fbpx

#122 Curajul de a fi tu însuți – Jacques Salomé

Jacques Salomé

Există două atitudini față de viață: o visezi sau o trăiești.

Jacques Salomé

Despre carte:

Curajul de a fi tu însuți de Jacques Salomé, un psihoterapeut și autor francez cunoscut pentru lucrările sale despre comunicare, relații și dezvoltare personală, explorează conceptul de autenticitate și curajul de a trăi în conformitate cu propriile valori și adevăruri interioare.

Jacques Salomé începe prin a examina ideea că mulți oameni trăiesc sub influența așteptărilor și a presiunilor sociale, conformându-se la ceea ce societatea sau alții consideră adecvat. Autorul subliniază importanța conștientizării acestui aspect și încurajează exploreze propriile gânduri, sentimente și valori pentru a-ți găsi adevărata identitate.

Cartea oferă diverse exemple și povestiri foarte interesante prin care ilustreaza diverse situații în care oamenii pot simți că trebuie să renunțe la autenticitatea lor pentru a se potrivi normelor sau așteptărilor externe. Salomé subliniază că acest proces de renunțare la sine poate duce la nefericire, frustrare și stres. În acest context, el propune conceptul de „a fi tu însuți” ca pe o cale spre eliberare și împlinire personală.

Autorul acordă, de asemenea, atenție aspectelor legate de autenticitatea în carieră și în viața profesională, prin care evidențiază că îmbrățișarea propriilor talente și pasiuni poate duce la succes și împlinire în muncă, în timp ce suprimarea acestora poate aduce nefericire și deziluzie.

Că și concluzie, carte care te încurajează să-ți descoperi și să-ți exprimi autenticitatea în diferite aspecte ale vieții lor. În același timp ea se concentrează pe să-ți arate problema și mai puțin soluția, așa că dacă o să te regăsești în multe situații prezentate în carte și aștepți să primești cumva și o soluție, să știi că ea nu va veni. Unii poate vor spune că la final îți prezintă metoda ESPERE ca și soluție, dar din punctul meu de vedere informațiile sunt insuficiente.

Un alt aspect care cumva nu mi-a plăcut este modul în care este scrisă, pentru că nu are o structură clară, o uniformitate. Dar cu toate astea este o carte care merită citită încet și conștient, pentru că te va pune pe gânduri.

Pasaje din carte:

  • Înțelegerea copiilor nu depinde de cunoștințele sau de știința la care au avut sau nu acces în mod direct, ci de o co-naștere profundă care se transmite prin canale relaționale subtile și infinite. Comunicare infraverbală care circulă între un copil și părinții săi se exprimă, se ”spune” și se transmite de la inconștient la inconștient, trece prin sensibilități încă deschise către lobul drept al creierului.

  • Prin îmbolnăviri, copii încearcă să scoată nerostitul din cavoul său de mister, să dezvăluie tăcerea prea apăsătoare a cuvintelor interzise.

  • Nu putem înapoia o suferință, pentru că numai noi suntem în măsură să producem și să întreținem în noi suferință, adică ceea ce simțim. Da, cel care suferă este cel care își produce suferința în interiorul sau, chiar dacă ea este provocată din exterior. Faptul că cineva spune sau face ceva care ne rănește, nu înseamnă că el devine automat cauza rănii noastre, ci faptul că atinge un punct sensibil, deja rănit și răscolește sau reactivează o rană mai veche, deja existentă de mai mult timp și care devine insuportabilă în acel moment.

Merită citită:

Cumpără cartea:

Celelalte recenzii:

Recomandări de cărți:

One thought on “#122 Curajul de a fi tu însuți – Jacques Salomé

  1. Jacques Salome transmite in aceasta carte mesajul ca singurul mod de a beneficia de implinire si eliberare inseamna sa te cunosti cu adevarat si sa iti folosesti energia pentru a trai conform propriilor valori interioare. Este o carte profunda si captivanta care ar trebui sa fie citita de toti cei care vor sa isi exploreze laturile ascunse, acoperite de presiunile sociale si de corectitudinea politica. Publicand acest comentariu, sper sa incurajez mai multi oameni sa isi imbratiseze autenticitatea fie ca in cariera, relatii sau vieti personale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui