Dacă cu banii poți cumpăra fericirea, de câți bani ai nevoie să fii fericit?
Astăzi o să vorbim despre câteva studii despre fericire și bani, plecând de la un proverb românesc foarte renumit:
Mai bine sărac și fericit, decât bogat și nefericit.
Proverb românesc
Și vei vedea că toate studiile făcute pe această temă contrazic acest proverb.
Aceste informații au fost extrase din 3 studii ce au avut ca tema fericirea și banii:
1. Renumitul studiu din 2010 de la Universitatea Princeton, făcut de economistul Angus Dithane și psihologul Daniel Kahneman.
2. Cel de la Harvard, din 2017, făcut asupra a 4000 de milionari, care este oarecum o continuare primului studiu.
3. Și cel mai lung studiu făcut de cercetătorul Robert Waldinger, director al studiului și profesor de psihiatrie la Harvard Medical School, a început să urmărească starea de sănătate a 268 de studenți de la Harvard în 1938 și a continuat studiul în ultimele opt decenii.
Toate aceste studii au fost făcute în SUA, iar unele au fost comparate cu date și din alte țări, rezultatele fiind asemănătoare.
După analizarea a peste 450.000 de răspunsuri Gallup din 2008 și 2009, cercetătorii au descoperit că fericirea pleacă de la două stări psihologice abstracte – starea emoțională și evaluarea vieții.
1. Starea emoțională se referă la experiența de zi cu zi a unui individ. Dacă este pozitivă va avea o zi bună, dacă este negativă, starea emoțională va avea de suferit. Iar o stare emoțională bună pare că o poți obține prin contact social, adică prin timpul petrecut cu persoane apropiate.
2. Iar a doua stare arată că oamenii își evaluează viața pe baza unei retrospective a realizărilor lor, adică, dacă și-au îndeplinit obiectivele pe care și le-au stabilit.
Dar cercetarea indică, de asemenea, că nu vei deveni pe deplin fericit doar prin socializarea și prin atingerea obiectivelor, mai ai nevoie și de bani.
Cei de la Harvard, care au continuat studiul, au constatat că banii contribuie la fericire, dar peste un anumit nivel, mai mulți bani nu aduc cu mult mai multă fericire.
Diferența de fericire între persoanele cu venituri de 50.000$ – 75.000$ este mai mare față de persoanele cu venituri de 75.000$ – 100.000$.
Iar în cazul milionariilor au descoperit că oamenii cu o avere netă de zeci de milioane de dolari față de cei care au câteva milioane, sunt cu doar 2.5% mai fericiți. De unde rezultă că peste un anumit prag, banii nu mai sunt asociați cu fericirea.
Diferența o face modul prin care a dobândit averea.
Cei care au câștigat banii prin forțe proprii, au tendința să fie mai fericiți decât cei care i-au moștenit prin diverse contexte, fie de la părinți, fie prin căsătorie. Iar la acest nivel financiar, singurul mod prin care îți poți crește fericirea sunt actele de caritate. Probabil de aceea mulți milionari devin filantropi.
Deci, ca și concluzie, deși unele studii le contrazic pe altele, există un sigur lucru la care toate au căzut de acord, și acela este ca, în medie, cei care au bani sunt mai fericiți, decât cei fără bani.
Pentru a fi fericit ai nevoie de următoarele:
– Să ai niște obiective stabilite;
– Prieteni apropiați sau persoane dragi cu care să-ți petreci timpul;
– Să faci acte de caritate, adică să îi ajuți pe cei din jur;
– Să ai un venit anual pe familie de minim 50.000$ care, conform studiilor, poate fi suficient pentru a avea o viață fericită. Atenție, suma ar trebui ajustată la nivelul inflației.
Și un detaliu important: cu cât avem mai mulți bani, cu atât stresul tinde să crească.
În final, sa zicem ce aceste studii greșesc și nu au nici o legătură cu fericirea.
Dar până la urmă nu banii în sine îți aduc fericire, ei sunt doar un instrument care îți oferă acces la multe lucruri, inclusiv la o viață mai bună cum ar fi acces la sănătate, împlinirea dorintelor tale și a familiei tale, concedii frumoase, posibilitatea de a face tot felul de acte de caritate și de-ai ajuta pe cei din jur și așa mai departe.
În schimb lipsa banilor, îți aduce nefericire. Nu știu cât de plăcut este să nu ai bani să-ți plătești facturile, să-ți întreții familia și așa mai departe.
Banii nu aduc fericirea. Dar ce treaba au banii cu fericirea? Nici frigiderul nu aduce fericire și totuși oamenii au frigider.
Lorand Soares Szasz
Dacă vrei să afli mai multe despre stabilirea obiectivelor îți recomand să citești Cel mai important sfat.
Tu ce obiective financiare ți-ai stabilit? Nu ezita să ne împărtășești răspunsul tău în comentariile de mai jos.