fbpx

Cum poți face 100.000$

Ce a spus Charlie Munger, investitor și partener de afaceri cu Waren Buffett, despre primii 100.000$:

Primii 100.000$ sunt o c****ă, dar trebuie s-o faci. Nu-mi pasă ce trebuie să faci, chiar dacă trebuie să mergi undeva să mănânci doar din bonurile de masă, nu știu, doar găsește o cale să pui mâna pe 100.000$.

Anumite sume de bani, obiective sau visuri nu trebuie privite ca fiind imposibile, privindu-le în acest fel vei ajunge să nu le mai atingi niciodată.

Înainte de a intra în pâine și de a vorbi despre cum să faci 100 000$, o să vă relatez o scurtă poveste, care este în strânsă legatură cu subiectul despre care vorbim în acest articol.

În programul meu de coaching Transformă 2022 în cel mai bun an al tău am lucrat de curând cu o clientă, iar într-unul din exercițiile pe care le făceam împreună, ea trebuia să deseneze în linii mari, cum ar vrea să arate viața ei ideală.

Cu cât avansam mai mult prin proces, observam aceleași greșeli frecvente pe care le regăsesc la majoritatea clienților care-mi cer ajutorul. Unii refuză pur și simplu să viseze, scuzându-se de fiecare dată că unele lucruri sunt imposibile. Dar după câteva insistențe pe anumite puncte din proces, ce am observat este că încet încet, au început să iasă la lumină niște visuri mai mari de-ale ei, la care renunțase cu mult timp în urmă.

După ce am reușit să desenăm tot peisajul, într-o formă cât de cât concretă, am avansat puțin și în zona financiară. Descoperisem câteva convigeri limitative, fără deblocarea lor, ar fi plecat la drum cu un dezavantaj major, dintr-o poziție de neîncredere, convinsă fiind că este imposibil să-și atingă visele, și astfel ar fi limitat eficiența întregului proces.

Un alt exercițiu interesant pe care l-am făcut, am calculat împreună aproximativ cât ar costa fiecare lucru din visurile ei imposibile, să aflăm la final care este defapt suma necesară pentru a-și duce visurile la îndeplinire. Acesta a fost primul moment în care neîncrederea ei s-a diminuat, iar imposibilul a devenit posibil. Am împărțit suma respectivă la 12, pentru a vedea care ar fi venitul lunar necesar, iar respectivul venit l-am împărțit mai apoi pe ore. Concluzia? Suma finală a devenit ridicol de mică. Următoarea întrebare pe care i-am adresat-o:

– Există persoane care câștigă atât pe oră?
– Da!
– Cunoști personal astfel de persoane?
– Da!

Acela a fost un momentul de iluminare în care a realizat, că acel vis etichetat ca și imposibil, s-a dovedit a fi posibil și nu doar atât, era chiar realizabil într-un timp rezonabil.

Ce vreau să evidențiez este că, pentru mulți oameni, anumite obiective sau sume de bani par imposibile pentru că se raportează strict la venitul pe care îl au în prezent și se gândesc astfel doar la o singură variantă prin care le poate atinge.

E ca atunci când te uiți printr-o lentilă care mărește, cu cât lentila este mai groasă cu atât suma de bani pare mai mare. Acea lentilă care distorsionează realitatea, reprezintă de cele mai multe ori doar o convingere limitativă. Ne punem într-o poziție de „nu se poate”, ceea ce nu ne dă voie nici măcar să încercăm să facem ceva în direcția visurilor noastre sau a vieții pe care ne-o dorim.

Dacă te regăsești în povestea de mai sus, te invit și pe tine să te înscrii în programul meu: Transformă 2022 în cel mai bun an al tău. Promit că o să-ți fie de maaare ajutor.

Cum poți face 100.000$

Revenind acum tot la visuri și la bani. Pentru majoritatea românilor 100.000$ reprezintă un vis, o sumă imposibil de atins. Dar dacă transformăm această sumă într-un proces matematic, perceția se va schimba radical.

Iată mai jos doar câteva din metodele prin care poți atinge 100.000$:

1. Creează un produs sau serviciu

Probabil te-am demotivat deja și te aud deja spunând: “Credeam că voi face aceleași lucruri ca și până acum și voi primi 100.000$.” 

Mulți au impresia că dacă fac aceleași lucruri cu aceeași cantitate de efort, o să aibă rezultate mai mari sau diferite. Doar că lucrurile nu funcționează așa, nu te poți aștepta la rezultate diferite dacă nu schimbi nimic.

Grant Cardone

Poți începe de exemplu prin a căuta să rezolvi o problemă sau o nevoie, a unui anumit număr de persoane, în schimbul unui preț:

  • Dacă vinzi un produs de 100$ către 1.000 de persoane, ai făcut suma de 100.000$.
  • Dacă un produs de 100$ ți se pare scump, atunci poate fi un produs de 10$ pe care îl vinzi la 10.000 de persoane și vei primi 100.000$.
  • Sau de ce nu, un produs de 1$ vândut la 100.000 de persoane.

Dacă ai impresia că 100.000 de persoane sunt multe, Facebook-ul îți pune la dispoziție, doar în România, 12.57 de milioane de persoane care pot fi potențialii tăi clienți. (sursă: www.statista.com)

Ai nevoie doar de un produs sau serviciu.

În cazul în care nu ai un produs sau serviciu, poți să cauți un produs de care piața are nevoie, pe care să-l cumperi la un preț iar mai apoi să-l revinzi cu adaos. 

Iată un exemplu: americanul pe nume Larry Lubarsky a cumpărat pistoale de jucarie cu 10$, pe care le-a vândut apoi pe Amazon cu 20$ iar la final a avut un profit de 5$. Și a repetat acest proces până a făcut câteva milioane de dolari profit. Pentru a face 100.000$ ai nevoie de 20.000 de copii care să-și dorească această jucărie.

2. Vinde abonamente

Netflixul sau alte platforme de streaming au adoptat această strategie. Îți explic și de ce:

Dacă vinzi un serviciu, cum ar fi un curs online, în loc să-l vinzi cu 200$, o singură dată, îl transformi într-un serviciu cu abonament lunar de 20$. Așa va fi mai accesibil și venitul va fi constant.

  • Dacă oferi un abonament lunar de 20$ pentru a ajunge la 100.000$ cifra de afacere într-un an, ai nevoie doar de 417 abonați.
  • Dacă ți se pare mare suma de 20$ pe lună, atunci poți face un abonament de 5$, dar vei avea nevoie de 1667 de abonați pentru atinge aceeași cifră.

Acestea au fost două variante rapide pentru care va trebui să depui efort. Dar există și variante cu mai puțin efort, dar care necesită o doză mare de răbdare.

3. Ai răbdare și fii perseverent

Dacă economisești lunar 100$, după 24 de ani vei avea suma de 28.800$. 

Dar dacă acești 100$ pe lună, îi investești cu o dobândă de 10% pe an, după 24 de ani, vei avea peste 100.000$. Dacă creștem suma la 200$ pe lună, cu o dobândă de 10%, vei atinge 100.000$ în 18 ani.

Secretul dobânzii compuse se află în timp. Dacă mai adăugăm 10 ani la fiecare exemplu vom observa că sumele cresc exponențial.

Am scris un articol detaliat despre dobânda compusă, în care am făcut mai multe simulări de calcul, iar la final ți-am lăsat și un calculator online prin care poți face chiar tu propriile simulari cu veniturile tale actuale. Citește articolul aici.

Iar la final câteva sfaturi de la Grant Cardone, despre greșelile pe care le fac oamenii atunci când își stabilesc obiectivele:

  • Stabilesc obiective prea modeste. Dacă ceva pare imposibil, ce sens mai are să-și stabilească așa ceva oricum. În schimb, dacă îl transformăm într-un proces de schimbare a percepției, atingerea unui obiectiv MARE nu va mai părea imposibil.
  • Subestimează efortul sau timpul necesar pentru atingerea lor. Au impresia că dacă fac aceleași lucruri, cu aceeași cantitate de efort o să aibă rezultate mai mari sau diferite.
  • Subestimează dificultățile. Au impresia că totul va fi liniar și o să meargă perfect.

Despre același subiect am scris și eu în ebook-ul „10 greșeli în stabilirea obiectivelor”, pe care îl poți descărca GRATUIT dacă te abonezi la newsletter.

Un sfat de la fondatorul Hubspot, care îți va da de gândit:

Încetează să te mai gândești cum să faci un 1.000.000 $ și începe să te gândești la cum servești 1.000.000 de oameni.

Dharmesh Shah

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui