Astăzi o să vorbim despre cum poți obține orice în viață în 7 pași. Aceștia sunt pașii de bază și prezentați într-un mod simplificat.
Eu pentru stabilirea și atingerea obiectivelor folosesc un sistem mult mai complex, bazat pe studii, pe care l-am creat de-a lungul anilor din diverse cursuri și cărți și pe care l-am tot adaptat de la an la an.
Sistemul mă ajută să-mi stabilesc și să-mi clarific obiectivele pentru ca ele să fie congruente cu mine și cu valorile mele și în același timp mă ajută să nu deviez de la planul de acțiune.
Pasul 1: Decide ce-ți dorești
Stabilește-ți 10 obiective pe care dorești să le îndeplinești în următoarea perioadă.
Scrie-le la persoana 1 și la timpul prezent. Ca de exemplu:
– Eu am greutatea de 70kg.
– Eu am un venit de 3000€ pe lună.
– Eu conduc o mașină electrică Tesla.
– Eu am averea netă de 1 mil de euro.
– Orice îți dorești, dar fii cât mai specific.
După ce ți-ai scris obiectivele, imaginează-ți că ai o baghetă magică care-ți poate îndeplini un singur obiectiv, acel obiectiv care are cel mai mare impact în viața ta. Care ar fi acela?
Pasul 2: Scrie-l pe hârtie
Ia o foaie albă de hârtie și notează-l, el trebuie să fie cât mai clar clar. Deci, specific, măsurabil și realizabil.
Gândește mereu cu foaia și pixul în mână. Un obiectiv care nu este scris, nu este un obiectiv, este doar o simplă dorință.
Multiple statistici făcute de diverse instituții, cum este Harvard Business School, ne arată că între 3%-5% din adulți își stabilesc obiective în scris, iar undeva la 80% din ei nu-și stabilesc deloc obiective, se lasă în voia sorții.
Pasul 3: Pune-ți un termen limită
Stabilește-ți un termen pentru obiectivul tău. Termenul limită are o influență foarte puternică pentru minte, te împinge de la spate atunci când nu ai chef, pentru ca obiectivul tău să devină realitate.
Dacă obiectiv tău este unul foarte mare, împarte-l în mai mult borne, în sub-obiective, cu sub-termene. Atingerea lor te ajută să nu deviezi de la traseu și te va ține motivat.
Pasul 4: Fă o listă cu obstacole
Mai exact, fă o listă cu motivele pentru care nu ți-ai atins încă acel obiectiv.
Conform legii lui Pareto, 80% din motivele pentru care nu ți-ai atins obiectivele se află în interior: lipsa de cunoștințe, lipsa unei abilități cheie sau tot felul de credințe limitative pe care le ai. Și doar 20% dintre motive sunt externe.
Pasul 5: Fă o listă cu abilitățile de care ai nevoie
Află care sunt aptitudinile, abilitățile, deprinderile și cunoștințele pe care ar trebui să le dobândești pentru a fi în top 10% în domeniul tău. Ține cont că cea mai slabă abilitate a ta, din domeniul respectiv, îți dictează nivelul tău de performanță.
Pune-ți întrebarea: Care este abilitatea care ar face diferența în domeniul meu, dacă aș dezvolta-o la un nivel excelent?
Pasul 6: Fă-ți un plan
Și acum, transformă toate datele strânse într-un plan concret cu obiective, subobiective, acțiuni bine definite și taskuri împărțite pe luni sau chiar zile și cu deadline-uri pentru îndeplinirea lor.
În același mod în care construiești o casă: Începi cu proiectarea, fundația, zidaria, acoperișul și așa mai departe. Nu începi prima dată cu acoperisul sau cu cumpărarea mobilei, chiar dacă partea respectivă poate fi cea mai plăcută.
Pasul 7: Acționează
Acţiunea de-a face primul pas este cea care separă câştigătorii, de învinşi.
Brian Tracy
Așa că, fă în fiecare zi câte ceva care să te ducă mai aproape de obiectiv. Dezvoltă-ți disciplina de a face ceva timp de 365 de zile și vei fi absolut uimit de cât departe poți ajunge.
Dacă chiar vrei să faci un lucru ,vei găsi o cale. Dacă nu vrei să-l faci, vei găsi o scuză.
Tu ce metode ai folosit pentru atingerea obiectivelor? Nu ezita să ne împărtășești răspunsul tău în comentariile de mai jos.