Cea mai dificila aritmecica este aceea care tine socoteala lucrurilor bune din viata noastra.
Eric Hoffer
Despre carte:
Experiența noilor începuturi de Dr. John Demartini ne prezintă o metodă pentru a depăși obstacolele mentale și fizice, pornind de la principiile universale care stau la baza existenței noastre.
Oamenii sunt guvernate de principii universale, iar universul se comportă întocmai ca și noi, pe o scara mai mare.
Unul dintre scopurile relațiilor interumane este menținerea echilibrului afectiv. Dacă unul dintre parteneri este prea agitat și entuziasmat, celălalt îl ajută să-și tempereze trăirile. Dacă unul dintre parteneri este deprimat, celălalt îi ridică moralul. Dacă unul devine infatuat, celălalt îl ajută să-și domolească vanitatea. Dacă unul este cuprins de disperare, celălalt îi alungă gândurile negre. Această acțiune de echilibrare asigură viabilitatea ordinii divine sau a iubirii adevărate.
Te-ai gândit vreodată: când o să-mi iau respectiva mașină, casă sau job, viața mea o să fie mai bună? Majoritatea se așteaptă că dacă obțin ceva, viața lor se va îmbunătății, dar nu face decât să îmbrace aspectele pozitive și negative în haine noi. Când vei obține un lucru pe care ți-l dorești, vei constata că are o chestie neprevăzută, pe care nu ai anticipat-o. Vei obține de fapt un set nou de dureri și plăceri.
Ca să evoluezi trebuie să identifici echilibrul din toate lucrurile.
De reținut:
- Atunci când două particule cu sarcini și mase egale, dar opuse – sunt aduse laolaltă, ele se anihilează reciproc și generează lumină. În conștiința umană, atunci când doua emoții complementare cum sunt entuziasmul și depresia sunt aduse laolaltă într-un echilibru, emoțiile se anihilează și generează sentimentul de iubire. Lumina și iubirea sunt două aspecte ale aceluiași fenomen.
- Lipsurile din copilărie stau deseori la originea visurilor și aspirațiilor de adult. De multe ori, afectiunile de care suferă o persoană în copilărie formează un excelent vindecător. Cei care consideră că nu au fost iubiți încearcă din tot sufletul să ofere iubire pentru tot restul vieții lor. Cei care s-au simțit inutili își dezvoltă un puternic impuls de a-si aduce contribuția la bunul mers al lucrurilor și de a se simți valoroși. Cei care s-au născut în sărăcie decid să acumuleze averi fabuloase. Lacunele conștientizate creează valori, suntem programați să căutăm ceea ce considerăm că ne lipsește cel mai mult.
- Dacă îi oferi unei persoane sprijin o poți transforma într-o ființă neputincioasă și dependentă, în timp ce provocările au darul să-i confere putere și independență. Ne judecăm aspru ori de câte ori avem senzația că ne-am purtat urât cu cineva, dar asta doar pentru că nu înțelegem cum funcționează echilibrul. Un copil are nevoie în egală măsură de sprijini și provocări, perfect echilibrate.Dacă un părinte alege sprijinul, celălalt trebuie să-și asume latura opusă. Dacă nu, provocările vor veni din direcția fratelui sau a puștiului vecinilor care îl va bate în mod repetat. Una dintre cele mai puternice iluzii careia îi cad pradă oamenii este obținerea plăcerii fără durere, a laudei fără mustrare sau a bunătății fără răutate.