori ce caută ei este defapt misiunea, nu pasiunea.

Cea simplă și clară definiție pe care am găsit-o în acest sens:

Pasiunea este pentru tine, iar misiunea este pentru ceilalți. Când îți folosești pasiunea în slujba celorlalți, ea devine misiunea ta.

Jay Shetty

Valorile personale

Este esențial să ne știm valorile personale, ele reprezintă esența noastră. Dacă nu-ți cunoști valorile, nu te poți cunoaște pe tine, și dacă nu te cunoști pe tine, nu ști dacă ceva te poate împlini sau nu, deși se poate întâmpla ca uneori să o faci intuitiv.

Omul este dispus uneori să-și încalce nevoile de bază ca să-și satisfacă valorile personale și să caute împlinire. De exemplu, probabil mulți dintre noi cunoaștem cel puțin o persoană care și-a sacrificat siguranța financiară doar ca să-și achiziționeze un telefon sau o mașină? Iar la final, se aleg cu o satisfacție de moment și nu cu o împlinire pe termen lung.

În cazul meu, s-a întâmplat să schimb mai multe joburi de-a lungul timpului, joburi în care am făcut performanță, unde mediul era foarte plăcut, unde existau o mulțime de beneficii, dar cu toate astea, nu mă simțeam împlinit. Doar că atunci mi-a fost greu să înteleg de ce și de multe ori se întâmpla să caut vină în alte persoane și nu în mine.

Claritatea a venit mult mai târziu când mi-am descoperit valorile și am înțeles mai bine cum funcționează ele. Jobul erau bun, oamenii erau faini, mediul era plăcut, doar că principalele mele valori erau defapt altele și nu-mi erau împlinite.

De aceea, consider că dacă nu-ți știi valorile, nu poți lua deciziile potrivite, deciziile nepotrivite duc la obiective nepotrivite, care la rândul lor te vor duce pe drumul greșit.

Test de valori

Un test foarte bun prin care-ți poți afla propriile valori: Test Axa Interioară.
După care, răspunde la următoarele întrebări:

 1. Uită-te de-a lungul timpului, ce ai făcut și ți-a adus împlinire în valorile tale principale?
 2. Ce anumte te-a împlinit în acea activitate?
 3. Împlinirea a fost din acțiunea făcută sau din rezultat și din aprecierea celorlalți?
 4. Ai mai fi făcut acea activitate dacă nu ar fi existat acel rezultat?

Dacă vei urmări doar rezultatul sau aprecierea de la final, acțiunea pe care o faci să ajungi acolo va deveni o povară și într-un final nu-ți va mai aduce împlinire.

Vorbeam recent într-o sesiune de coaching cu un client care muncea foarte mult, dar în același timp amâna acțiunile și reușea să îndeplinească sarcinile doar dacă aveau un deadline, altfel evita pe cât posibil să lucreze la proiectele importante și prioritare. De aici a reieșit faptul că exista ceva durere în procesul său de acțiune. Dar cu toate astea, curios era faptul că era dispus să lucreze și gratuit doar ca să ducă lucrurile la bun sfârșit. Era un paradox: pe deoparte, puteai zice că nu se afla în zona lui de interes, dar pe de cealaltă parte, părea că asta era defapt misiunea lui.

După mai multe întrebări, concluzia la care am ajuns e că nu activitatea îl împlinea defapt, ci rezultatul final care ieșea din munca sa și aprecierea pe care o primea de la ceilalți. La întrebarea „Ai mai face ceea ce faci, dar fără a avea rezultate și aprecierea celorlalți?” Răspunsul său a fost clar „NU”.

Îți dau un alt exemplu, mie îmi place să călătoresc, mai ales în zonele cu multă natură. Când mă aflu într-o călătorie, sunt mai prezent decât de obicei și îmi doresc ca timpul (procesul) să curgă cât mai lent posibil, nu mă grăbesc să ajung la final și nu urmăresc vreun rezultat, doar mă bucur de proces.

Un exemplu opus în acest sens:

Într-o ședință de coaching, am avut o clientă căreia îi plăcea să călătorească și avea impresia că asta îi aduce împlinire. Dar după ce am discutat puțin și am clarificat unele lucruri, am ajuns la întrebarea: „Dacă ai merge în aceste călătorii, dar nu ar știi nimeni că faci asta, nu ai posta poze pe social media din timpul călătoriei, ai mai merge cu aceeași plăcere?” Și după un moment de gândire, răspunsul a fost: „Nu neapărat”. Deci rezultatul pe care îl urmărea erau defapt pozele și prezența ei pe social media, de acolo își lua toată aprecierea.

Vreau să subliniez un lucru, nici unul dintre exemplele de mai sus nu este bun sau rău, este vorba doar de valorile personale.

Așa că, răspunde la întrebările de mai sus, în răspunsul lor s-ar putea să-ți găsești misiunea.

Întrebări prin care să-ți găsești pasiunea

Acum, ține cont de valorile tale și răspunsurile pe care le-ai dat la întrebările de mai sus și răspunde la urmatorul set de întrebări:

 1. Care este ținta mea supremă?
 2. Dacă aș putea să fac un singur lucru pentru tot restul vieții, ce aș face?
 3. Ce aș face și dacă nu aș fi plătit?
 4. Care sunt activitațile care mă fac să mă simt în largul meu?
 5. Ce iubesc să fac?
 6. Care sunt abilitățile mele pe care le consider superputeri?
 7. Cu ce îți place să îi ajuți pe ceilalți?
 8. Când ești nerăbdător să faci ceva?
 9. Când a fost ultima oară când ai făcut mai mult decât ți s-a cerut? Despre ce era vorba?
 10. Când a fost ultima oară când ai fost atât de concentrat încât ai uitat de noțiunea timpului? Ce făceai atunci?
 11. Când a fost ultima dată când ai avut dificultăți de a dormi pentru că erai entuziasmat de proiectul la care lucrai? Despre ce era acel proiect?
 12. Ce abilitate de-a ta este apreciată de prietenii tăi (colegi)?
 13. În legătură cu ce ești curios de obicei?
 14. Dacă banii, timpul și abilitățile nu ar fi o problemă, ce ai alege să faci?
 15. Ce aspecte din munca pe care o faci te încarcă cu energie?

Un obstacol pe care l-am observat des în ședințele de coaching, este că nu știm ce ne place să facem.

O rezolvare la această problemă ne-o oferă Charlie Munger, partenerul de afaceri a lui Warren Buffet, care recomandă să faci o listă cu lucrurile pe care ți-ar plăcea să le faci. Apoi, să găsești câteva persoane din fiecare domeniu și să le pui întrebări astfel încât, să afli dacă acel domeniu de activitate este potrivit sau nu pentru tine.

Monetizarea pasiunii

Un instrument ajutator pentru a-ți tranforma pasiunea într-o sursă de venit este cercul performanței:

cercul performantei

 1. Vezi care sunt lucrurile pe care le iubești să le faci.
 2. Vezi la ce ești bun, ce competențe ai, la ce zic apropiații că te pricepi.
 3. Care sunt domenile potrivite și cum poți fi platit pentru asta.

Iar la final verifică care sunt acele lucruri care se regăsesc la intersecția dintre cele trei cercuri.
Nu te grăbi! I-ați timp să stai și să reflectezi la întrebările de mai sus și la acest exercițiu.

Recomandări

Dacă ai dificultăți în a găsi aceste zone de interes, folosește meditația. Meditează la viața pe care ți-o dorești. Stai în liniște, ascultă muzică calmă pe fundal, poți să te acoperi cu ceva, lasă-te pe spate și privirea ridic-o puțin în sus pentru activarea subconștientului și pictează-ți viața pe care ți-o dorești.

Un studiu condus de psihologul olandez Ap Dijksterhuis, dovedește faptul că este mai bine ca unele decizii să fie soluționate de subconștient. Cu alte cuvinte, încercarea activă de a ajunge la aceste decizii te conduce la un rezultat mai prost decât dacă am introduce pur și simplu informațiile relevante, lăsând structurile mentale ale subconștientului să cugete asupra lucrurilor.

Nu este ușor să răspundem la aceste întrebări, mai ales când avem atâtea distrageri care ne țin mintea ocupată în fiecare secundă (notificările de pe social media, navigarea fără sens pe internet, e-mailuri, etc.), fără ai da voie să gândescă prea mult sau prea profund.

Nu zic să renunți la lucrurile astea, mai mult ca niciodată, ele sunt niște instrumente potrivite pentru a-ți monetiza pasiunea, doar că, uneori mai avem nevoie și de pauze.

Pentru a ne descoperi pasiunea și misiunea trebuie să ne punem întrebări și trebuie ca din când în când, să ne oferim și o pauză, ca să ne ascultăm răspunsurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui