Ți s-a întâmplat să citești ceva, iar după câteva ore să nu uiți despre ce ai citit?
Mintea are un sistem interesant prin care triază informația căreia nu i-ai oferit suficientă atenție și concentrare.
Ce spune Barbara Oakley în unul din cursurile ei despre iluzia competenței:
Văzând informația în fața ta, cum ar fi cititul, nu înseamnă că o și știi. Văzând sau auzind pe cineva care a ajuns la o concluzie, nu înseamnă că și tu poți ajunge la aceeași concluzie sau că o poți explica. Studiind mult timp un domeniu, nu înseamnă că-l stăpânești.
Memoria este formată din două părți principale: memoria pe termen scurt și memoria pe termen lung. În ultimii ani s-a ajuns la concluzia că memoria pe termen lung este în strânsă legătură cu capacitatea de înțelegere.
Memoria pe termen lung este ca o dobândă compusă, cu cât adunăm mai multe informații, cu atât crește capacitatea de înțelegere, pentru că se creează conexiuni între informații.
Ca informația să ajungă în memoria pe termen lung, ea trebuia să treacă prima dată prin memoria pe termen scurt și să i se acorde suficient timp, concentrare sau chiar emoție, pentru a trece în memoria pe termen lung.
Problema este că suntem bombardați cu tot felul de distrageri, notificari, e-mailuri si o multitudine de informații de pe rețelele sociale, care nu au și nu ne aduc nici o valoare.
Conform unui studiu din 2019, ne verificam telefonul o dată la 6 minute, iar pe parcursul zilei, de minim 150 de ori.
Înainte să apară toate aceste device-uri electronice, timpul mediu de concentrare era de 20 minute, conform unor studii din neuroștiință. Acum, este de aproximativ 9 secunde, după care gândul ne fuge în altă parte. Da, ai auzit bine, 9 secunde!
De aceea avem impresia că știm foarte multe informații, dar de fapt înțelegem foarte puține din ele.
Ca în bancul cu trainerul auzit într-o conferință a lui Andy Szekely.
Erau doi traineri, iar unul din ei stătea lângă un flipchart și plângea:
– Nu înțeleg, nu înțeleg.Vine celălalt și-l întreabă:
– De ce te plângi, ce nu înțelegi, că-ți explic eu?
– De explicat știu să explic, dar nu înțeleg, nu înțeleg.
Una dintre cele mai dăunătoare activități împotriva concentrării, ce a fost promovată foarte puternic în anii trecuți, mai ales în multinaționale, este multitaskingul.
Creierul este conceput să se concentreze pe un singur lucru, iar atunci când îți tot muți atenția la câteva secunde, de la un lucru la altul, șansele ca acea informație să se ducă în memoria pe termen lung sunt aproape nule.
Care este soluția?
Soluția este simplă!
Elimină distragerile atunci când citești, studiezi sau chiar lucrezi la ceva. Biroul trebuie să fie curat și ordonat, să ai doar materialul pe care îl studiezi, notificarile pe silențios, toate device-urile în afara zonei vizuale și la o distanță suficientă încât să necesite efort să le accesezi, iar în acele 20-60 de minute, stai 100% concentrat pe subiect. Chiar îți recomand să folosești un cronometru (atenție, nu cel de pe telefon) sau o aplicație cum este FocusMe.
Soluția este ușoară și în același timp grea, din cauza dopaminei și a obiceiurilor pe care ni le-am creat. Pentru aprofundarea subiectului îți recomand rezumatul cărții „Atomic habits”.
Până acum am vorbit despre cum funcționează mintea; acum, îți voi prezenta 6 metode, 4 directe și 2 indirecte, care te ajută să reții informația pe care o citești.
Sunt metode demonstrate științific că funcționează, pe care folosesc și eu în prezent.
1. Recapitulează
După ce termini sesiunea de citit, stai 30 de secunde și recapitulează în minte ce ai citit, ce ai învățat și care sunt concluziile. Asta te va ajuta să înțelegi mai bine informația și o integrezi. Aceasta reprezintă varianta scurtă.
Varianta lungă, în cazul în care studiezi un subiect anume, folosește fizicianului Richard Feynman. El recomandă să iei o foaie și un pix, și să încerci să explici în scris, ce ai înțeles, așa cum i-ai spune unui copil sau unei persoane care nu cunoaște acel subiect. Dacă te blochezi, revino la informația pe care ai citit-o.
2. Subliniază și ia notițe
Ideile cu care rezonezi sau le consideri utile subliniază-le și, după ce termini cartea, revino asupra lor și mai citește încă o dată acele notițe. Te va ajuta să reții ce a fost important și, în același timp, poți trage o concluzie despre carte.
Unii specialiști recomandă să-ți stabilești un obiectiv înainte de a citi cartea, cum ar fi o idee pe care sa o pui în practică, și asta îi va da minții un motiv să stea concentrată.
Eu prefer metoda clasică, să subliniez cu creionul, dar poți folosi și diferite aplicații de pe telefon pentru a face asta, de exemplu „Underline”. În plus, la final de an, îmi rezerv 2-3 săptămâni în care recitesc notitele luate din cărți și ce am subliniat de-a lungul anului. Dacă folosești o aplicație pe telefon, va fi și mai ușor.
3. Implică mai multe simțuri
Multe cărți vin și în varianta audio. Dacă vrei să reții mai mult, după ce ai citit cartea, ascultă varianta audio pe o viteză 2 ori mai mare. Chiar dacă ți se va părea ciudat la început, vei observa că, după câteva minute, te vei obișnui și la final, vei realiza că ai înțeles mai bine anumite idei, asta pentru că stimulezi și un al doilea simț.
Vizual, poți caută pe Youtube rezumatele cărților respective sau video-uri pe același subiect, și vei asimila informația atât vizual, prin imagini, cât și audio.
4. Predă ce ai învățat
Această metodă este corelată cu tehnica fizicianului Richard Feynman. Când predai mai departe, te vei forța să-ți amintești subiectul, vei folosi propria abordarea și, cel mai adesea, vei primi întrebări, ceea ce, pe lângă valoarea pe care o dai mai departe, te vor ajuta pe tine să înțelegi mai bine subiectul și se va duce în memoria pe termen lung.
Și cele 2 metode indirecte:
5. Ascultă muzică
Studiile arată că muzica clasică și, în special, cea binaurală te ajută să te concentrezi, să-ți mărești viteza de citire și să îți reduci timpul de învățare pentru că îți stimulează creierul să coboare în anumite frecvențe care sunt favorabile învățării, cum ar fi frecvența alfa.
6. Dormi suficient
Un studiu făcut în Germania a arătat că un somn substanțial poate crește capacitatea de memorare cu până la 50%, pentru că în timpul somnului se formează noi legături neuronale.
Același studiu arată că deprivarea de somn, duce la 0 capacitate de învățare și memorare.
Studiile făcute de cei de la Oura arată că atunci când dormim și suntem în faza REM, creierul repetă informațiile relevante pe care le-a învățat pe timpul zilei, cu o viteză de 3 ori mai mare. E ca și cum ai asculta varianta audio a cărții pe care ai citit-o, dar pe viteza 3x.
Recomandări de la Naval Ravikant:
- Da-ți voie sa renunți la unele cărți.
- Sari peste capitole până găsești ceva interesant.
- Citește ce-ți place până o să-ți placă să citești.
- Cumpărarea unei cărți este o investiție și nu o cheltuială.
Pentru a întelege articolul mai ușor, recomand și varianta video:
Tu ce metode ai încercat până acum?
Nu ezita să ne împărtășești răspunsul tău în comentariile de mai jos.