Cea mai înaltă formă de înțelepciune este detașarea.
Alan Watts
Despre carte:
Devino ceea ce ești! reprezintă o colecție de scrieri ale lui Alan Watts care tratează dilema celui ce se caută pe sine, căutare pe care adeseori o facem sacrificându-ne capacitatea de a ne vedea viața „exact așa cum este”. După cum scria Alan Watts:
Viața există doar în acest moment, iar în acest moment ea este infinită și eternă. Și asta întrucât momentul prezent este infinit de scurt; înainte să-l putem măsura el a trecut, dar cu toate acestea va persista pentru eternitate.
Cartea începe subliniind că mulți oameni trăiesc în viitor sau în trecut, fără a se bucura de prezent. Autorul susține că secretul unei vieți împlinite este să trăiești în mod autentic și să-ți exprimi adevărata identitate. Iar mulți oameni își definesc identitatea în funcție de așteptările altora sau de standardele sociale, fără a explora cu adevărat cine sunt cu adevărat.
O parte importantă a cărții este concentrată pe conceptul de „non-acțiune”, o idee provenită din filosofia taoistă. Watts susține că, prin abandonarea efortului excesiv și a rezistenței, oamenii pot atinge starea de echilibru și armonie în viață. El încurajează cititorii să-și accepte natura și să-și urmeze pasiunile autentice, în loc să încerce să îndeplinească standardele externe.
Pe lângă aceste aspecte, „Devino ceea ce ești!” explorează diverse concepte filosofice și spirituale, oferind cititorilor o perspectivă provocatoare asupra modului în care pot trăi o viață mai autentică și mai împlinitoare. Cartea încurajează introspecția, explorarea sinelui și abandonarea limitărilor autoimpuse pentru a descoperi adevărata esență a ființei umane.
Din punctul meu de vedere cartea nu se ridică la nivelul celorlalte cărți a lui Alan Watts, iar faptul că este o colecție de scrieri nu oferă o cursivitate a informației și nu te prinde în ea.
Pasaje din carte:
- „Omul perfect își folosește mintea precum o oglindă; nu se atașează de nimic; nu respinge nimic; percepe fără a păstra.” – Chuang-Tzu
- Detașarea înseamnă să nu ai nici regrete legate de trecut, nici temeri legate de viitor; înseamnă să lași viața să își urmeze cursul fără a încerca să intervii în felul în care ea curge și se schimbă, neîncercând să prelungești momentele plăcute și nici să grăbești trecerea celor neplăcute. Asta înseamnă să te miști în pas cu viața, să fii în perfect acord cu muzica ei schimbătoare, asta se înțelege prin ceea ce numim Iluminarea.
- Doctrina religioasă este precum o plută; ea te ajută să treci râul dar, odată ce ai ajuns pe malul celălalt, o lași în urmă și nu te mai chinui să o cari în spinare.
- Prin comparație cu imensitatea Timpului și a Spațiului, omul pare a fi o ființă lipsită de orice semnificație.
- Nu este nimic înțelept în a disprețui bogăția pentru simplul motiv că nu suntem în stare să o obținem și nici să hulim plăcerile simțurilor pentru că nu avem capacitatea de a ni le satisface. Atâta vreme cât dorința pentru astfel de lucruri există, dacă dorința este strivită de circumstanțe nu ne ajută cu nimic să adăugăm păcălirea de sine la frustrare.