La un moment dat în viața de adult, ai simțit pe propria piele consecințele unei gestionări proaste a banilor. Dacă îți dorești ca ai tăi copii să evite aceleași capcane, atunci trebuie să începi să le predai principiile de educație financiară, de preferat mai devreme decât mai târziu.
Conform unui studiu făcut de fundația The Williams Group, 70% din banii unei familii dispar până la sfârșitul celei de-a doua generații iar, până la sfârșitul celei de-a treia generații, moștenitorii mai rămân doar cu 10% din averea moștenită.
Problema principală pare a fi lipsa educației financiare transmisă copiilor. Atunci când moștenesc banii, copiii nu moștenesc și educația financiară, adică cunoștințele prin care banii au fost făcuți, înmulțiți și păstrați.
În acest articol vorbim despre ce ar trebui să știe copiii despre bani, mai exact, vorbim despre 6 principii pe care ar trebui să le predai copiilor tăi.
Principiul 0 – Educația ta financiară
Principiul 0 este pentru tine și nu pentru copiii tăi!
Înainte de a da ceva mai departe, trebuie să îl deții prima dată tu. Dacă tu nu ai o educație financiară solidă, nu-ți gestionezi bine banii, ai probleme financiare, etc. nu ai cum să transmiți ceva diferit copiilor tăi.
Așa că, dezvoltă-ți tu educația financiară, prima dată!
Principiul 1 – Ce sunt banii
Copiii trebuie să înțeleagă ce sunt banii, la ce folosesc, de unde vin și unde se duc.
Ei trebuie să înțeleagă că, pentru fiecare lucru, noi plătim ceva, ca schimb de valoare.
Pentru a înțelege mai ușor principiul 1, poți să-i pui pe cei mici să plătească atunci când cumperi ceva. Pentru copii va fi o joacă dar, în timp, vor integra niște valori din asta.
Principiul 2 – Cum se câștigă banii
Cei mici trebuie să înțeleagă care este legatura dintre un serviciu, efortul depus și bani.
De exemplu, în schimbul unor sarcini, poți să-i plătești pentru efortul depus. Bineînțeles, există unele lucruri pe care copiii trebuie să le facă fără plată, deoarece trebuie să învețe să ajute, ca parte a unei familii.
Chiar și copiii mici pot înțelege conceptul de a efectua o sarcină simplă în schimbul unei recompense. Poți merge chiar mai departe, împrumutând de la ei, în schimbul unei dobânzi, sau alte jocuri similare.
Ai învăța să economisească nu este doar un obicei esențial, economisirea îi învață disciplina și amânarea gratificari imediate.
Principiul 3 – Administrarea banilor
După ce ei înțeleg ce sunt banii și cum se câștigă, putem vorbi și despre administrarea lor, mai exact despre bugete. Poți să le explici că există câte un buget, în fiecare lună, pentru nevoile de bază, pentru concedii, donații, și așa mai departe.
Scopul este să înțeleagă că există niște limite în care trebuie să vă încadrați.
De exemplu, poți face buget pentru ei, pentru jucării, în care să se încadreze în fiecare lună. Le poți da trei borcane pentru cheltuieli, economii și donații. Sau de ce nu le poți face un cont economii pentru copii, unde să economisească banii.
Îți reocmand articolul Sistem de administrare a banilor.
Principiul 4 – Nevoi și dorințe
Un lucru foarte important este să înțeleagă diferența dintre nevoie și plăceri sau dorințe, lucruri pe care nici noi ca adulți nu le înțelegem, de cele mai multe ori.
Nu tot ce văd că sclipește în magazin reprezintă o nevoie și nici nu trebuie să le aibă neapărat.
Principiul are legătură directă cu bugetele, prin urmare, te poți folosi de asta pentru a le spune că pot cheltui doar banii pe care îi au și că trebuie să-i gestioneze. Acest lucru îi va ajuta să urmărească câți bani au primit, câți au cheltuit și câți economisesc.
Principiul 5 – Limitările despre bani
Dr. Menis Yousry zicea la un workshop de psihoterapie:
Dacă vrei să distrugi viitorul unui copil, cu vârsta de până în 6 ani, atunci când ești într-un magazin cu el și își dorește să-i cumperi ceva, îi spui: „nu meriti”.
Și el, toată viața, va avea această limitare în subconștient, că nu merită să aibă bani sau altceva ce își dorește.
O altă limitare des folosită de părinți, atunci când copiii își doresc ceva, este „nu avem bani”. Iar, imediat după, copiii te văd că scoți bani de la bancomat, iar „nu avem bani” se transformă într-o minciună.
După care te întrebi de ce te mint copii. Poți să înlocuiești sintagma „nu avem bani” cu „nu mai avem buget pentru acest lucru, luna aceasta”.
Principiul 6 – Generozitatea
Învață copiii să fie generoși, fie că e vorba de bani sau de altceva. Noi am fost obișnuiți să credem că lumea în care trăim este o lume a competiției, fiecare este pentru el.
Dar, o regula de bază în viață ne spune:
Nu poți avea succes până nu îi vei ajuta mai întâi pe alții să aibă succes.
Ai putea să faci așa cum am spus mai devreme și să creezi borcane de cheltuieli, economii și donații. Apoi, ajută-ți copiii să-și planifice donația, discutând despre ce grupuri sau cauze doresc să sprijine.
Totodata îți recomand: