Suntem atât de prinși de miturile celui mai bun, mai deștept și celui care a reușit prin propriile puteri, încât ne imaginăm că excepționalii cresc din pământ, pe cale naturală.
Malcolm Gladwell
Despre carte:
Malcolm Gladwell considerat unul dintre cei mai influenți gânditori, încearcă să răspundă la întrebarea, dacă talentul de la baza succesului este înnăscut sau dobândit.
Iar în cartea Exceptionalii, ne dezvăluie tiparul din spatele poveștii de succes al mai multor personalități cum ar fi Mozart, Bill Gates sau a celor de la Beatles.
Tot ce am descoperit în Exceptionalii spune că succesul urmează o traiectorie predictibilă. Nu reușește cel mai deștept. Dacă ar fi fost așa Chris Langan(IQ 210) ar fi pe același nivel cu Einstein, iar succesul nu este doar suma deciziilor și eforturilor pe care le facem noi înșine. Exceptionalii sunt cei cărora li s-au oferit oportunități și care au avut curajul să profite de ele.
Cartea este împărțită în două părți, Oportunitatea și Moștenirea. În prima ne prezintĂ renumitul studiu al celor 10.000 de ore de exercițiu pentru a atinge nivelul de măiestrie. Se pare că de atâta timp are nevoie creierul uman pentru a asimila întreaga gamă de cunoștințe ce duc la nivelul de expert într-un domeniu. Tot atâtea mii de ore au stat și la baza pregătirii lui Mozart, Bill Gates sau a celor de la Beatles, dar totul combinat cu oportunitățile avute.
Iar în partea a doua, ne arată forța moștenirii culturale și cât de puternic ne impactează asta viața și percepția asupra lumii.
De reținut:
- Combinația dintre IQ și succes nu ține decât pân la un punct. E ca la baschet, dacă ai 160 cm, probabil că nu vei avea succes, dar dacă ai 190 cm ești suficient de înalt încât să ai aceleași șanse la succes ca un jucător de 210 cm. În punctul acesta alte lucruri sunt importante.
- Succesul este determinat de o acumulare constantă de avantaje: când și unde te naști, cu ce se ocupă părinții tăi și care au fost circumstanțele în care ai fost crescut. Toate contribuie foarte mult la condiția pe care o vei avea.