Procrastinarea
Procrastinarea nu este o simplă amânare, ci este un comportament caracterizat prin amânarea repetitivă a acțiunilor sau a sarcinilor pentru mai târziu.
Probabil ai un „prieten” pe care l-ai auzit spunând: „De mâine mă apuc de treabă.” – doar că ziua de mâine este întotdeauna la o zi distanță și nu devine niciodată ziua de astăzi.
Psihologii citează adesea procrastinarea ca fiind un mecanism de combatere a anxietății asociate cu începerea sau finalizarea unei sarcini sau a unei decizii.
Cum te afectează procrastinarea
- Conform psihologului organizațional Adam Grant, 1 din 5 oameni procrastinează atât de mult încât își pun în pericol jobul, finanțele, relațiile și sănătatea.
- Un studiu prezentat de psihologul William Knaus arată că 40% din oameni au pierdut bani din cauza procrastinării;
- Asociația Americană de Psihologie ne arată într-un studiu din 2010 că unul dintre cele mai mari regrete ale oamenilor reprezintă „Lucruri pe care oamenii chiar intenționau să le facă, dar pe care nu le-au făcut niciodată.”
- Un raport din 2002 arată că americanii au plătit în plus 473.000.000$ în taxe și impozite din cauza procrastinării, și în continuare, în fiecare an, un mare procent din populație așteaptă până în ultimul minut pentru a-și depune declarațiile fiscale.
- Cercetările realizate de Fusia Sirois arată că procrastinarea ne afectează sănătatea în două moduri:
- Provoacă stres, care slăbește sistemul imunitar.
- Amânarea poate duce la neglijarea obiceiurilor sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice și alimentația echilibrată, crescând riscului pentru boli pe termen lung.
”Doar eu procrastinez?”
Aceasta este întrebarea unui client dintr-o sesiune de coaching cu care am lucrat zilele acestea.
Datele arată că un număr tot mai mare de oameni se declară a fi procrastinatori:
- Un larg studiu meta-analitic(Steele, 2007) a constatat că în 1978, 5% din populație recunoștea că are probleme cu procrastinarea, acest număr crescând la 26% până în 2007, în prezent deși nu există date concrete, se speculează că procentul celor care procrastinează este între 70 și 90%.
- Același studiu a stabilit că 80 până la 95% dintre studenții universitari procrastinează în ceea ce privește activitățile academice.
Factorii care contribuie la creșterea procrastinării
Există câțiva factori cheie care au contribuit la creșterea procrastinării în ultimele decenii:
- Avansul tehnologic: Tehnologia ne-a adus multe beneficii, dar a venit și cu dezavantaje, cum ar fi distragerile cauzate de telefon, social media, jocuri și accesul nelimitat la informație. Acestea au dus la diminuarea capacității de concentrare și la o creștere a procrastinării cronice.
- Solicitările și presiunile societății moderne: Într-o lume obsedată de productivitate și performanță, presiunile pentru a atinge obiectivele într-un timp scurt pot duce la anxietate și oboseală. Procrastinarea devine adesea un mecanism de apărare pentru a face față acestor presiuni.
- Confortul excesiv: Avem acces la un nivel de confort fără precedent, ceea ce face ca procrastinarea să devină mai ușoară. De exemplu, în trecut, oamenii trebuiau să muncească pentru a-și asigura hrana, dar acum o găsim ușor și la îndemână; în trecut divertismentul era limitat doar la anumite ore și condiționat de locul unde aveai televizor, acum ai acces non-stop, nelimitat și oriunde.
Iar acest confort a redus motivația de a finaliza sarcinile dificile sau plictisitoare.
- Lipsa de prioritizare și planificare: Cu atât de multe opțiuni și sarcini disponibile, prioritizarea și planificarea pot deveni dificile. Există o mulțime de tehnici disponibile, dar alegerea potrivită devine problematică, ceea ce duce la amânarea lor.
Concluzie
Procrastinarea este o problemă actuală care afectează tot mai multe persoane în societatea modernă. Așa că este important să conștientizăm efectele negative ale procrastinării asupra sănătății, vieții personale și profesionale, precum și asupra succesului pe termen lung. Pentru că amânarea sarcinilor duce la întârzierea atingerii obiectivelor personale și profesionale.
Iar dacă te confrunți cu procrastinarea și vrei să explorezi și să înțelegi mai bine subiectul, dar totodată să găsești o metodă să o depășești, poți achiziționa cursul:
De la Amânare la Acțiune: Cum să înțelegi și să depășești mecanismele procrastinării