fbpx

Cum să citești 50 de cărți pe an

50 de carti intr-un an

Cum poți ajunge la performanța de a citi peste 50 de cărți într-un an? Citește articolul de mai jos și află răspunsul; iar la final, îți povestesc despre ce metodă am folosit prin care am reușit să parcurg 72 de cărți într-un an.

Indiferent de domeniul despre care vorbim, cititul este unul dintre principalele obiceiuri ale oamenilor de succes. În articolul 10 diferențe între bogați și săraci am prezentat o statistică din care reiese că 86% dintre oamenii bogați citesc zilnic, spre deosebire de doar 26% dintre oamenii săraci. 

Beneficiile cititului:

 • Îți crează noi legături neuronale;
 • Previne îmbătrânirea creierului;
 • Crește concentrarea și memoria;
 • Îți crești cunoștințele dintr-un anumit domeniu;
 • Îți poți dezvolta anumite abilități care să te ajute în zona profesională sau personală și astfel poți ajunge prosper financiar.

4 pași simpli, prin care să citești 50 de cărți pe an:

1. Descoperă-ți o zonă de interes

Descoperă-ți zona care te pasionează și care-ți trezește interesul cel mai mult. (dacă nu ți-ai descoperit încă pasiunea sau interesele în care vrei să excelezi, urmărește video-ul: “Cum îți descoperi pasiunea și cum o monetizezi”. Iar dacă simți nevoia de ajutor avizat, te invit să te înscrii în Programul meu de coaching, unde te pot ajuta să-ți găsești misiunea personală.

Cum îți descoperi zona de interes:

 • Află care îți sunt valorile: pe ce pui preț, unde investești cel mai mult timp, energie și bani?
 • Vezi în ultima săptămână care au fost top 3 activități pe care le-ai făcut;
 • Uită-te în ultima perioadă, cu ce ți-ai umplut spațiile libere de timp și care au fost ariile de interes;
 • Ce gânduri îți ocupă mintea în ultima vreme?

De exemplu, dacă zona de interes ar fi banii, dar tu te apuci să citești beletristică sau despre subiecte de leadership, atunci s-ar putea să renunți ușor, pentru că subiectul nu este congruent cu valorile tale. Dar când ai o zonă de fascinație, o zonă pe care pui valoare, vei investi timp și energie, vei fi organizat și vei prioritiza acea acțiune până o vei îndeplini.

2. Transformă-l într-un obiectiv

Mulți au impresia că știu să-și stabilească obiective, dar sfârșesc prin a-și seta doar niște obiective (subiective) la care renunță în maxim 2-3 săptămâni. Despre cele mai comune greșeli în stabilirea obiectivelor, te învit sa descarci ebook-ul gratuit: 10 greșeli în stabilirea obiectivelor

Transforma cititul într-un obiectiv:

 • Clarifică de ce îți dorești să citești peste 50 de cărți pe an;
 • Fii conștient de ce anume pierzi făcând asta: ești dispus să dai 2-3000 de lei pe cărți, să renunți la alte activități ca să acorzi câteva ore bune cititului? Fii obiectiv.
 • Fii specific: câte cărți, ce fel de cărți și încadrează-l în timp.

3. Planifică și acționează

Cumpără-ți o parte din cărți. După ce ai descoperit aria ta de fascinație, caută top 10 cele mai bune cărți din acel domeniu și comandă-le. Iar următorul pas este să ți le planifici, să-ți faci un plan despre cum vei citi aceste cărți. 

Creierul funcționează pe bază de instrucțiuni clare.

4. Transformă cititul într-un obicei

Dacă nu ai mai avut tangente cu cititul până acum sau din contră, ai anumite ancore negative legate de el, atunci ar fi bine să începi cu pași mici, stabilindu-ți un număr fix de pagini pe care să le citeșți în fiecare zi. 

Este important să o faci zilnic. Începe cu un număr mic de pagini, poate 2-3 pagini pe zi și poți crește treptat, stabilindu-ți niște borne. Când ai atins 7 zile a câte 2 pagini citite, crește la 3 pagini, după care la 5, ca în câteva luni să ajungi la un număr rezonabil de pagini, 20, 30 sau chiar 50 de pagini pe zi. 

Leagă cititul de alt obicei deja existent, nu merge pe premiza că “lasă că citesc eu pe parcursul zilei”. Identifică un obicei pe care îl ai deja și un spațiu în care poate fi introdus, și fă-o zilnic. Este foarte important!

Eu folosesc calendarul google în care îmi planific și îmi pun notificări pentru când ar trebui să citesc. Dar am observat la clienții cu care lucrez în coaching, că strategia lui Seinfeld, “Don’t break the chain” (05:35), funcționează mult mai bine, pentru că reușești să-ți monitorizezi și obiceiul în același timp.

Cum am reușit să citesc 72 de cărți într-un an

 1. Mi-am stabilit ca obiectiv să citesc 52 de cărți.
 2. Știam zona mea de interes, așa că îmi comandasem înainte aproximativ 10 cărți.
 3. Inițial, mi-am stabilit să citesc 10 minute pe zi. După ce veneam de la serviciu și mâncam, puneam cronometrul și citeam 10 minute, după care, am tot crescut și m-am oprit undeva la 45-50 de minute.
 4. Plecând de la conceptul „10 minute = 1 săptămână”, mi-am împărțit pauza de la serviciu de o oră, în două: jumătate de oră mâncam și socializam cu colegii, jumătate de oră citeam.
 5. Atunci când descopeream o carte foarte bună citeam, în weekend plusam și citeam câte 2-3 ore pe zi.
 6. Toate acestea au accelerat procesul și am depășit planificarea făcută inițial, așa că, atunci când terminam cartea înainte de deadline, introduceam o carte nouă, care nu era planificată. Asta mă motiva să citesc mai mult, pentru a reuși să rămân la planificarea inițială, dar cu 1 carte în plus introdusă la (aproximativ) fiecare 2 săptămâni. Nu recomand neapărat să faceți asta, pentru mine a funcționat ca factor motivator.

În momentul de față, am renunțat să-mi stabilesc obiective ca număr de cărți, pentru că am observat că aveam tendința să aleg cărți mai scurte sau mai ușoare, pentru a-mi atinge obiectivele. Dar după câteva sute de cărți și mulți ani de când fac asta, nu mai am nevoie să mă condiționez, fiindcă citesc din plăcere și curiozitate.

Citește ce-ți place, până îți place să citești.

Naval Ravikant

Totodată îți recomand și celelalte articole despre citit și învățare:

Cum îți poți dubla viteza de citire?

Cum să reții informația pe care o citești

Neuroștiință – Cum să înveți mai repede

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui