Banii sunt doar un instrument. Ei te vor duce oriunde vrei, dar nu te vor putea înlocui ca șofer.
Ayn Rand
Despre carte:
De neclintit, scrisă de Tony Robbins, este o carte din domeniul financiar care se bazează pe principiile din cartea Banii. Stapaneste jocul, oferindu-ți niște baze și un ghid simplificat pentru a ajunge la libertatea financiară.
Deși Tony Robbins este cunoscut ca speaker motivațional, el este foarte implicat în zona financiară și a investițiilor, având peste 50 de companii și fiind implicat în peste 100 de afaceri ca investitor, în special în zona financiară, biotehnologie și longevitate.
Cartea este împărțită în 3 secțiuni:
– Manualul de instrucțiuni;
– Ghidul de strategii;
– Psihologia banilor.
Tony Robbins nu este doar unul dintre ce mai bine cotați speakeri motivaționali, este și un vânzător foarte bun. Iar în cazul acesta, s-a folosit de succesul extrem de mare al cărții Banii. Stăpânește jocul și a venit cu un rezumat de aprox 200 de pagini(dacă scădem anexele și paginile goale sau cele cu imagini) pentru cei care consideră că cele 800 de pagini ale primei cărți sunt prea mult, rezumat pe care la numit De neclintit.
Dacă nu ai citit Banii.Stapaneste jocul și cauți o carte care să acopere elemente fundamentale din investiții, psihologia investițiilor și principii comportamentale din zona financiară, sau ești la început în domeniul financiar, poți începe cu De neclintit pentru că este mai ușor de citit și de înțeles. Dar dacă-ți dorești mai mult, este obligatoriu de citit Banii. Stăpânește jocul.
Pasaje din carte:
- Cel mai bun loc în care îți poate înmulți banii, cu ajutorul dobânzii compuse, de-a lungul a mai mulți ani, este bursa de valori.
- În medie începând cu anul 1900, pe bursă, în fiecare an a avut loc câte o corecție.
Corecție – atunci când piața scade cu cel puțin 10% față de punctul maxim;
Bear market (scadere) – atunci când piața scade cu cel puțin 20% față de punctul maxim.
- În ciuda unei scaderi medii de 14.2% în fiecare an, bursa americană a ajuns să se aprecieze în 27 din cei 36 de ani.
- De-a lungul timpului, economia și populația cresc, iar angajații devin mai productivi. Această mișcare economică ascendentă duce la creșterea profitabilității companiilor, lucru care duce la creșterea prețului acțiunilor.
- Aurul nu generează niciun fel de venit și nu reprezintă o resursă crucială.
Warren Buffett spunea la un moment dat: ”Aurul este scos din pământul Africii sau din altă parte. Apoi îl topim, săpăm o altă groapă, îl îngropăm la loc și plătim câțiva oameni care să stea de pază lângă el.”
Chiar și așa, prețul aurului se apreciază vertiginos din când în când și, de fiecare dată, fără excepție, prețul s-a prăbușit din nou. Iar din punct de vedere istoric, acțiunile, obligațiunile și imobiliarele au surclasat aurul.
- Nu-ți paria niciodată viitorul pe o singură țară sau pe o singură clasă de active. Utilizează fondurile de indici pentru baza portofoliului.