Dacă pentru a citi o carte pe săptămână ai nevoie, în medie, de 45 de minute pe zi. Cum ar fi dacă ai citi-o în 30 minute sau, de ce nu, în 20 de minute, iar în loc de o carte pe săptămână ai citi două?
Ți se pare imposibil?
Când Bill Gates a fost întrebat care este superputerea lui, răspunsul său a fost, viteza cu care citește.
Viteza medie de citire este între 200 și 250 de cuvinte pe minut.
De exemplu, în momentul acesta, eu citesc cu o viteză de aproximativ 400-500 de cuvinte pe minut, în funcție de cât de tehnică este cartea. Asta pentru că sunt autori care scriu cât să înțeleagă și un copil de clasa a 6-a, cum spunea Zig Ziglar, și există autori sau cărți foarte tehnice care se citesc greu cum sunt cărțile lui Peter Drucker sau cele ale lui Nassim Taleb.
Dar dacă dau peste o carte care este mult peste nivelul meu de cunoștințe din momentul respectiv, o las deoparte și revin la ea după ce am aprofundat mai bine acel domeniu.
Deși există multe metode care mai de care mai abstracte, cum ar fi fotocitirea, citirea cuantică și altele, am să vorbesc doar despre cele pe care le-am testat și au funcționat în cazul meu.
Metoda 1: Citește zilnic
Cititul este ca și alergatul: poți ajunge să alergi repede și pe distanțe lungi, antrenându-te zilnic.
În timp, citind multe cărți vei ajunge să citești mai repede și să înțelegi informația mai ușor, pentru că ai mai întâlnit aceeași informație, sub alte forme. Adu-ți aminte cum a fost când ai început să înveți să scrii: inițial scrisul a fost foarte încet și greoi, dar cu timpul, cu cât ai scris mai des și mai mult, cu atât ai ajuns să o faci mai repede și mai bine. La fel este și cu cititul.
Pe lângă asta, cititul zilnic îți crește și abilitatea de a te concentra, pentru că atunci când citești creierul depune efort și consumă multă energie. Pentru creier cititul și concentrarea nu a fost o nevoie, el nu a evoluat în direcția aceasta și de aceea ne este atât de greu să citim o perioadă mai lungă.
Metoda 2: Dezvață-te să citești încet
Creierul are o capacitate de procesare imensă! Conform unui studiu Cambridge, avem nevoie doar de 13 milisecunde pentru a putea procesa o imagine. Iar dacă citim foarte încet, mintea are tendința să se plictisească și să se ducă în altă parte. De aceea, îți recomand să te forțezi să citești cât mai repede.
De exemplu, Eminescu reuşea să atingă performanţa de 2500 de cuvinte/minut, Eliade citea 3000 cuvinte/minut, iar cel care deține recordul mondial citește 25.000 de cuvinte/minut.
Metoda 3: Folosește un instrument de scris pentru a urmări rândul
Chiar dacă sună banal și contraintuitiv, copiii, când învață să citească, folosesc degetul în mod natural. Mai târziu, școala îi dezvață de acest obicei pentru că ”nu e frumos” și “trebuie să citească ca un om mare”.
Doar că, ochii noștri nu sunt concepuți să creeze un anumit timp de mișcare ci să urmărească mișcarea. Ochii și mintea sunt programați de mii de ani să urmărească o pradă sau să evite un pericol. Deci urmărirea rândului, care nu este în mișcare, este un lucru pe care nu sunt programați să îl facă.
Poți testa asta rugând o persoană să facă un cerc cu privirea, iar tu privește-i ochii și ai să vezi că, în loc de o rotație pur și simplu, își mișcă ochii dintr-un punct în altul. În schimb, dacă o pui să-ți urmărească pixul în timp ce tu desenezi un cerc în aer, ai să observi că privirea face o rotație perfectă. De ce?
Pentru că ochii sunt concepuți să urmărească mișcarea.
Ca să-ți dau un exemplu, urmărește video-ul de la finalul articolul, iar la minutul 3:48 încearcă să numeri bilele negre din imagine și apoi răspunde la întrebarea de mai jos:
Cum numeri mai repede și mai ușor, cu privirea sau folosind degetul sau un instrument de scris?
La început ți se va părea ciudat să urmărești rândul cu un pix sau cu degetul, vei avea senzația că te încurcă dar, în timp, te vei obișnui și vei vedea că doar folosind această metodă îți vei îmbunătăți viteza de citire.
Metoda 4: Învață ochii să citească în calupuri de 2-3 cuvinte
Pentru a face asta, eu am folosit un dispozitiv inventat de Radu Budei din Iași, ce se numește infospeed, și a fost premiat cu medalia de argint la salonul de inventică.
Acest dispozitiv îți antrenează ochii să citească grupuri de 2-4 cuvinte într-o fracțiune de o secundă. Practic, îți forțează ochii să citească informația cât mai repede.
Bineînțeles, există și aplicații care te pot ajuta să faci asta. Uite aici un site unde poți selecta viteza de citire, dar ș calupuri de cuvinte prin care să-ți antrezezi ochii: speeder.
Metoda 5: Folosește-te de privirea periferică
Această metodă am descoperit-o, în urmă cu câțiva ani, într-un video de-a lui Tim Ferriss.
El recomandă să tragi doua linii verticale, pentru a despărți primul și ultimul cuvânt de pe fiecare rând și să le omiti când citești, pentru că privirea periferică are capacitatea de a vedea acel cuvânt și, chiar dacă nu îți este clar, vei înțelege din contextul propoziției despre ce este vorba.
Cu timpul, el recomandă să mărim zona periferică la două sau trei cuvinte.
Eu practic des această metodă dar cu mici modificări: folosind un creion când urmăresc randul, încep de la al doilea cuvânt și sar peste ultimul.
Metoda 6: Citește în zig-zag
Deși am fost învățați că o carte trebuie citită cuvânt cu cuvânt, nu este obligatoriu să faci asta tot timpul. Știai că, în 95% dintre cazuri, edituriile obligă autorii să își extindă cărțile la minim 70.000 de cuvinte, chiar dacă conținutul cărții are nevoie doar de 30.000 de cuvinte?
De aceea, în multe cărți poți înțelege ce vrea să zică autorul citind prima propoziție din paragraf, pentru a aflat despre ce este vorba, și ultima propoziție din paragraf, ca să afli concluzia.
Sau, dacă este un domeniu pe care îl cunoști bine, poți trece cu privirea printre rânduri pentru a căuta informații specifice sau anumite cuvinte cheie.
Metoda 7: Nu verbaliza cuvintele în minte
Multe persoane recomandă să nu repeți cuvintele în minte când citești pentru că vorbirea este mai lentă decât informația pe care o poți procesa vizual. Atunci când vezi un cuvânt scris undeva nu este nevoie să-l repeți în minte ca să-l înțelegi, îl vezi și știi instant ce scrie.
De exemplu, eu nu am reușit să fac asta decât parțial: verbalizez doar o parte din cuvinte, dacă cartea este despre un subiect pe care îl cunosc bine.
În schimb, concurenții Campionatului Mondial de Citire Rapidă, care citeau între 1000 și 2000 de cuvinte pe minut, numărau în minte sau fredonau, în timpul citirii, pentru a opri verbalizarea.
Dar cu toate acestea, chiar și verbalizând cuvintele în minte, studiile arată că putem citi până la 900 de cuvinte pe minut. Asta înseamnă de minim 3 ori viteza medie de citire.
270 de pagini în doar 25 de minute
Anne Jones, campioana modială din 2013 la viteza de citire, a terminat o carte de 270 de pagini în doar 25 de minute. Găsești video-ul aici: Reading Harry Potter In 27 Minutes
Ea folosește un suport de carte, pentru a-i fi mai ușor să folosească un instrument de scris când urmărește rândul, citește în calupuri de cuvinte, are obiceiul de a citi zilnic și nu verbalizează cuvintele în minte.
Iată ce ne spune:
Dacă îţi fug ochii pe pagină în timp ce te gândeşti ce să pregăteşti pentru cină, atunci nu prea reuşeşti să reţii ceea ce citeşti. Atunci când citeşti rapid, eşti concentrat 100%.
Instrumentul de scris o ajută să nu-i fugă ochii pe pagină, iar formându-se să citească rapid, o ajută să fie 100% concentrată. Și cel mai important este obiceiul de a citi zilnic.
În concluzie, pentru a-ți dezvolta viteza de citire, dar fără a pierde din informații, ai nevoie să-ți dezvolți concentrarea profundă (despre care vorbește Carl Newport în cartea Deep Work) dar și de mult exercițiu.
Efortul îşi arată roadele după ce o persoană refuză să se oprească.
Napoleon Hil
Îți recomand să utilizezi cel puțin una dintre metodele despre care am vorbit și îți garantez că viteza ta de citire îți va crește sau chiar se va dubla în timp, e nevoie doar de mult exercițiu.
Am postat și un video pe YouTube despre acest subiect, pe care te invit să-l urmărești dacă dorești să aprofundezi subiectul: