fbpx

#15 Despre aproape orice – Warren Buffett

Se spune că succesul înseamnă să ai ceea ce îți place, iar fericirea este să-ți placă ceea ce ai.

Warren Buffett

Despre carte:

DESPRE APROAPE ORICE – este biografia de afaceri a celui mai de succes investitor al lumii. Volumul include cele mai bune articole publicate în revista Fortune de și despre Warren Buffett și unele dintre scrisorile lui anuale către acționarii Berkshire.

Cartea am mai citit-o acum câțiva ani sau cel puțin am încercat, dar la momentul respectiv era prea tehnica și nu am înțeles mare lucru din ea, iar acum am revenit la ea având alte cunoștințe.

Cartea m-a dezamăgit într-un fel, dar nu ea în sine, ci concluzia pe care am tras-o, că banii „adevărați” nu se fac din indici, ETF-uri sau obligațiuni, care au o medie a randamentul de 7-9%, banii se fac din acțiuni subevaluate, speculații și riscând. Deși știam asta, cumva m-am simțit descurajat, pentru că 80% din investițiile pe care le am, îmi aduc un randament mediu de 8%, iar toleranța mea la risc nu este foarte mare.

De reținut:

  • Cum am ajuns mai bogat decât oricine? Ține de obiceiuri, de caracter, de temperament și de un comportament RAȚIONAL. Să nu-ți stai în cale.
  • Sugestie: alegeți o persoană pe care o admirați cel mai mult și scrieți pe o foaie de hârtie de ce o admirați. Apoi scrieți pe foaie o persoană pe care o suferiți cel mai puțin și scrieți trăsăturile care vă fac să displaceți persoana respectivă. Calitățile celui pe care-l admirați sunt caracteristici pe care voi, cu puțin exercițiu, vi le puteți însuși și care, dacă sunt puse în practică, devin OBICEIURI.
  • Lanțurile obiceiurilor sunt prea ușoare pentru a fi simțite, până devin prea grele pentru a fi rupte.
  • Adevăratul investitor apreciază volatilitatea, pentru că existența unei piețe extrem de fluctuante presupune că periodic vor exista prețuri irațional de scăzute, atașate unor societăți solide.

Merita citită:

Cumpără cartea:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui