Oamenii moderni sunt deprimați, deoarece toate problemele grele ale lumi au fost rezolvate deja. Ceea ce ne-a rămas este fie ușor, fie imposibil, iar urmărirea acestor ținte este profund nesatisfăcătoare. Ceea ce poți acum chiar și un copil o poate face; ce nu poți face nici măcar Einstein nu ar putea să facă. Pentru a fi fericit individul trebuie să aibe obiective ale căror îndeplinire necesită efort și că trebuie să reușească să obțină măcar câteva dintre obiectivele sale. Este trihotomia clasică dintre ușor, greu și imposibil.
Ted Kaczynski
Despre carte:
De la zero la unu de Peter Thiel cofondatorul PayPal, Palantir și investitor în multe startup-uri, inclusiv în Facebook, fiind primul investitor extern al lor. Cartea oferă câteva sfaturi și idei bune pentru startup-uri, dar nu este o carte practică care să-ți arate pas cu pas cum să faci ceva. Eu am văzut-o mai degrabă ca pe o carte filosofică care îți oferă o perspectiva mai largă și mai modernă asupra unor tipuri de businessuri și investiții.
Cartea mi-a plăcut destul de mult, dar nu-mi dau seama exact de ce, probabil că este din zona mea de interes, tehnologie, investiții și are o abordare puțin diferită față de majoritatea.
Și, deși are un feedback foarte pozitiv, nu prea am găsit ceva concret de pus în practică sau ceva inspirațional. Iar după ce am terminat-o, am rămas surprins că am subliniat doar 2-3 paragrafe, pentru că rar se întâmplă să subliniez doar atât. Dar este o carte pe care o recomand totuși, pentru ca oferă o abordare diferită asupra subiectelor pe care le disută.
De reținut:
- Într-o companie, oamenii ajung obsedați de competitorii lor pentru promovarea în carieră. Apoi și firmele devin obsedate cu competitorii lor pe piață. Și în toată această dramă, oamenii pierd din vedere ce contează cu adevărat și se concentrează, în schimb, pe rivalii lor.
- Cel mai răspândit răspuns la întrebarea privind valoarea viitoare a un portofoliu diversificat este:„Nu-ți pune toate ouăle într-un singur coș.”, suntem învățați cu toții. Dar investitorii care înțeleg legea puterii fac cât mai puține investiții posibil.
- Când mă gândesc dacă ar trebui să investesc sau nu într-un startup, studiez echipa fondatoare. Competențele tehnice și cele complementare sunt importante, dar contează la fel de mult și cât de bine se cunosc între ei fondatorii și cum lucrează împreună. Fondatorii ar trebui să aibă o istorie împreună dinainte să înceapă compania – altfel, dau cu zarul.
Merita citită:
