Astăzi vorbim despre cum oamenii cu care îți petreci timpul îți influențează viața mai mult decât orice altceva, fie că vorbim de sănătate, bani, dezvoltare sau fericire.
Ești media celor 5 oameni cu care îți petreci cel mai mult timp.
Jim Rohn
Iar acest mesaj a lui Jim Rohn este susținut de studii științifice și date concrete pe care le voi prezenta în continuare, iar la final vorbim despre bani și cum îți poți influența viața în direcția dorită.
Iată câteva date din studii despre sănătate, fericire și bani.
Obezitatea și fumatul
Primul studiu, pe care l-am prezentat și într-un articol anterior arată că șansele unei persoane de a deveni obeză cresc cu 57% dacă are un prieten care a devenit obez.
Și este similar și între frați: dacă fratele sau sora devin obezi, are 40% șanse să devină si el/ea obeză. Procent asemănător și pentru soț/soție.
Dar asta nu-i tot: cresc șansele să ajungă obez/ă și dacă prietenul prietenului devine obez.
Pentru că, așa cum reiese din studii, se aplică regula celor 3 trepte de influență, cum o numesc sociologii.
Folosind aceleași date despre rețelele sociale, dacă prietenul sau prietena ta fumează, există cu 61% șanse ca și tu să fii fumător.
Iar dacă luăm în calcul regula celor 3 trepte de influență. Dacă un prieten al prietenului tău fumează, ești în continuare cu 29% predispus să fumezi.
Fericirea
Există șanse mai mari să fii fericit dacă ai prieteni sau rude fericite, decât dacă ai fi avut mai mulți bani.
Un alt studiu, făcut mult mai recent, arată că îți crește probabilitatea să fii fericit, dacă ai un prieten fericit, cu aproximativ 9%.
Iar dacă acel prieten fericit locuiește la mai puțin de un km distanță de tine, crește probabilitatea ca tu să fii fericit cu 25%.
Un detaliu foarte important, efectul prietenilor durează aproximativ un an, după care revii la nivelul tău natural de fericire.
Specialiștii în genetică au ajuns la concluzia că fericirea pe termen lung depinde în proportie de 50% de genetic, 10% de circumstanțe (unde trăim, cât de bogați sau sănătoși suntem) și 40% de ceea ce alegem să gândim și să facem.
Banii
La fel ca în cazul celor care câștigă la loto, oamenii au tendința să revină după un an sau doi, la starea dinaintea respectivului eveniment. Și aici nu vorbim de nivelul financiar, ci de starea interioară.
Același lucru se întâmplă și în cazurile nefericite, cum ar fi paralizia: după o perioadă, persoana tinde să revină la starea dinaintea evenimentului.
Altfel spus, o persoană care încearcă să devină mai fericită este asemenea cuiva care vrea să urce pe o scară rulantă care coboară.
Deși merită să faci efortul de a urca și de a deveni fericit, efectul este anulat de procesul de adaptare care te împinge înapoi la stadiul inițial.
Deci prietenii, sau oamenii fericiți, comparativ cu banii, au un impact mai mare asupra fericirii tale.
Dar în cazul banilor, deși aduc mai puțină fericire decât prietenii, ei te pot scăpa de situațiile în care lipsa lor te fac nefericit, și nu sunt puține acele situații.
Am scris un articol în care am prezentat studii care îți arată de câți bani ai nevoie să fii fericit.
Bunăstarea
Oamenii își evaluează propria bunăstare comparandu-se cu oamenii pe care îi cunosc, neținând cont atât de mult de sumele de bani pe care le câștigă ei efectiv.
Într-un experiment li s-a dat subiecților să aleagă să muncească fie într-o companie cu un salariul anual de 33.000$, fie într-o companie unde salariul lor anual a fi de 35.000$, dar restul angajaților ar primi 38.000$.
Iar majoritatea subiecților au ales prima variantă.
Preferăm să fim pești mari într-o baltă mică, decât pești si mai mari într-un ocean plin cu balene.
📖 Connected
Vă prezint o conversație relevantă între Jack Canfield, autorul cărții “Supă de pui pentru suflet” și Tony Robbins, unul dintre cei mai bine plătiți speakeri.
Diferența între cei doi, la vremea respectivă, este că Tony Robbins încasa în jur de 40 milioane $ pe an, versus Jack care facea în jur de 1 milion $ pe an.
Jack l-a întrebat pe Tony:
J: – Tony, tu ești de patruzeci de ori mai bun decât mine?
T: – Cu siguranță că nu.
J: – Și totuși cum se face că tu câștigi de patruzeci de ori mai mult decât mine?
T: – Jack, spune-mi te rog, prietenii tăi, cinci dintre cei mai buni prieteni ai tăi, cât câștigă pe an?
După un timp de gândire, Jack răspunde:
J: – În jur de 1 milion de $.
T: – Ei bine, aici este răspunsul. Prietenii mei, toți câștigă mai mult de 40 milioane de $.
Concluzia studiilor arată că nu ești doar media celor cinci oameni cu care îți petreci cel mai mult timp, ești media tuturor oamenilor care te înconjoară, care fac parte din rețeaua ta socială, pe unii dintre ei poate că nici măcar nu i-ai întâlnit vreodată.
Ce poți face in cazul acesta?
- Înconjoară-te de oameni care te susțin și te provoacă să evoluezi.
- Înconjoară-te de oameni care te inspiră.
- Înconjoară-te de oameni optimiști sau pozitivi.
- Înconjoară-te de oameni mai deștepți decât tine.
- Înconjoară-te de oameni mai prosperi decât tine.
- Dar înainte de toate, află cine vrei să fii și în ce direcție vrei să o iei.
Persoanele cu care te asociezi în mod obișnuit îți determină până la 95% din succesul sau eșecul în viață.
Dr. David McClelland
Dacă vrei să afli mai multe despre cum rețeaua ta socială îți influențează viața îți recomand să citești cartea Connected.
Dacă preferi varianta video: