În acest articol vei afla cum îți poți cumpăra un autoturism nou, odată la 5 ani, fără să scoți vreun ban din buzunar. Prima dată am auzit de această idee de la un investitor englez și cred că merită împărtășită mai departe. Conceptul este unul simplu și poate fi aplicat și în alte situații sau domenii, pe care le voi da exemplu la finalul articolului.
Ca să fie ușor de înțeles, voi folosi exemplul cu mașina. Nu o să intru în detalii cu calculele efectuate, pentru că vreau să scot în evidență principiul folosit și nu sumele.
Despre cât te costă de fapt o mașină, despre cum afli toate costurile ei și care este cea mai bună variantă dintre o mașină nouă și una second, am discutat deja într-un alt articol pe care te invit să-l citești aici.
Vrei să-ți cumperi un autoturism nou
Plecăm de la ideea că ai disponibili 40-50.000 de euro cu care ești pe punctul să-ți cumperi un autoturism nou.
Din punct de vedere financiar nu este o decizie tocmai bună. Pentru că, așa cum arată statisticile, un autoturism nou, în 5 ani, se devalorizează în medie cu 50%, iar prețurile din piața second hand confirmă asta. Practic în 5 ani, pierzi jumătate din banii dați pe mașină.
Dar dacă această sumă o investești în achiziționarea unui imobil, fie în 1-2 garsoniere sau un apartament, fie într-o casă sau un spațiu comercial, în funcție de oraș, poți închiria acel imobil cu o chirie lunară de 350-400 de euro.
În cazul în care dorești o investiție mai lichidă, poți alege să investești banii în obligațiuni corporative, cu un randament de 8-10% pe an (obligațiuni disponibile pe Bursa de Valori București).
Cu acest venit pasiv, te încadrezi să plătești lunar, rata la un leasing, la un autoturism nou de până la 25.000 de euro (conform calculatorului de pe BCR Leasing).
Și dacă alegi să-ți iei un autoturism hibrid sau electric, poți crește suma peste 30.000 de euro, beneficiind de tichetele de la stat.
Tot ce trebuie să faci este să aștepți câteva luni pentru a strânge banii de avans, care începe de la 10%, iar după, plătești lunar ratele leasingului cu chiria pe care o încasezi de la garsonierele închiriate. Tu, practic, nu scoți nici un eurp din buzunar pentru ratele leasingului.
Și asta nu este tot!
După 5 ani de la terminarea leasingului, vinzi autoturismul cu aproximativ 50% din preț, cu care mai apoi plătești încă un avans de 10-20% pentru un alt leasing. După asta îți achiziționezi un alt autoturism nou, pe al cărei rată o plătești în continuare din chiria obținută de pe urma garsonierelor date în chirie.
Iar după ce ai plătit avansul pentru leasing, mai rămâi cu 5-10.000 de euro din vânzarea autoturismului.
După 10-20 de ani, nu numai că nu-ți pierzi cei 40-50.000 de euro, dar dacă îi investești în imobiliare și ai norocul să nu prinzi o situație ca cea din 2008, ai șanse mari ca prețul garsonierelor sau a apartamentului să crească. Asta înseamnă că dacă vinzi imobilul, poți lua mai mulți bani decât ai dat pe el, iar pe lângă asta rămâi și cu o sumă de bani, o dată la 5 ani, din vânzarea autoturismelor.
Dacă bagi banii într-un autoturism nou, în timp, îi vei pierde și nu vei rămâne cu mare lucru. Dar dacă alegi să bagi banii într-o investiție, în timp, îți va aduce și mai mulți bani.
Este important să înțelegi jocul banilor. Altfel, dacă nu ştii cum să ai grijă de bani, banii vor sta departe de tine.
Kiyosaki
Poți folosi acest principiu pentru a-ți cumpăra un autoturism nou o dată la 5 ani, sau îl poți folosi pentru a achiziționa încă o garsoniera, luată cu credit ipotecar, la care să plătești rata cu chiria sau poți reinvesti de exemplu chiria lunară în diverse instrumente financiare de pe bursă. Iar pe termen lung, datorită dobânzii compuse îți poți crește banii de câteva ori.
Nu venitul tău te face bogat, ci modul în care îl folosești.
Charles Jaffe