În 13 mai 2018, Naval Ravikant a postat pe Twitter renumitele principii ”Cum să te îmbogățești fără să ai noroc”, ce au atras peste 200.262 de like-uri 💙, 6.980 de comentarii 💬și 62.555 de retweets🔃 (până în prezent), despre care s-a scris și o carte The Almanack of Naval Ravikant: A Guide to Wealth and Happiness.
Dacă nu ești unul dintre cei 1.7 milioane de urmăritori ai lui Naval Ravikant de pe Twitter, atunci îți povestesc eu câteva informații despre el. Este co-fondatorul, președintele și fostul CEO al AngelList și investitor în peste 200 de start-up-uri de succes, precum Uber, FourSquare, Twitter, Bolt. El este, de asemenea, un podcaster care împărtășește sfaturi despre sănătate, bogăție și fericire.
Principiile despre care vorbim astăzi sunt 38 la număr, dar îți prezint 14 dintre preferatele mele. Dacă vrei să le vezi pe toate, intră pe blogul meu unde le vei regăsi în engleză.
1. Caută bunăstare, nu bani sau statut.
Dar care este diferența dintre bunăstare și bani?
Banii sunt modul în care transferăm averea, ei reprezintă “credite sociale”. Dacă îți faci treaba bine și creezi valoare pentru societate, societatea va spune “mulțumesc, îți datorez ceva în viitor pentru lucrarea pe care ai făcut-o în trecut”, iar această datorie, societatea o numește “bani”.
În schimb, bunăstarea ar trebui să fie lucrul pe care-l urmărești. Ea este reprezentată de active care produc bani în timp ce tu dormi. Asta poate însemna o fabrică producătoare de bunuri, un soft care rulează non-stop și care servește clienții sau investițiile făcute pe piața de capital și care-ți aduc profit.
Naval menționează și statutul, ce reprezintă locul în ierarhia socială, un “clasament social”. De obicei este important pentru cei care vor să compenseze lipsa bunăstării sau a altor lucruri, scoțând în față statutul social.
2. Nu te vei îmbogăți închiriindu-ți timpul.
Trebuie să deții o parte a unei afaceri într-un fel sau altul – doar așa vei câștiga libertatea financiară. Acesta este probabil unul dintre cele mai importante principii.
Oamenii tind să creadă că se pot îmbogăți ca angajați.
În orice domeniu vei lucra, fie ca medic, avocat sau orice altă profesie, oricât de bine plătită ar fi, nu vei face bani cât să-ți ofere libertatea financiară. De ce? Pentru că oferi timpul tău în schimbul banilor, și esti plătit cu o sumă limitată de angajator, sub formă de venit/oră sau venit/lună.
Poți afla mai multe despre asta citind articolul despre principiile din cartea Conducta de milioane.
Dacă te uiți la medicii sau avocații care sunt bogați, cu adevărat bogați, aceștia s-au îmbogățit pentru că și-au deschis o afacere sub forma unui cabinet privat, o clinică privată, etc. Ca angajat nu vei fi plătit suficient fiindcă angajatorul îți va plăti minimul necesar ca tu să-ți faci treaba și să nu pleci.
În schimb, deținerea unei afaceri este cu adevărat importantă, indiferent că este a ta sau deții o parte din ea, prin investiții. Aceasta este calea spre prosperitate!
3. Te vei îmbogăți oferind societății ceea ce își dorește, dar nu știe încă cum să obțină.
Banii sunt rezultatul valorii pe care o creezi societății. Uită-te în jurul tău, societatea este afectată constant de tot felul de probleme, iar fiecare problemă are o soluție pentru care aceasta este dispusă să plătească.
Antreprenoriatul este un act de a crea ceva nou, de la zero. Anticipezi că societatea îl va dori, apoi îl scalezi și îl faci accesibil tuturor, într-un mod profitabil. Așa că oferă societății ce are nevoie!
4. Învață să vinzi. Învață să construiești. Dacă le poți face pe amândouă, vei fi de neoprit.
Modelul Silicon Valley este cel mai bun exemplu aici. Nu este singura metodă, dar este probabil cea mai comună, atunci când ai doi fondatori, dintre care unul este expert în vânzare și unul este expert în construcții. Gândește-te, de exemplu, la Steve Jobs și Steve Wozniak cu Apple. Există un constructor și un vânzător. Iar investitorii de risc și tehnologie sunt pregătiți să caute această combinație ori de câte ori este posibil.
Atunci când o persoană le poate face pe amândouă poate crea industrii întregi. Elon Musk este cel mai bun exemplu pentru asta. Poate că nu construiește el însuși rachetele, dar înțelege suficient cât să vină cu contribuții tehnice.
5. Înarmează-te cu cunoștințe specifice, responsabilitate și profită de oportunități.
Pentru a construi un business de succes, ai nevoie de cunoștințe specifice din acel domeniu, fără ele nu vei avea cum să reușești!
6. Cunoștințele specifice le găsești urmărindu-ți curiozitatea și pasiunea, mai degrabă decât ce este la modă acum.
Chiar dacă societatea crede că cea mai mare mină de aur este în nord, tu nu trebuie să te abați de la drum, dacă pasiunea ta se află spre sud. Trebuie să mergi în direcția a ce te pasionează și să îți dezvolți cunoștințele în domeniul respectiv. Dacă nu ești 100% interesat, altcineva care este 100% investit în asta te va depăși, și nu te va depăși cu puțin, ci te va depăși cu mult!
7. Construirea acestor cunoștințe specifice se va simți ca o joacă pentru tine, dar va arăta ca o muncă pentru ceilalți.
Există persoane cărora le-ar fi greu să facă lucrurile la care tu te pricepi și se întreabă cum pot deveni buni ca tine. Dacă nu sunt deja buni la asta sau dacă nu sunt cu adevărat interesați, poate că ar trebui să se concentreze pe ceea ce îi interesează cu adevărat.
Probabil lumea din jurul tău nu te va înțelege la început, dar va înțelege atunci când vor apărea rezultatele.
8. Nu există abilități numite „afaceri”. Evită cursurile și revistele de afaceri.
Mulți oameni cred că trebuie să meargă prima dată să-și ia o diplomă despre cum să câștige bani dar, în realitate, nu există această abilitate. Multe dintre lucrurile predate în școlile de business sunt doar anecdote, sau „studii de caz”. Au rolul de a prezenta o mulțime de date, dar realitatea este că nu le vei înțelege pe deplin până când nu te vei afla în acea poziție.
M-aș concentra pe baze, mi-aș dezvolta dragostea pentru citit, pentru că cititul este fundamentul autoeducației tale.
Doar gândește-te ce produs sau serviciu dorește societatea, dar nu știe cum să îl obțină și livrează soluția la scară mare. Aceasta este cu adevărat provocarea despre cum să faci bani.
9. Studiază microeconomia, teoria jocurilor, psihologia, persuasiunea, etica, matematica și computerele.
10. Dă-mi o pârghie destul de lungă și un punct de sprijin și voi răsturna pământul.
11. Cititul este mai rapid decât ascultarea. A face este mai rapid decât a privi.
12. Nu există scheme rapide de îmbogățire. Există doar altcineva care se îmbogățește pe seama ta.
13. Devin-o cel mai bun din lume la ceea ce faci. Continuă să redefinești până când acest lucru devine adevărat.
14. Când vei fi în sfârșit bogat, îți vei da seama că nu este ceea ce căutai.
Dacă îți dorești să citești mai multe despre aceste subiecte, parcurge articolele din categoria finanțe personale sau urmărește playlist-ul de pe canalul meu de Youtube Finanțe Personale.